Nyt nationalt videnscenter bliver en styrke for projekt Kysthjælper

Aalegraes Web Ålegræs er et vigtigt levested og skjul for blandt andet fiskeyngel, muslinger, snegle og søstjerner. Foto: Georg Gearløs.

Projekt Kysthjælper skal genskabe levesteder for dyr og planter i kystnære havområder med hjælp fra frivillige. Kysthjælper får nu en vigtig videnspartner i form af det nye nationale center for genopretning af havnatur.

Hvad skal der til for at forbedre levestederne for dyr og planter under havoverfladen? Hvilke metoder er de bedste? Og hvordan udpeger man et område med potentiale for gode resultater af restaureringsarbejdet? Det er nogle af de spørgsmål, som fylder hos alle, der arbejder med naturforbedring i havområder. Emnet har været undersøgt af flere danske forskere, men først nu er der mulighed for at få samling på den viden, der bliver indhentet.

Fire partnere – Aarhus Universitet, DTU Aqua, Syddansk Universitet og kommunerne repræsenteret ved Limfjordsrådet – har stiftet det nye center for marin naturgenopretning med støtte fra Velux Fonden og Miljøstyrelsen. Formålet med centret er at etablere det nødvendige vidensgrundlag for at lykkes med naturforbedringer i havet.

– Den fælles opsamling af viden i det nye center bliver et kæmpe plus for et projekt som Kysthjælper. Vi har brug for at vide, hvordan vi opnår de bedste resultater sammen med de frivillige, der skal hjælpe med at udplante ålegræs, udlægge sten eller skabe nye muslingerev, siger Erik Haar Nielsen, projektleder i Kysthjælper.

Om Kysthjælper

Livet på havbunden i kystnære havområder er mange steder reduceret til få arter, fordi de gode levesteder for fisk, planter og smådyr er forsvundet. Heldigvis kan man gøre noget for at genskabe levesteder som ålegræsbede, stenrev og muslingerev.

Kysthjælper er et 4-årigt projekt, der undersøger, hvordan man kan give havnaturen en hjælpende hånd med frivillige kræfter.

Projektet er forankret med fire pilotprojekter ved henholdvis Limfjorden, Århus Bugten, Horsens Fjord og Assens. Kysthjælper er finansieret af Velux Fonden med projektledelse i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Læs mere om Kysthjælper

Han forudser, at vidensdelingen vil gå begge veje mellem Kysthjælper og det nye center for marin naturgenopretning.

– Vi forventer at få et godt samarbejde med det nye center. Videnscentret giver Kysthjælper mulighed for at stå på skuldrene af veldokumenteret viden om metoder og effekter, så arbejdet rent faktisk fører til større biodiversitet og et bedre havmiljø. Omvendt kan Kysthjælper byde ind med vigtige erfaringer om, hvordan man får succes med at organisere restaureringsarbejdet, siger han og tilføjer:

– Kysthjælper skal være med til at skabe fundamentet for, at der i fremtiden bliver lavet mange flere naturforbedringer i de kystnære havområder, og når det sker, bliver det nye nationale videnscenter også en vigtig ressource.

Læs mere om det nye center for marin naturgenopretning

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"