Naturgenopretning i Kalø Vig: Frivillige kysthjælpere lægger muslinger ud på havbunden
For første gang har Kysthjælpers frivillige lagt muslinger ud på havbunden som en del af arbejdet med naturgenopretning. Nu venter vi på, at muslingerne slår sig ned og danner nye muslingebanker.
Vejret var iskoldt, da en gruppe frivillige kysthjælpere sejlede ud i to små fiskekuttere fra lystbådehavnen i Kalø Vig nord for Aarhus. Ud for at give havet en hånd.
Missionen var udlægning af de muslinger, som de frivillige har dyrket på liner i vandsøjlen gennem seks måneder. I maj måned blev linerne sat op, og siden da har tusindvis af muslingelarver sat sig på linerne og vokset sig store nok til, at muslingerne var klar til at blive lagt ud på havbunden i slutningen af november.
En vellykket mission
Udlægningen af muslinger gik uden slinger i valsen, fortæller Erik Haar Nielsen, marinbiolog og projektleder i Kysthjælper.
– Det lykkedes de frivillige at lægge mellem 50 og 75 kg muslinger ud på havbunden fordelt på tre lokaliteter i løbet af cirka en time. Arbejdet gik efter planen. Nemt og hurtigt, og faktisk også nemmere og hurtigere end forventet, siger han.
Kysthjælper arbejder for, at det skal være nemt og overskueligt for frivillige at deltage i naturforbedring i havet, og derfor var det også hensigten at finde frem til en metode til udlægning af muslinger, der er tilgængelig for frivillige kysthjælpere.
– Det skal være let at håndtere for frivillige uden en alt for stor arbejdsindsats, og det synes jeg, vi er kommet i mål med, siger Erik Haar Nielsen og uddyber:
– I projektet ved Kalø Vig har vi lagt linerne med dyrkede muslinger direkte ud på havbunden, i stedet for at tage alle muslingerne op og skrabe dem af linerne, inden de bliver lagt ud på bunden.
Metoden er sikker og skånsom for havmiljøet, da linerne er lavet af bionedbrydeligt hampetov, som nedbrydes i naturen inden for få år.
Stort håb for nye muslingebanker
I den kommende tid skal de udlagte muslinger finde sig til rette på bunden, fortæller Erik Haar Nielsen.
– De vil sprede sig lidt ud og fæstne sig til bunden. Vi håber, at de vil vokse yderligere hen over de næste par år. At der vil komme flere muslinger til, som så vil slå sig ned på de etablerede muslingebanker.
Frivillig kysthjælper Torben Hougaard har deltaget i muslinge-projektet ved Kalø Vig under hele processen, og han glæder sig nu til at følge med i, hvordan muslingerne etablerer sig på bunden.
– Vi har planer om at undersøge muslingerne med en undervandsdrone i januar måned, og når det bliver forår, skal muslingerne undersøges af dykkere, siger Torben Hougaard.
– Det er jo i en relativt lille skala, vi har dyrket muslinger, men hvis vi kan skabe små nye levesteder for smådyr og fisk, så er det en succes, tilføjer han.
Naturgenopretning med bonus-oplevelser
Arbejdet som frivillig kysthjælper er meningsfuldt af flere årsager. Det har Torben Hougaard erfaret, mens han de seneste år har deltaget i både udplantning af ålegræs og udlægning af muslinger i Aarhusbugten.
– Først og fremmest gør vi jo en forskel for havmiljøet, men det er også opløftende at være sammen med andre mennesker med den samme indstilling og de samme ønsker om at hjælpe naturen. Det gør mig glad, siger Torben Hougaard.
Han nævner en ekstra bonus ved arbejdet med marin naturgenopretning, og det er de særlige naturoplevelser, der følger med. Senest ved udlægningen af muslinger, hvor holdet havde selskab af kendis-delfinen ”Skywalker”, som for tiden svømmer rundt i Aarhusbugten.
– Det var bare krydderi på kagen, at Skywalker var med. Den var legesyg og kom og bed sig fast i kæden ved ankeret til en af muslingelinerne. Bagefter fulgte den os helt hjem til havneindløbet, siger Torben Hougaard om dagens kysthjælper-eventyr, som heldigvis ikke bliver det sidste.
Kysthjælper – vi giver havet en hånd!
Projekt Kysthjælper arbejder for at forbedre havnaturen og genskabe levestederne for fisk og bunddyr i de kystnære havområder.
Arbejdet bliver udført i samarbejde med frivillige og består i udplantning af ålegræs og etablering af mindre stenrev og muslingerev i fire kystnære havområder.
Kysthjælper ledes af Danmarks Sportsfiskerforbund og er finansieret af VELUX FONDEN. En række forskningsinstitutioner, kommuner og NGO’er er partnere i projektet og bidrager med både viden og stærke hænder for at hjælpe havmiljøet.
Læs mere om Kysthjælper her