Havnatur i fokus: Nye marine naturgenopretningsprojekter er på vej
Frem mod 2030 skal 500 millioner kroner fra Havnaturfonden bruges på at genoprette natur i de marine områder. I første omgang skal 100 millioner kroner ud at virke i 2025 med fokus på indsatser i Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt.
Havnaturfonden er etableret efter en aftale mellem en række af folketingets partier (S, V, M, RV, SF, EL og K), og der er frem mod 2030 afsat 500 millioner kroner til at lave projekter, der genopretter natur i det marine område.
Samarbejde med lokale kræfter
De nye marine naturgenopretningsprojekter skal i 2025 hovedsageligt etableres i samarbejde med de mange lokale kræfter, der allerede arbejder for at forbedre det danske havmiljø som blandt andet landets kommuner og lokale foreninger. Derfor vil Miljøstyrelsen i 2025 åbne en ansøgningspulje på 29 millioner kroner, hvor kommunerne kan ansøge om midler til at genoprette havnatur ud for deres kyster. Aftalekredsen har besluttet, at der skal være et særligt fokus på projekter i Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er områder, hvor der har været massivt stenfiskeri, og hvor der derfor er behov for genopretning af havnatur.
Der afsættes også 19 millioner kroner til at genoprette store stenrev ved Lyø og Helnæs i Lillebælt, og aftalekredsen har også besluttet at afsætte 4 millioner kroner til ålegræsudplantninger.
Glad for at habitater genskabes
Næstformand i Danmarks Sportsfiskerforbund, Morten Jacobsen, hylder aftalen.
– Det kystnære miljø er presset på mange faktorer, og det er vigtigt, at vi arbejder på flere områder samtidigt. Det er bydende nødvendigt, at udledningen af kvælstof begrænses. Men det er ikke nok. Vi er også nødt til at genskabe de habitater, der er ødelagt ved for eksempel stenfiskeri. Og vi får som bekendt ikke stenrev tilbage ved at stoppe udledninger fra landbruget, siger han og fortsætter:
– Naturgenopretningsprojekter har været i gang i et godt stykke tid mange steder, for eksempel i form af Køge Bugt Stenrev. Ud over at disse projekter giver en konkret, hjælpende hånd til vores lidende hav, så bevirker de også, at opmærksomheden på vores pressede havnatur fastholdes, og det er en god ting.
Går fint i tråd med Kysthjælper-projektet
De nye naturgenopretningsprojekter ligger helt på linje med de indsatser, der sker gennem Danmarks Sportsfiskerforbunds Kysthjælper-projekt, og projektleder for Kysthjælper Erik Haar Nielsen hilser da også Havnaturfonden velkommen.
– Jeg mener det er meget positivt, at der nu kommer penge fra staten ud til de mange kommuner og foreninger, der har fået smag for at arbejde med marin naturgenopretning. Disse midler gør det muligt, at nye projekter kan komme i gang, og at vi for alvor kan få sat gang i genopretningen af havet. Jeg er desuden sikker på, at de gode erfaringer fra Kysthjælper-projektet kan komme de nye initiativer til gode, fortæller han.