Kysthjælper: Nye stenrev i Limfjorden er toppet op med flere sten

Stenrev Lindenborg Å Udløb Web1 Stenrevet tæt på udløbet af Lindenborg Å kan fungere som skjulested for de unge havørreder (smolt), når de trækker ud i havet for første gang. Foto: Niels Åge Skovbo.

De nyanlagte stenrev ud for Lindenborg Å og Binderup Å har fået flere sten. Mere end 400 tons sten er blevet fordelt på de to rev i Limfjorden til gavn for områdets fisk og fjordens biodiversitet.

Hvorfor etablere stenrev i Limfjorden?

Stenrev er afgørende for biodiversiteten i Limfjorden. I stenrevene dannes der huler og sprækker, som tiltrækker fisk, krabber, hummere og andre smådyr.

Desuden forbedrer stenene iltforholdene ved at give tang og alger et sted at vokse, og det fremmer iltproduktionen i fjorden.

Tidligere blev mange sten fjernet fra fjorden til byggeri af kirker og moler, hvilket har skadet de naturlige stenrev og forringet vilkårene for fjordens liv. I dag er det ulovligt at fiske sten, da man har indset, hvor vigtige stenrevene er for biodiversiteten.

Derfor arbejdes der i dag på at genoprette stenrevene, så biodiversiteten i Limfjorden kan forbedres og være med til at sikre et sundt havmiljø.

Sidste sommer skabte Kysthjælper fire nye stenrev i Limfjorden i samarbejde med Limfjordsrådet og Aalborg Kommune. Dengang blev der lagt 600 tons sten ud, og nu er der toppet op med flere sten ved to af de nye stenrev, der ligger ved udløbet af henholdsvis Lindenborg Å og Binderup Å.

Stenudlægningen foregik i dagene 10.-13. april, hvor en lokal entreprenør lagde stenene ud med skib og gravemaskine.
Tilsammen har stenrevet ved Lindenborg Å og stenrevet ved Binderup Å fået mere end 400 tons flere sten. 

De nye stenrev skal bidrage til mere liv og større biodiversitet i Limfjorden, og de første erfaringer er meget positive, fortæller Erik Haar Nielsen, projektleder i Kysthjælper.

– Allerede et halvt år efter den første stenudlægning var der et mere varieret dyreliv og mange forskellige tangarter på det nye stenrev ved Lindholm Strandpark. Vi forventer, at den samme udvikling sker ved de andre nye rev, som vi skal undersøge her sidst på foråret, siger han.

For at sikre, at kun natursten kommer ud i havet, bliver stenene håndsorteret af frivillige kysthjælpere. Foto: Niels Åge Skovbo.
For at sikre, at kun natursten kommer ud i havet, bliver stenene håndsorteret af frivillige kysthjælpere. Foto: Niels Åge Skovbo.

Sådan donerer du dine natursten til Limfjordens stenrev

  • Det er kun natursten, der kan bruges til stenrevene. De skal være større end 10 cm, og der må ikke være iblandet byggeaffald såsom fliser, murbrokker og lignende.

  • Naturstenene kan afleveres på alle genbrugspladser i Aalborg, Jammerbugt og Rebild Kommune.

  • Naturstenene skal afleveres på en særligt anvist plads - som regel i en container eller et udvalgt område af genbrugspladsen. Der vil være tydeligt skiltet herom på pladsen.

Udvidet stenindsamling
De mange tons sten er alle natursten, som er indsamlet af frivillige kysthjælpere. Nogle af stenene er overskudssten fra anlægsarbejde, andre sten er doneret af lokale landmænd, og resten af stenene er donationer fra lokale borgere. Det er typisk natursten fra private haver, som bliver indsamlet på en række nordjyske genbrugspladser, inden de bliver lagt ud i havet.

I begyndelsen kunne man kun aflevere sten på Aalborg Kommunes genbrugspladser, men stenindsamlingen breder sig som ringe i vandet. I første omgang gik Jammerbugt Kommune med i projektet, og senest har Rebild Kommune tilsluttet sig stenindsamlingen.

Affaldsselskabet Nordværk har gjort det nemt for alle borgere at bidrage ved at modtage natursten på samtlige genbrugspladser i de tre kommuner. 

Vil videreføre Kysthjælper ved Limfjorden
Der har været kæmpestor opbakning fra borgerne til Kysthjælper-projektet ved Limfjorden, og det giver håb for, at projektet kan fortsætte flere år frem, også efter at projekt Kysthjælper officielt afsluttes i anden halvdel af 2025. 

Det fortæller Klavs Bavnshøj Frederiksen, der er projektleder i Limfjordsrådets Sekretariat og koordinerer samarbejdet om stenudlægning i Limfjorden.
 
– Den her stenindsamling har været en mega-populær ordning. Det vil vi bruge som en løftestang for det fremtidige arbejde med Kysthjælper-projektet. Vi planlægger en politisk indstilling om at forlænge projektet i samarbejde med Aalborg Kommune, så vi kan fortsætte både indsamling og udlægning af sten de kommende år. Det er nemmere at få ideen igennem, når der er stor opbakning blandt borgerne, så vi har en tro på, at det vil lykkes, siger han. 
 
Klavs Bavnshøj Frederiksen håber også, at Kysthjælper-projektet kan udvides til flere af kyst-kommunerne, så der kan komme flere lokale stenrev i hele Limfjorden og måske også i Kattegat.

Om stenrevsprojektet

Projektet med indsamling af sten og etablering af stenrev varetages af Limfjordssekretariatet på vegne af Aalborg, Jammerbugt og Rebild Kommune i samarbejde med lokale kysthjælpere.

Stenrevsprojektet har fået økonomisk støtte fra flere fonde, herunder Hedeselskabet, Norlys Vækstpulje, Niras, Friluftsrådet, Lunar Bank og midler fra puljen Bedre Lystfisker i Danmark.
Der er indsamlet over 1000 tons sten siden begyndelsen af 2023. 

Projektet er en del af Danmarks Sportsfiskerforbunds projekt Kysthjælper, som finansieres af Velux Fonden. Formålet med projektet er at skabe et folkeligt ejerskab til havet og de kystnære områder, hvor frivillige deltager i naturgenopretning i havet.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

DKK 470,00

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay
Betalingskort Kort

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"