Nye vandplaner indeholder ingen reelle løsninger på de store spærringer ved Tangeværket og Holstebro Vandkraftsø
Regeringen udskyder igen beslutningen om en løsning af spærringen ved Tangeværket og foreslår en virkningsløs løsning ved Holstebro Vandkraftsø. Danmarks Sportsfiskerforbund fastholder kravet om løsninger, der opfylder Danmarks forpligtigelser i forhold til EU’s mål for vandmiljøet.
Gudenåens fremtid ved Tangeværket er stadig uvis, og der er udsigt til en virkningsløs løsning ved Vandkraftsøen i Holstebro. Det står klart, efter at Ministeriet for Grøn Trepart tidligere i dag sendte de opdaterede vandområdeplaner i høring.
”Frustrerende”, mener Danmarks Sportsfiskerforbund, der vil arbejde videre for en fri Gudenå i sit oprindelige leje og en fri Storå, der slipper af med spærringen ved Vandkraftsøen i Holstebro.
Dumper kort omløbsstryg ved Holstebro Vandkraftsø
Da Miljøministeriet i sommeren 2023 præsenterede de forsinkede vandområdeplaner for 2021-2027 blev en beslutning om de sidste store spærringer udskudt til 2024. Danmarks Sportsfiskerforbund har i mellemtiden presset på for, at der skulle fastlægges løsninger på de store spærringer, og at de skulle overholde Danmarks forpligtigelser i forhold til alle EU-direktiver for at sikre et sundt vandmiljø med høj biodiversitet.
Men i det nye forslag til de opdaterede vandområdeplaner har Ministeriet for Grøn Trepart nu meldt ud, at man politisk endnu engang har valgt at udskyde beslutningen om, hvad der skal ske ved Tangeværket. Desuden fremgår det af de nye vandområdeplaner, at der ved Holstebro skal laves et kort omløbsstryg forbi opstemningen ved det tidligere vandkraftværk. Hvilket er en løsning, som alle fagfolk ved, ikke får Danmark i mål.
Hos formand i Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas, vækker nyheden blandede følelser.
– Først og fremmest er vi utilfredse med, at der bliver foreslået en løsning på spærringen ved Holstebro Vandkraftsø, som ikke vil have nogen positiv effekt. Et kort omløbsstryg vil nemlig ikke sikre, at ungfisk af en lang række fiskearter overlever turen gennem søen og ud i havet. Dermed kan EU’s miljømål ikke opfyldes for den del af Storå-systemet, der er beliggende oven for søen. Vi anbefaler en løsning, der sikrer, at fiskene kan passere frit op og ned i Storåen, og det kan bedst sikres ved at tømme kraftværksøen og genskabe den oprindelige Storå, siger Torben Kaas.
Forhaling af beslutning ved Tangeværket
Torben Kaas er heller ikke imponeret over, at beslutningen om en løsning i Gudenåen ved Tangeværket igen-igen er blevet udskudt.
– Det er frustrerende, at vi nok engang skal afvente en beslutning. Vi må snart kunne komme videre, både for naturens og de implicerede parters skyld, siger han.
I de opdaterede vandplaner oplyser ministeriet, at der vil blive nedsat en arbejdsgruppe, som i løbet af 2025 skal pege på den bedste løsning ved Tangeværket. Tilbage i 2021 blev der også nedsat en arbejdsgruppe om spærringen ved Tangeværket. Et flertal i arbejdsgruppen, heriblandt Danmarks Sportsfiskerforbund, tilsluttede sig dengang et princip om, at enhver løsning på spærringen bør tilgodese, at EU’s miljømål i habitat- og vandrammedirektivet bliver opfyldt i både Tange Å-systemet og de andre mindre vandløbssystemer til Tange Sø.
– Det virker som en forhaling at nedsætte en ny arbejdsgruppe, men omvendt vil vi naturligvis bidrage alt, hvad vi kan, til arbejdet i den nye arbejdsgruppe, siger Torben Kaas.
Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at fremme en beslutning om at slippe både Gudenåen og Storåen fri af de sidste lænker.
Kræver en habitatkonsekvensvurdering
Torben Kaas mener, det er positivt, at ministeren og Regeringen ikke har peget på det korte omløbsstryg, Tangestryget. Den løsning vil være i strid med EU’s naturdirektiver, som ministeriets egen styrelse (Miljøstyrelsen) allerede konkluderede i et notat udarbejdet til Tangearbejdsgruppen i januar 2021.
– Vi har en forventning om, at den endelige beslutning om en Tange-løsning bliver taget på et solidt fagligt grundlag. Dette indebærer både at sikre økonomiske, juridiske og naturmæssige vurderinger af de forskellige løsningsmuligheder. I den forbindelse fastholder vi vores krav om, at der bliver gennemført en habitatkonsekvensvurdering af vandindvinding fra Gudenåen til Tangeværket med en spærrende opstemning. Den kan få afgørende betydning for, hvilke løsninger der juridisk og biologisk kan opfylde Danmarks forpligtigelser og dermed være i spil, siger Torben Kaas.
Han minder om, at det er ulovligt at undlade at lave en habitatkonsekvensvurdering. Alligevel besluttede et flertal i Viborg Byråd sidste år, at man ikke ville igangsætte den lovpligtige vurdering, der skal afklare, hvordan en række dyrearter bliver påvirket af vandindvindingen, heriblandt sårbare fiskearter.
Danmarks Sportsfiskerforbund vil i den kommende tid bruge alle midler på at påvirke myndigheder og ministre til at tage de fagligt bedste og lovlige beslutninger om de store spærringer.
– Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at fremme en beslutning om at slippe både Gudenåen og Storåen fri af de sidste lænker, siger Torben Kaas.
Læs mere her om forbundets arbejde med og holdning til Gudenåen og Tangeværket