Ny lov beskytter det kystnære liv mod ødelæggende klapning

140 DJI 0889+++Roar R Har Dumpet Slam Foto: Jan Henningsen.

Et nyt forbud mod klapning på dybder under seks meter vil forbedre beskyttelsen af fiskeyngel, bunddyr og ålegræs, men forbuddet fremtidssikrer ikke havnaturen, mener Danmarks Sportsfiskerforbund.

Her gælder nyt forbud mod klapning

Det nye forbud mod klapning vil gælde i alle kystnære havområder på dybder under seks meter med undtagelse af Limfjorden.

Den nye lov giver desuden miljøministeren mulighed for at forbyde klapning i nærmere afgrænsede områder af hensyn til naturgenoprettet havnatur, for eksempel i nærheden af et nyt stenrev.

Folketinget har i dag vedtaget et forbud mod klapning af opgravet havbundsmateriale på dybder under seks meter. Forbuddet træder i kraft fra 2026 og gælder i alle kystnære havområder, undtagen i Limfjorden. Her vil det undtagelsesvist stadig være muligt at få tilladelse til at klappe på dybder under end seks meter, da Limfjorden er lavvandet, og der er lange afstande til alternative klappladser.

Klapmateriale kan indeholde store mængder af forurenende næringsstoffer og miljøfarlige stoffer, som skader livet på havbunden. Danmarks Sportsfiskerforbund mener derfor, det er positivt, at de helt kystnære havområder ikke længere skal overhældes med opgravet havbundsmateriale. Men der er også plads til forbedring af den nye lov.

– Med forbuddet beskytter man langt det mest af det kystnære liv mod ødelæggelser fra klapning. Men man fremtidssikrer ikke beskyttelsen af havnaturen med en dybdegrænse på seks meter, siger Erik Haar Nielsen, marinbiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Han henviser til, at en vigtig naturtype som ålegræs skal beskyttes mod klapning, også på dybder over seks meter. Ifølge vandområdeplanerne, som fastlægger målene for Danmarks vandområder, skal der i mange kystnære havområder vokse ålegræs helt ned til otte-ti meters dybde, for at området vil opnå god økologisk tilstand.

Danmarks Sportsfiskerforbund mener derfor, at dybdegrænsen for klapning bør være mindst 10 meter for at give tilstrækkelig beskyttelse af havnaturen.
 
– I dag vokser der stort set ikke noget ålegræs på dybder over seks meter. Men når det lykkes ålegræsset at vokse på større havdybder, er det nødvendigt med et forbud mod klapning på dybder ned til 10 meter, siger Erik Haar Nielsen.

Alternativer til klapning er det bedste
Klapning eller dumpning af havbundsmateriale foregår typisk i forbindelse med udvidelser og byggeri på havnene og uddybning af sejlrunder, hvor der er behov at fjerne og flytte havbundsmateriale til et andet område i havet.

Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at klapning så vidt muligt helt skal undgås. Forbundet anbefaler, at man altid undersøger muligheden for alternativer til klapning, for eksempel ved at deponere det opgravede havbundsmateriale på land.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"