Ny Plan for fiskepleje: Fortsat god yngelproduktion i Simested Å

Borup Simested Å slynger sig smukt gennem det himmerlandske landskab.

Undersøgelser i Simested Å i 2023 viser, at åen fortsat har en fin produktion af ørredyngel, mens der er et fald i antallet af ældre ørreder. Der er fortsat ikke behov for støtteudsætninger.

I sensommeren og det tidlige efterår 2023 foretog DTU Aqua undersøgelser i Simested Å med henblik på at udarbejde en ny Plan for fiskepleje. Den er nu udkommer her i 2024.

Ved undersøgelsen blev der elfisket på 38 stationer, mens 14 andre blot blev besigtiget.

Yngel på de fleste stationer
Simested Å er karakteriseret ved, at der er stor yngel produktion i selve hovedløbet, hvor lavvandede stryg giver fine gyde- og opvækstbetingelser.

Ved undersøgelsen blev der da også fundet ½-års ørreder på 84 % af de undersøgte stationer. Det er en lille stigning i forhold til den seneste undersøgelse i 2014. For de ældre ørreders vedkommende var der derimod tale om et fald fra 83 % til nu 61 %.

Ørredkortet
På Ørredkortet fra DTU Aqua kan du klikke dig ind på detaljerede oplysninger om alle de stationer, der er blevet undersøgt. Du finder kortet her.

 

 

Den nye Plan for fiskepleje i Simested Å kan du læse her.

Næsten uændret tæthed for yngel
Den gennemsnitlige tæthed for ½-års ørreder blev opgjort til 65 stk. pr. 100 m2. Det er et mindre fald fra 68 i 2014.  Der var imidlertid et større fald for ældre ørreder med en nedgang fra 19 pr. 100 m2 til nu kun 4.

Mindre fald i målopfyldelse
Ved undersøgelsen vurderes der også, i hvor høj grad de undersøgte stationer lever op til målsætningen om høj eller god økologisk tilstand i forhold til Ørredindekset. I 2014 var det tilfældet med 46 % af stationerne, mens det i 2024 var faldet til 39 %.

Ikke noget udsætningsbehov
Samlet set vurderes det, at den naturlige yngelproduktion er nok til at sikre bestanden.

– Undersøgelsen i 2023 har vist det højeste antal stationer med forekomst af naturligt produceret ørred yngel i undersøgelsesperioden. Dette er et resultat af et målrettet arbejde med habitatforbedringer og genopretning af fri passage i store dele af vandløbssystemet. På den baggrund vurderes det derfor fortsat, at der ikke er et udsætningsbehov i Simested Å-systemet. Det forventes desuden, at planlagte 9 restaurerings- og passageprojekter i de kommende år yderligere vil forbedre vandløbssystemets na turlige ørredbestand, konkluderes det i den nye Plan for fiskepleje.

Smolt er det vigtigste
Viborg Lystfiskerforening har mange kilometer fiskevand ved Simested Å, og for Jørgen Buch, der er formand for foreningen, er det ikke nok at have øje for antallet af ½-års ørreder i vandløbene.

– Udviklingen med færre "store" ørreder er desværre kendt fra rigtig mange vandsystemer, og det kan jo få en til at tænke på, om DTU's store arbejde med at tælle årets yngel er nok. Noget tyder på, at chancen for at de små fisk overlever vinteren er blevet forringet, og da det jo er helt afgørende for bestanden og for fiskeriet, har vi brug for solide undersøgelser af vinterdødeligheden under forskellige forhold. Smolt er vigtigere end yngel, siger Jørgen Buch og fortsætter:

– Vi kan så håbe, at de resultater, der fremkommer, kan blive brugt i praksis. Vi tror, at en ændret grødeskæringspraksis vil kunne gavne meget, men det mangler vi beviserne på.  Lige nu slår Viborg kommune grøde i Simested Å tre gange om året, og der bliver ved grødeskæringen ikke tænkt meget over vinterskjul.