Demonstration: Danmarks Sportsfiskerforbund støtter lokal protest mod muslingeskrab i Isefjord

Lørdag den 22. marts samles lokale borgere til demonstration mod ødelæggende muslingeskrab i Isefjord. Danmarks Sportsfiskerforbund støtter sagen og holder en tale ved demonstrationen.
Deltag i demo mod muslingeskrab
Kom med til demonstration mod muslingeskrab lørdag den 22. marts kl.13-14 på Hundested Havn (Amtsvejen 1B).
Lige nu er forhandlingerne om fremtidens fiskeri i gang på Christiansborg. Vær med til at sende et klart budskab til politikerne om at stoppe muslingeskrab.
Se Facebook-opslag med invitation fra borgergruppen Red Isefjord her – og meld dig til.
Vis din opbakning: Medbring gerne dit eget skilt eller banner til demoen.
Det kæmper Red Isefjord for
Borgerne omkring Isefjord er triste over fjordens dårlige tilstand. De drømmer om en fjord, hvor ålegræsset svajer i det klare vand, hvor fiskene trives, og hvor man igen kan bade uden at træde i plumret, iltfattigt vand.
Red Isefjord er en borgergruppe omkring Isefjord, der på få måneder har mobiliseret lokale lystfiskere, DN-medlemmer, sommerhusejere og andre, der ønsker en ren og sund Isefjord. Aktuelt kæmper gruppen for et forbud mod muslingeskrab hurtigst muligt.
Miljøet i Isefjord er ude af balance, og alligevel er det tilladt at fiske muslinger med bundskrabende redskaber, som ødelægger havbunden og de vigtige levesteder for fisk, planter og smådyr.
Den lokale miljøgruppe Red Isefjord kæmper for et forbud mod muslingeskrab i Isefjord hurtigst muligt. De afholder derfor en fredelig demonstration mod muslingeskrab lørdag den 22. marts kl. 13 på Hundested Havn. Det er havnen, hvor muslingefartøjerne holder til, når de fisker i Isefjord.
Danmarks Sportsfiskerforbund bakker op om sagen og demonstrationen, hvor næstformand Morten Jacobsen vil holde en tale.
– Vi ønsker at sende et klart budskab til partierne på Christiansborg om, at vi vil have livet tilbage i Isefjorden og alle andre fjorde. Vi finder det helt urimeligt at et meget lille erhverv får lov til at ødelægge havnaturen, siger Morten Jacobsen.
Lokale politikere bakker op om forbud mod muslingeskrab
Red Isefjord arbejder for at rejse opbakning mod muslingeskrab fra deres lokale borgmestre og politikere. Derfor har gruppen kontaktet de fem kommuner omkring Isefjord: Halsnæs, Frederikssund, Lejre, Holbæk og Odsherred Kommuner samt Roskilde Kommune. Med en opfordring til, at borgmestrene kontakter regeringen med et klart ønske om at stoppe al muslingeskrab i Isefjord.
Den opfordring er blevet positivt modtaget af flere kommuner. Odsherreds Byråd har vedtaget at sende et såkaldt bekymringsbrev til miljøminister Magnus Heunicke (S) og ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S). Med en opfordring til at fremskynde et forbud mod muslingeskrab i fjorden.
I Holbæk Kommune er borgmester Christina Krzyrosiak Hansen også klar til kamp mod muslingeskrab i Isefjord. Hun skriver i en kommentar på LinkedIn til Red Isefjords opfordring:
”Jeg er også positiv 👍 vi har det på dagsordenen til kommunalbestyrelsesmøde og min indstilling er, at vi bakker op”, lyder det fra Holbæk-borgmesteren om planen for næste kommunalbestyrelsesmøde den 26. marts.
Nu håber Red Isefjord på, at alle borgmestrene fra Isefjordskommunerne og Roskilde Kommune stempler ind i kampen mod ødelæggelserne på fjordbunden.

Så meget skader muslingeskrab naturen i havet
• En muslingeskraber er lavet af jern og kan med ramme og kæder veje op til flere hundrede kilo. Den er konstrueret til at rive muslingebanker fra hinanden og grave sig dybt ned i havbunden for at få fat i muslingerne her.
• Det dræber bunddyr og ødelægger de vigtige levesteder i havet, som muslingebankerne udgør.
• Muslingeskrab ødelægger også det livgivende ålegræs eller forhindrer det i at brede sig.
• Mudder og bundsediment hvirvles op i vandsøjlen, hvor det skygger for lyset og lægger sig på planter.
• Samtidig frigives kvælstof, der er lagret i havbunden, og det forværrer algevækst og iltsvind.
• Skraber efter bl.a. muslinger er det bundslæbende fiskeredskab, der har den mest skadelige virkning på havbunden og livet i havet i de lokale områder, hvor der fiskes. Det er det redskab, der trænger dybest ned i havbunden, ved sammenligning med de øvrige bundslæbende redskaber, der bruges i Danmark.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav.
Regeringen vil holde dør åben for muslingeskrab i ellers kommende trawlfri Isefjord
Lige nu er forhandlingerne om fremtidens danske fiskeri i gang på Christiansborg, og i sit udspil lægger regeringen op til, at Isefjord bliver del af et større trawlfrit område i Bælthavet. Det betyder et stop for fiskeri med alle slags bundslæbende fiskeredskaber i blandt andet Isefjord og de sønderjyske fjorde, samt Horsens og Vejle Fjord.
Men regeringen ønsker samtidig, at det fortsat skal være tilladt for muslingeproducenter at lægge muslinger fra blandt andet store muslingeanlæg ned på bunden af Isefjord – for så at skrabe dem op med samme ødelæggende muslingeskrabere som i dag, når muslingerne har vokset sig større. Denne produktionsmetode kaldes ”kulturbanker” og kan også blive virkeligheden i Horsens Fjord og Vejle Fjord.
Men den åbne dør for muslingeskrab på kulturbanker hænger slet ikke sammen med, at regeringen lægger op til et trawlfrit Bælthav. Det mener Danmarks Sportsfiskerforbund.
– Det er meget positivt, at regeringen vil give fisk og bunddyr fred for bundslæbende redskaber i hele Bælthavsområdet. Men regeringen kan jo ikke påstå, at Isefjord bliver beskyttet, hvis muslingeskraberne må fortsætte med at ødelægge havnaturen på fjordbunden ved at skrabe på kulturbanker. Det skal selvfølgelig også stoppes, siger Morten Jacobsen.
Isefjorden kan ikke klare otte år mere med muslingeskrab
Et andet stort problem med regeringens ønske om en trawlfri Isefjord er, at muslingeskraberne har hele otte års udfasning, fra den dag forbuddet mod deres ødelæggende fiskeri besluttes politisk, til at de for sidste gang skal hæve deres tunge jernskraber fra havnaturen i Isefjord. Så længe kan Isefjord slet ikke vente, lyder det fra borgergruppen Red Isefjord.
– Når man tænker på, hvor meget muslingefiskerne har fået ødelagt på de syv år, de har været i gang i fjorden, så er det klart, at om otte år er der ikke mere liv på bunden af fjorden, hvis muslingeskrabet fortsætter, siger Henrik Grüttner, der er med i Red Isefjord og repræsenterer Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Odsherred.
Muslingebådene har på nuværende tidspunkt en rettighed til fiskeriet i otte år, som de er tildelt af Fiskeristyrelsen. Med denne rettighed (Fartøjstilladelsesandel) kan fiskerne løbende søge aktuelle tilladelser til muslingeskrab i op til otte år, men Danmarks Sportsfiskerforbund mener, det bør være muligt at stoppe fiskeriet hurtigere.
– Havnaturen skal have fred og være fri for muslingeskrab hurtigere end de otte år, regeringen har foreslået. Måske bliver det dyrt, men vi skylder naturen at finde de penge, siger Morten Jacobsen.