Stor fondsdonation til vandplejearbejdet på Bornholm
Vandpleje Bornholm, der organiserer det frivillige vandløbsarbejde på Bornholm, får nok at se til de næste tre år. En fond har nemlig givet 708.000 kr. til vandplejegruppens arbejde, så nu skal de frivillige i gang med en række projekter i samarbejde med kommunen og lodsejerne.
Kystfiskeriet efter havørred på Bornholm har gennem mange år været noget af det bedste, der er at finde ved de danske kyster, men flere tørre somre har de senere år sat sit præg på, hvor mange ørredsmolt der har fundet vej ud i Østersøen.
Der er ganske vist mange vandløb på øen, men mange af dem er små og følsomme overfor sommerudtørring.
Her vil Vandpleje Bornholm sætte ind
- Fjerne spærringer i udvalgte vandløb
- Udlægge gydegrus og skjulesten
- Etablere sandfang
- Lave tørkesikringsprojekter blandt andet ved tilførsel af vand i kritiske perioder
Tilsagn om fondsstøtte
Vandpleje Bornholm vil gerne gøre noget for at skabe bedre forhold i vandløbene og dermed også et bedre fiskeri ude på kysten. De har derfor søgt en fond om midler. En ansøgning, der blev sendt afsted sammen med en støtteerklæring fra Danmarks Sportsfiskerforbunds biolog Kaare M. Ebert.
Fonden, der ikke ønsker sit navn oplyst, har nu imødekommet ansøgningen og givet tilsagt om op til 708.000 kr. Vandpleje Bornholm skal årligt afrapportere indsatserne, og sker der fremdrift, vil pengene til det næste års indsats blive frigivet. Desuden vil der løbende blive lavet bestandsundersøgelser i samarbejde med DTU Aqua for at dokumentere udviklingen ved projekterne.
Vigtigt samarbejde
En vigtig forudsætning for at komme i hus med de påtænkte projekter inden tidsfristerne er et godt samarbejde med myndighederne i form af regionskommunen og naturligvis de berørte lodsejere ude langs vandløbene.
– Det er fuldstændig afgørende for at komme i mål med det her kæmpeprojekt, at vi samarbejder med politikere, embedsfolk og private lodsejere. Hvis ikke vi når at få diverse tilladelser i tide, så kan vi ikke få pengene fra fonden, fortæller Bjarke Borup, der er formand for Vandpleje Bornholm. Han fortsætter:
– Jeg får først i det nye år besøg af Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande, og han skal hjælpe mig med at få de første ansøgninger sendt af sted til kommunen. Det er et besøg, som er blevet muliggjort af en støtte, vi i år har fået fra Lystfisker Danmark.
Betydning for turismen
Mange tager til Bornholm for at fiske efter havørreder ved kysten, og færre fisk på kysten vil have negative konsekvenser for mængden af lystfiskerturister, så et af formålene med arbejdet er også at fastholde Bornholm som en attraktiv destination for turister.
– Der er håb, viden og kræfter til at ændre på alt dette i en positiv retning. Så hvis vi kan få det til at spille med hjælp, tilladelser og private lodsejere, så kan vi gøre en forskel, slutter Bjarke Borup.