Brug for nye regler ved Limfjorden
Reglerne for fiskeriet ved Limfjorden er fastlagt i flere bekendtgørelser, men fælles for dem er, at de er temmelig gamle og ikke afspejler situationen i dag. Derfor har lokale lystfiskerforeninger, fritidsfiskerorganisationerne og Danmarks Sportsfiskerforbund indsendt en række forslag til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
De bekendtgørelser, der fastsætter reglerne for fiskeri i Limfjorden, er lavet på et tidspunkt, hvor erhvervsfiskeriet stadig spillede en rolle i fjorden. Det er ikke længere tilfældet, så på initiativ af Danmarks Sportsfiskerforbund og lokale lystfiskerforeninger rundt om fjorden samlet i Limfjordssammenslutningen blev der i 2020 udarbejdet en række forslag, der blev fremsendt til ministeriet sammen med en opfordring til at få ændret de nuværende bekendtgørelser.
Efterfølgende er fritidsfiskernes to landsorganisationer blevet inddraget, og der er opnået enighed om de fleste af de forslag, der stilles, mens det i nogle tilfælde ikke er lykkedes, og her er det så op til ministeriet at træffe valg, hvilket almindeligvis sker efter biologisk rådgivning fra DTU Aqua.
Det nye fælles idekatalog blev endelig færdiggjort den 2. juli i år og er nu fremsendt til ministeriet med endnu en opfordring til at få revideret de nuværende regler.
– Selv om der ikke er opnået fuld enighed, fortjener fritidsfiskerne stor ros for at have gået konstruktiv ind i arbejdet, og de har vist stor forståelse for, at vi skal have et regelsæt, der bedre sikrer et bæredygtigt fiskeri i fjorden og i højere grad beskytter havørrederne fra de mange vandløb, der løber til Limfjorden, siger forbundets biolog Kaare Manniche Ebert, der har deltaget i hele processen.
Problemer med flaskehalse
De mange vandløb, der løber til Limfjorden, har været centrale i arbejdet, da det er vigtigt, at vandrefiskene har mulighed for at passere frit til og fra vandløbene, og i hele Limfjordsområdet er der en række flaskehalse, hvor der er brug for fredningsbestemmelser for at give bedre muligheder for, at ørrederne både kan trække ud som smolt og komme tilbage for at gyde.
Der foreslås derfor en række udvidelser af fredningsbælter ved åudløb og snævre passagesteder.
Fangstbegrænsning og udvidet fredningstid
Idekataloget rummer også forslag om en daglig fangstbegrænsning og udvidelse af fredningstiden for farvede fisk og nedgængere.
Der er således enighed om en daglig fangstbegrænsning på to havørreder pr. dag pr. fisketegn/fritidsfiskertegn gældende for alle former for fiskeri.
Ligeledes er der enighed om at foreslå, at fredningen for nedgængere og farvede havørreder udvides, så den kommer til at gælde fra 16. november til og med 15. marts. I dag ophører fredningen allerede den 16. januar.