Ny Plan for fiskepleje: Mindre fremgang i Sneum Å-systemet
Den nye Plan for fiskepleje for Sneum Å-systemet afløser den gamle plan fra 2014, og generelt er der en mindre fremgang. Det gælder både for antallet af ½-års ørreder og for målopfyldelsen, men der er stadig potentiale til mere.
Sidste sensommer gennemførte DTU Aqua undersøgelser i hele Sneum Å-systemet, og det er nu udmøntet i en ny Plan for fiskepleje.
Ved undersøgelsen blev 126 stationer besøgt. 97 steder blev der foretaget elfiskeundersøgelser, mens de resterende 29 stationer blot blev besigtiget.
I 2013 indstillede Sydvestjydsk Sportsfiskerforening udsætningen af fisk og konverterede i stedet midlerne til sten og grus. Det er derfor udelukkende afkom af vildfisk, der blev fundet ved undersøgelserne.
Mindre fremgang for ½-års ørreder
For hele åsystemet blev der fundet ½-årsørreder på 51 % af de undersøgte stationer. Det er en mindre fremgang fra 48 % i 2013. For ældre ørreder var der en tilsvarende fremgang fra 42 % til nu 44 %.
Den gennemsnitlige tæthed for ½-års ørreder var 20 pr. 100 m2. Det er en fremgang fra 17 ved undersøgelsen i 2013. Tætheden for ældre ørreder var uændret 3 pr. 100 m2.
Størst fremgang i Sneum Å-forgreningen
Hele å-systemet består af to hovedforgreninger: Sneum Å-forgreningen og Holsted Å-forgreningen.
Ved undersøgelserne i 2013 var resultaterne i Holsted Å-forgreningen klart de bedste, men de nye resultater viser, at Sneum Å-forgreningen er kommet på omgangshøjde, så der nu kun er en mindre forskel.
Fremgang i målopfyldelsen
Ved undersøgelserne i 2013 var det kun 10 % af stationerne i hele å-systemet, der levede op til målsætningen om god eller høj økologisk tilstand i forhold til Ørredindekset. I 2023 var der næsten sket en fordobling, idet 19 % levede op til målsætningen, men det efterlader stadig mange stationer, hvor der er plads til forbedringer.
Stadig spærringsproblemer
Vandløbssystemet har været præget af mange opstemninger ved dambrug, men i dag er langt de fleste fjernet. Senest skete det ved den store opstemning ved Gørklint Dambrug ved Holsted Å, hvor Vejen Kommune har gennemført et stort projekt, der nu kaster positive resultater af sig.
Der er fortsat et par store spærringer i Holsted Å ved Præstkær Fiskeri og Hulkær Dambrug, og begge steder arbejder Vejen Kommune med løsninger. Ellers er der nu mest tale om mindre rørlagte strækninger i de øvre dele af åsystemet.
Brug for forbedring af de fysiske forhold
Planen for fiskepleje peger på en række stationer, hvor der er behov for at forbedre de fysiske forhold. Det drejer sig især om stationer, hvor der er problemer med sandvandring og andre stationer, hvor der mangler gydegrus og skjulesten.
Der er desuden stationer med okkerproblemer og enkelte steder, hvor der er observeret lammehaler og trådalger, som indikerer organisk forurening.
Fri passage er nødvendig
Ebbe E. Høy fra Team Natur & Vandmiljø i Vejen Kommune er ikke i tvivl om spærringernes betydning.
– Spærringerne skal fjernes, før der kommer målopfyldelse i vandløbene. Det ses tydeligt i den øvre del af Holsted Å, og vi forventer, at der er hul igennem ved Præstkær Fiskeri og Hulkær Dambrug ved udgangen af 2026, fortæller Ebbe E. Høy og fortsætter:
– Det virker at restaurere vandløbet ved at udlægge brede, lavvandede gydebanker, når fri passage er blevet etableret. Vores projektområder i Nørrebæk, Sønderbæk og i Holsted Å ved Gørklint producerer rigtig mange fisk, der spreder sig ud i vandløbene. Herfra en kæmpe tak til Sydvestjydsk Sportsfiskerforening for deres kæmpe bidrag til at få anlagt stryg med mere i projekterne, så de fungerer godt som gode gyde- og opvækstområder.
Langt, sejt træk forude
Ebbe E. Høy understreger, at målopfyldelse både kræver gode fysiske forhold og god vandkvalitet. En stor del af vandløbene er i dårlig tilstand, selvom der har været fri passage i over 10 år. Det skyldes blandt andet kanalisering, kraftig sandvandring, okker og vandløbsforureninger.
– Det bliver derfor et langt, sejt træk at forbedre tilstanden i disse vandløb, så vi har tilsyneladende fast arbejde de næste mange år, men udsigterne for Sneum Å-systemet er virkelig positive, når man tænker på, hvor stor fremgangen allerede har været i fiskebestandene med målopfyldelse i kun 19 % af vandløbene. Det bliver spændende at følge udviklingen de næste 5-10 år, hvor de sidste spærringer kommer væk, og vi får gennemført de mange strækningsbaserede restaureringsindsatser, der skal laves i regi af Vandområdeplan 2021-2027. Hertil kommer, hvad der ellers dukker op af lavbundsprojekter og vådområdeprojekter, samt hvad Lars Hammer-Bek & Co. i Sydvestjydsk Sportsfiskerforening undervejs får af idéer til forbedringer, slutter Ebbe E. Høy.