Miljøstyrelsen bør afvise ny placeringstilladelse til Grønsund Havbrug

Danmarks Sportsfiskerforbund opfordrer Miljøstyrelsen til at afvise ansøgningen om en ny placeringstilladelse til Grønsund Havbrug mellem Falster og Bogø. I et netop indsendt høringssvar påpeger DSF, at havområdet i forvejen er i ringe tilstand og at en ny placeringstilladelse vil være i strid med arbejdet med at opnå god økologisk og kemisk tilstand.
Det fransk/dansk-ejede selskab AquaPri A/S har ansøgt om en fornyet placeringstilladelse til deres mest forurenede havbrug, Grønsund Havbrug, der har tilladelse til at udlede 30 tons kvælstof årligt. Havbruget ligger blot 1,4 kilometer fra det internationale naturbeskyttelsesområde H147 ved Præstø Fjord.
Ifølge Miljøstyrelsens egne data er den økologiske tilstand i farvandet ”ringe”, og den kemiske tilstand er vurderet som ”ikke-god”. Samtidig er der med Vandområdeplan 3 fastsat et reduktionsmål på 133 ton kvælstof for vandområdet.
I et høringssvar retter Danmarks Sportsfiskerforbund derfor skarp kritik af havbrugets lokale påvirkning af havmiljøet og anbefaler Miljøstyrelsen, at give afslag på en ny placeringstilladelse.
- Det giver ganske enkelt ingen mening at placere et havbrug, der leder mange ton kvælstof, fosfor og organisk materiale direkte ud i et område, der i forvejen er under pres. Det strider både mod almindelig sund fornuft og nationale såvel som lokale miljømål, siger Lars Brinch Thygesen, natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.
Forbundet fremhæver i høringssvaret, at traditionelle, åbne havbrug udleder næringsstoffer, organisk materiale og kobber direkte i det marine miljø – uden nogen form for rensning. Det medvirker til iltsvind – i et område som årligt er hårdt plaget af fedtemøg og udbredt iltsvind – og forhindrer, at Danmark kan opfylde sine miljømål for vandmiljøet inden 2027.
- Et havbrug fungerer i praksis som et husdyrbrug, der dumper sit affald direkte i naturen. Det kan vi ganske enkelt ikke blive ved med at acceptere, siger Lars Brinch Thygesen.
Danmarks Sportsfiskerforbund arbejder i øvrigt for et generelt stop for åbne havbrug i danske farvande. Forbundet ønsker, at fremtidens fiskeopdræt skal ske i lukkede og kontrollerede systemer, hvor forurening kan begrænses.
- Det er på tide, at vi stopper med at ofre havmiljøet for kortsigtet produktion. Der findes allerede teknologiske alternativer, og vi bør som samfund tage ansvar for vores fælles hav, fastslår Lars Brinch Thygesen.
Danmarks Sportsfiskerforbund afventer nu Miljøstyrelsens svar på AquaPri A/S’ ansøgning, og vil i tilfælde af en godkendelse sandsynligvis påklage denne.