Se kandidaterne til Sportsfiskerforbundets bestyrelse 2024

DSCF0052 Den nyvalgte bestyrelse ved seneste kongres i 2022. Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Hvad mener kandidaterne til Forbundsstyrelsen om Danmarks Sportsfiskerforbund anno 2024, og hvad vil de især arbejde for, hvis de bliver valgt til bestyrelsen? Læs om kandidaterne her.

Kandidaterne er:

Torben Kaas (genopstiller som bestyrelsesformand)
Linda Bollerup (genopstiller til bestyrelsen)
Jan Karnøe (genopstiller til bestyrelsen)
Lars Kyhnau Jensen (stiller op til bestyrelsen)
Peter Rasmussen (stiller op til bestyrelsen)
Casper Hansen (stiller op til bestyrelsen)

Allan Mathiasen (stiller op som suppleant)
Torben Meldgaard (stiller op som suppleant)
Claus Eklundh Christensen (stiller op som suppleant)

Vi nærmer os det næste valg til Forbundsbestyrelsen i Danmarks Sportsfiskerforbund. Det sker ved kongressen den 26.-27. oktober 2024. Her skal der skal vælges fem medlemmer: en formand og fire bestyrelsesmedlemmer. Derudover skal der vælges fire suppleanter.

Bestyrelsesmedlemmerne vælges af repræsentanter for forbundets medlemsforeninger og de fem delegerede for personlige medlemmer, der er til stede ved kongressen.

Nedenfor kan du møde kandidaterne til Forbundsbestyrelsen. De fortæller om sig selv, deres syn på Danmarks Sportsfiskerforbund og deres ambitioner for arbejdet i bestyrelsen.

IMG 2180 Redigeret Kopi

Torben Kaas (genopstiller som bestyrelsesformand)

Et par ord om dig selv, dit eget lystfiskeri og din relation til Danmarks Sportsfiskerforbund:

Jeg er vokset op ved søerne på Sjælland, og det fiskeri kommer jeg aldrig til at slippe. Der er ingen bedre måde for mig at bruge en dag end i en båd på Esrum Sø. Samtidig er jeg altfortærende, når det kommer til lystfiskeri. Jeg fisker åer med både tørflue og tohåndsstang, jeg fisker kysten og havet, og jeg fisker i mine ferier. Magien findes ved alle vande.

Som junior blev jeg sendt på juniorlederkursus (i dag Fiskeakademiet) af min foreningsformand og mødte der DSF i skikkelse af superdygtige instruktører og foreningsfolk. Jeg var på stedet solgt til det fællesskab og til tanken om de mange ting, vi kan, når vi slår os sammen. Jeg har 20 år som instruktør bag mig og dertil 10-15 år i et miljøudvalg, som nu er nedlagt, men som rådgav fi DSF. Alt det arbejde var bare meningsfuldt, og det er arbejdet i DSF jo stadig, nu hvor jeg har været formand i 4 år.


Hvad mener du om Danmarks Sportsfiskerforbund anno 2024?

DSF står et virkelig godt sted. Jeg oplever et forbund, som flytter sig efter dagsordenerne, som kommer ud over rampen med sine budskaber, og som flere og flere lystfiskere kan se sig selv i. Alle taler om havets tilstand og om de døde fjorde, men det var DSF, som i sin tid satte den snebold i gang. Nu er vi ved at gentage den succes med søerne, som også er i en rædselsfuld forfatning.

DSF er konstant i medierne, og vi møder åbne døre hos alle partier på Christiansborg. Jeg oplever, at DSF fylder betydeligt mere på indflydelse og synlighed end sammenlignelige organisationer. Men vi er ikke i mål med at omsætte den medvind til flere medlemmer. DSF vokser i de her år – både i antal medlemsforeninger og i antal lystfiskere – men vi vokser ikke så hurtigt, som jeg godt kunne ønske mig.
 
Forbundsbestyrelsen arbejder blandt andet med miljø- og naturpolitik, organisationsudvikling og økonomi samt foreningers og lystfiskeres vilkår. Hvilke områder vil du især arbejde med, hvis du bliver genvalgt til bestyrelsen?
 
Først og sidst skal vi være flere i DSF. Flere medlemmer betyder flere penge at arbejde med, det betyder større politisk gennemslagskraft, og så viser det os, at vi arbejder med de rigtige ting, hvis mange gerne vil være med. Så målet er flere medlemmer. Det stiller store krav til os om hele tiden at have fingeren på pulsen i forhold til de ting, der ligger vores foreninger og lystfiskere på sinde, og så handle på dem.

Lige nu er tilstanden af vores vandnatur den helt åbenlyst samlende dagsorden i DSF, så den er øverst på vores to do-liste. Havet, spærringerne, grøn trepart, søerne, prædatorer osv. osv. Men samtidig skal vi også til at forholde os til et ret diffust spørgsmål om, hvordan lystfiskere organiserer sig i fremtiden. Foreningerne vil stadig være der, men vi ser andre måder at være fælles om lystfiskeriet på, og vi ser mange lystfiskere, som oplever, at de kan klare sig fint uden at være med hos os. I de kommende år skal vi have knækket koden til at række ud og omfavne flest mulige af de fiskere, som vælger andre fællesskaber end foreningerne.

Linda Bollerup

Linda Bollerup (genopstiller)

Et par ord om dig selv, dit eget lystfiskeri og din relation til Danmarks Sportsfiskerforbund:


Jeg er uddannet biolog og har været i ”fiskeverdenen” siden 2004, hvor jeg blev ansat på Fyns Laksefisk. I 2016 kastede jeg mig for alvor ud i lystfiskeriet. Det var en god beslutning, for det har medført mange gode fiske- og naturoplevelser, nye gode venner, spændende bestyrelsesarbejde, større indsigt i miljøpolitik og har i det hele taget beriget mit liv. 


Jeg blev valgt ind i DSF’s bestyrelse i 2020, og det har været en enormt spændende rejse, hvor jeg har lært en masse gode og engagerede folk at kende. Den ild, der brænder hos DSF (både i bestyrelsen og i sekretariatet) samt ude hos medlemmerne, giver energi. Igennem mit arbejde har jeg heldigvis også masser af kontakt til frivillige lystfiskere og mærker også her ilden. En ild, der ikke er til at slukke, og en ild, som der skal fyres endnu mere op under, så den breder sig ud til endnu flere.
 

Jeg er ikke medlem igennem en forening, men er med i mange andre fællesskaber omkring fiskeriet.


Hvad mener du om Danmarks Sportsfiskerforbund anno 2024?

Jeg har været en del af DSF’s bestyrelse i de seneste fire år. I de fire år har DSF været involveret i mange miljødebatter og problematikker. Det var bl.a. DSF, der stod i spidsen for ”fokus på fedtemøg”-kampagnen i 2023. Det viser, at DSF er en aktiv og vigtig organisation i miljødebatten.
DSF er en organisation, som har større og større politisk vægt, og folkene i sekretariatet er yderst kompetente. Det er en fornøjelse at være en del af ”DSF-hjulet”, og jeg håber at kunne fortsætte dette arbejde. 

Forbundsbestyrelsen arbejder blandt andet med miljø- og naturpolitik, organisationsudvikling og økonomi samt foreningers og lystfiskeres vilkår. Hvilke områder vil du især arbejde med, hvis du bliver genvalgt til bestyrelsen?


Lystfiskere er et helt særligt engageret og passioneret folkefærd. Lystfiskere har fiskeriet til fælles, men derudover så kan lystfiskere være meget forskellige. Mange lystfiskeres hjerte banker både for fiskene og for naturen i sin helhed, og flere og flere går aktivt ind i kampen for en rigere natur. Den kamp kan man bidrage med på mange måder, det ene er som udgangspunkt tikke mere rigtigt end det andet, men jo mere vi står sammen i f.eks. DSF, og jo flere medlemmer vi er, jo stærkere er vi. 


Lystfiskerforeninger er grundfundamentet, men andre fællesskaber er også vigtige, så jeg vil gerne arbejde på fællesskaber om lystfiskeri, og hvordan vi står sammen om bedre natur og miljø – uafhængigt af, om vi er medlem gennem en forening eller personligt medlem og har fællesskab på andre måder.

Jeg vil arbejde for flere medlemmer, så vi står stærkere i de vigtige miljødebatter, og for flere former for fællesskaber om vores fælles interesse.

Forskningsinstitutioner, kommuner m.fl. gør oftere og oftere brug af frivillige i naturarbejde, indsamling af fiskeri- og naturdata, formidling mm., hvilket jeg bakker meget op om. 

Frivillige er en kæmpe kapacitet. Denne større og større brug af frivillige og citizen science skal anerkendes og respekteres, og de frivillige skal gerne inddrages endnu mere og have viden og informationer tilbage om det, de har bidraget med. Det vil jeg også arbejde for.

Jan Karnøe

Jan Karnøe (genopstiller)

Jeg har fisket fra seks-års alderen og var på juniorlederkurser (det hed det dengang) omkring 1960. Jeg har fisket i det meste af Jylland samt i Norge (Orkla). 

Jeg meldte mig ind i Horsens og Omegns Sportsfiskerforening i 1997 og kom hurtigt i bestyrelsen med ansvar for fiskepleje. Jeg har været i forbundets regionale arbejde og er stadig natur- og miljø-teamkoordinator for Randers og Horsens Fjorde vandoplande.  I 2018 kom jeg ind i Forbundsbestyrelsen. Jeg arbejder også organisatorisk gennem Friluftsrådet og Partnerskabet til restaurering af Horsens Fjord – de sidste 5 år som leder af den årlige plantning af ålegræs samt udlægning af sten.


Mit eget fiskeri foregår oftest i de lokale østjyske vande, både med flue og spin. Jeg er juniorleder og fisker gerne med samme metoder, som de gør. Jeg nyder at se stoltheden hos nyfiskere, som har knækket koden. Jeg fisker også i barndommens å, Karup Å, og et par uger ved Orklaelven i Norge med gode kammerater hører til årets højdepunkter.


Jeg er glad for at deltage i bestyrelsesarbejdet i Forbundet. Det giver perspektiv til det lokale arbejde, der til gengæld også viser mig, hvor problemerne er. Forbundet er på rette vej i de senere år, selv om miljøproblemerne er meget alvorlige, især i kystvandene.

Jeg lægger mit arbejde i Forbundsbestyrelsen, hvor behovet er størst, og hvor jeg har noget at bidrage med i kraft af brede erfaringer, i de senere år indenfor miljø- og naturpolitik (Kysthjælper-projektet, naturparker, udvikling og beskrivelser af Forbundets konkrete politikker), samvirket mellem foreningerne og Forbundet samt forholdene for lystfiskere med et handicap. Det allervigtigste emne er selvfølgelig, hvordan vi bliver flere medlemmer – vores indflydelse afhænger også heraf.

Lars Kyhnau Jensen

Lars Kyhnau Jensen 

Et par ord om dig selv, dit eget lystfiskeri og din relation til Danmarks Sportsfiskerforbund:

Jeg er 45 år bor og på den sydfynske perle Thurø sammen min hustru og vores søn på syv år.

Jeg blev medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund første gang i slut 80'erne gennem Dalum Lystfiskerforening og tilbragte det meste af min ungdom langs Odense Å. Waders og fiskevest var knapt så populært som fodboldstøvler og ungdomsfester blandt det modsatte køn. Til gengæld gav det en livslang passion, der blot bliver stærkere med alderen ( ...og begge mine knæ virker stadig).

Som en naturlig udvikling deltog jeg i DSF’s juniorlederkursus (i dag ”Fiskeakademiet”) og var i mange år aktiv juniorleder i Dalum Lystfiskerforening.

De sidste 20 år har jeg været inkarneret havørred-nørd og har foruden selve fiskeriet skrevet en del artikler og deltaget i forskellige fiskeshows. Jeg har fyldt en del på sociale medier igennem årene og er måske nok i et vist omfang medskyldig i at gøre lystfiskeri "cool" blandt unge igen. Jeg påtager mig i hvert fald gerne en del af ansvaret, hvis udsagnet er korrekt :)

Hvad mener du om Danmarks Sportsfiskerforbund anno 2024?

Danmarks Sportsfiskerforbund har gennemgået en kæmpe udvikling, siden jeg blev medlem for godt 35 år siden. Forbundet er meget synligt på sociale medier og har klare synspunkter på især miljøpolitiske områder. SoMe bliver desværre hurtigt en grim slagmark, hvor aktører bevidst saboterer dialogen. Der er mange interesser, der stritter i forskellige retninger, men jeg føler, at DSF formår at holde tonen sober og stå fast på budskaberne, selvom opgaven virker utaknemmelig.

Lige præcis miljøpolitik har nok ikke den helt store appel hos de helt unge mennesker – og så måske alligevel.
Jeg bor som nævnt på en ø omgivet af vand, så havet fylder naturligvis en del i vores dagligdag. Men når jeg hører knægten og hans kammerater snakke om og være bekymrede for fedtemøj, iltsvind og skarver, bliver jeg alligevel lidt rørt og imponeret.

Der er ingen tvivl om de store miljømæssige udfordringer, som vores have og fjorde står overfor i dag. Men hvis vi kan motivere en hel generation til at passe bedre på naturen igennem bl.a. lystfiskeri, ser det hele lidt lysere ud. Og her gør DSF allerede et formidabelt arbejde i form af fiskecamps, kurser og andre aktiviteter.

Forbundsbestyrelsen arbejder blandt andet med miljø- og naturpolitik, organisationsudvikling og økonomi samt foreningers og lystfiskeres vilkår. Hvilke områder vil du især arbejde med, hvis du bliver valgt ind i bestyrelsen?

Jeg går næsten dagligt langs Svendborgsund, og det er helt klart havets tilstand, der interesserer og bekymrer mig mest. Jeg får ondt i maven, når jeg ser en kraftig algeopblomstring og vandet, der skifter farve allerede i det tidlige forår. Jeg får ondt i maven, når ser jeg mængden af kystnært liv blive mindre år efter år. Og jeg får ondt i maven, når 300 skarver flyver over hovedet på os, imens vi forsøger at fange en krabbe.

Jeg har selv deltaget som smoltvagt, finneklipper, nøglefisker og har hjulpet DTU Aquas skarvforskere med at fange havørreder til mærkning i Odense fjord. Det er aktiviteter, jeg naturligvis vil fortsætte med, så længe der er behov, og det kan gøre en forskel.

Jeg har de sidste 20 år arbejdet som forretningsudvikler for Mærsk Data, IBM og nu MarketPay – hvilket i praksis gør mig til bindeled imellem salg/forretning og udvikling. Min "super power" er en diplomatisk sans og en evne til at se udfordringer fra forskellige vinkler. Det ultimative mål er i den forbindelse at opnå kompromiser. Denne egenskab anser jeg som et positivt (og nødvendigt) element i bestyrelsesarbejde, og jeg håber, at jeg får mulighed for at bidrage!

Peter Rasmussen

Peter Rasmussen

Et par ord om dig selv, dit eget lystfiskeri og din relation til Danmarks Sportsfiskerforbund:

Jeg er 55 år, gift med Mikala og bosat i Præstø. Vi har sammen to sønner. Jeg er uddannet bådebygger og maskinmester og arbejder til dagligt som Inside Sales Engineer hos Emerson i Næstved.

Min far var lystfisker og lærte mig at kaste med stang, da jeg var omkring syv. Siden da har jeg udforsket de fleste af lystfiskeriets afkroge, og når jeg skal ud i dag, så foretrækker jeg at være flydende, enten i min kajak eller i min jolle. Eller at fiske sammen med Rokkerne.

Sydsjælland og Øerne er epicenteret for brakvandsfisk og -fiskeri i Danmark, og de bestande har jeg et dybt engagement i. Jeg er formand for Sydsjællands Brakvandsklub, SBK, og sidder med i Brakvandsgruppen under Fishing Zealand.

Det ferske og salte vandmiljø har optaget mig siden teenageårene. Jeg har været medlem af DSF gennem en længere årrække for at bakke op om netop det arbejde, hvilket har ført til et velfungerende og behageligt samarbejde med ansatte hos DSF.


Hvad mener du om Danmarks Sportsfiskerforbund anno 2024?

DSF gør det godt – jeg savner dog mere kant, en skarpere profil og en mere aktivistisk tilgang. De organisationer, som vil en anden dagsorden end DSF m.fl., sparer ikke på krudtet i forhold til retorikken; og med det sagt så ved jeg godt, at DSF har politiske hensyn at tage, når man repræsenterer mange foreninger landet over, og at vejen er brolagt med kompromiser, dialog og pragmatisme.

Forbundsbestyrelsen arbejder blandt andet med miljø- og naturpolitik, organisationsudvikling og økonomi samt foreningers og lystfiskeres vilkår. Hvilke områder vil du især arbejde med, hvis du bliver valgt ind i bestyrelsen?

Det korte svar: Miljø- og naturpolitik.

Det lange svar: Vi står med regningen for årtiers politisk dovenskab, ligegyldighed og uopmærksomhed, årtiers dårlig forvaltning af fiskeriet, årtiers forurening af vores vandmiljø og årtiers ørkenvandring dybere og dybere ind i en blindgyde. Samtidig mindes jeg ikke en større opmærksomhed på vores miljø, end det vi ser lige nu, og samtidig viser undersøgelser og meningsmålinger, at store dele af vælgerne er misinformeret om presfaktorerne.


Det eneste middel til at få vendt dén supertanker er oplysning, oplysning, oplysning. Og tålmodighed. I mine øjne foreligger der et stort folkeoplysningsarbejde de kommende år, med at få flyttet vælgernes miljøpolitiske bevidsthed og opmærksomhed. Når først vælgerne går den vej, så følger politikerne pr. naturlov efter. Det oplysningsarbejde skal DSF (fortsat) være en vægtig del af, i samarbejde med de øvrige grønne organisationer og foreninger i Danmark.


Og nu lyder ovenstående som om, jeg har glemt Den Grønne Trepart. Det har jeg ikke. Den er i skrivende stund for det første endnu ikke politisk vedtaget, og for det andet har EU endnu ikke dispenseret for, at Danmark først opfylder Vandrammedirektivet i 2030 i stedet for 2015, 2021 eller 2027. Så lad os se.


Men jeg er optimist og ser fortrøstningsfuldt på fremtiden. De yngre generationer er på vej frem med en helt anden dagsorden end min generation. Det eneste spørgsmål, der kan stilles, er, hvor hurtigt det skal gå? Her har DSF en vigtig rolle at spille i forhold til vedvarende at lægge det politiske pres på vores folkevalgte.

Casper Hansen

Casper Hansen

Et par ord om dig selv, dit eget lystfiskeri og din relation til Danmarks Sportsfiskerforbund:

Jeg er 45 år gammel, bosat i Thorsø og arbejder som efterskolelærer. Jeg er født og opvokset på Fyn. Har slidt mange par waders langs de fynske kyster, der stadig har en stor plads i mit hjerte. Jeg har været bosat i det jyske siden 2008, så nu er det primært de midt- og vestjyske vandløb, der får min opmærksomhed. Det er også her, jeg særligt har en finger på pulsen. Jeg fisker primært laks og havørreder, men går aldrig af vejen for at prøve noget nyt. Jeg rejser en del i udlandet i jagten på oplevelser med fluestangen.



Jeg er nuværende medlem og tidligere bestyrelsesmedlem af Midtvest Lystfiskerforening samt medlem af Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening og Skjernådalens Lystfiskerforening.
Jeg har været medlem af DSF, så længe jeg kan huske, da det at være forbundsmedlem er en helt naturlig del af mit fiskeliv.

Hvad mener du om Danmarks Sportsfiskerforbund anno 2024?

Jeg har stor respekt og anerkendelse for det forbundsarbejde, der gennem årene er gjort, og de skuldre, vi står på i 2024. Forbundets arbejde har aldrig været vigtigere, end hvor vi er nu. Udfordringerne er mange – nedgang i bestande, miljø, økonomi. Disse udfordringer er reelle og kræver konstante indsatser for at påvirke i en retning, der gavner lystfiskere, naturen og fremtiden. Derfor er arbejdet med at engagere yngre generationer helt centralt i fremtidssikringen af vores natur, fisk og organisation. Det arbejde, der her har været gjort, har været godt – og det kan blive endnu bedre.

Forbundsbestyrelsen arbejder blandt andet med miljø- og naturpolitik, organisationsudvikling og økonomi samt foreningers og lystfiskeres vilkår. Hvilke områder vil du især arbejde med, hvis du bliver valgt ind i bestyrelsen?

For mig er det sejt at være medlem af en fiskeforening og af Sportsfiskerforbundet. Det er udgangspunktet for, at jeg ønsker at melde mig som kandidat. Det er og skal være sejt at være med i en hovedorganisation. 


På trods af meget godt arbejde er det dog min opfattelse, at der stadig er mange lystfiskere, der ikke er bekendte med DSF’s muligheder og kerneområder. Det kendskab vil jeg arbejde på at udbrede yderligere, for det arbejde er så utroligt vigtigt. Vi har mere end nogensinde brug for at stå sammen og skabe endnu stærkere fællesskaber mellem os lystfiskere og særligt at få engageret de yngre generationer. For uden dem ingen fremtid.

Vi lever i en ny tid, og vi skal turde tænke nyt og nye retninger i vores forbund og foreninger. Det vil jeg gøre en indsats for, at vi gør og rykker på.
Jeg vil også lægge mine kræfter i at sikre det essentielle – nemlig fisk i vores vandløb. Jeg vil arbejde for at forbedre vilkårene i vores vande, for vi står utvivlsomt overfor nogle kæmpe miljøudfordringer i tiden. Derfor er det meget centralt, at vi står endnu stærkere sammen. Her vil jeg gerne gå forrest.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Grøn Farve: Pink
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"