Radikale Venstre præsenterer ny politisk handlingsplan for dansk lystfiskeri

DSCF5442 Ny politisk handlingsplan fra Radikale Venstre skal styrke lystfiskernes vilkår i Danmark. Foto: Andreas Findling-Rottem.

Der er behov for tiltag, der kan styrke lystfiskernes vilkår i Danmark. Det mener Radikale Venstre, der i dag præsenterer en ny politisk handlingsplan for dansk lystfiskeri. Planen er blevet til i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbund og Dansk Lystfiskeri.

 

Et levende lystfiskeri i Danmark

 

Radikale Venstre foreslår at:

 

1. Fokusere fiskeriforvaltningen i retning af lystfiskeriets potentialer, herunder et omsætningsforbud på gedde, aborre, sandart, havørred og laks fanget i Danmark, så disse arter alene kan fiskes af lystfiskere. 

 

2. Styrke lystfiskeriet gennem flere økonomiske ressourcer til Fiskeplejen.

 

3. Øge indsatsen for begrænsning af skarvens pres for at genetablere sårbare fiskebestande.

 

4. Pensionister fremover skal indløse det statslige fisketegn, og at flere af fisketegnsmidlerne går til fiskepleje.

 

5. Opbakning til og udvikling af det frivillige engagement, som tusindvis af frivillige lystfiskere hvert år bidrager med.

 

6. Sikre adgangsforhold for lystfiskere til den danske natur.

 

7. Opprioritere det rekreative lystfiskeri i en række danske vandområder, blandt andet ved at ændre status og bekendtgørelser for brakke vandområder.

 

8. Genetablere frie passager for de to store vandsystemer ved Gudenåen og Storåen.

 

Læs hele handlingsplanen her.

Med 8 konkrete indsatser ønsker Radikale Venstre at styrke lystfiskeriet i Danmark. Planen indeholder blandt andet et omsætningsforbud på laks, havørred, aborre, gedde og sandart, flere midler til fiskeplejen og et øget fokus på skarvens påvirkning af sårbare fiskebestande.

- Lystfiskeri i Danmark kan styrkes markant ved at opnå politisk opbakning til en række konkrete indsatser og sigtepunkter. Afgørende er at få forbedret vandmiljøet og især nedbragt udledning af kvælstof fra landbruget og udslip af spildevand. Derfor er det af vital betydning for lystfiskeriet, at den grønne trepart går fra vision til handling og virkelighed. Men på den korte bane er der også brug for andre tiltag, der kan styrke lystfiskernes vilkår i Danmark – til gavn for dem, naturen og kommende generationer, skriver Radikale Venstre i den nye handlingsplan.

Handlingsplanen er kommet til i tæt samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbund og brancheorganisationen Dansk Lystfiskeri. Og planen bliver derfor også vel modtaget. 

- Med sit udspil anerkender Radikale Venstre, at lystfiskeri er andet og mere end en fritidssyssel. Lystfiskeri er en væsentlig del af hundredtusindvis af danskeres fritid og identitet, og så er det med en årlig omsætning på mere end 2 milliarder kroner en væsentlig økonomisk faktor i dansk økonomi. Politisk støtte til lystfiskeriet er ikke kun støtte til lystfiskerne men også til mange lokalsamfund, som har væsentlig omsætning og arbejdspladser ud af godt lystfiskeri. Den anerkendelse af potentialet i lystfiskeri har vi nok hidtil manglet, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund. 

Torben Kaas fremhæver blandt andet to punkter i handlingsplanen: 

- Det er godt set at foreslå omsætningsforbud for vigtige arter som bl.a. sandart og laks. Fanges de arter af lystfiskere har vi tal, som viser, at de skaber langt mere samfundsværdi, end den samme fisk fanget af en erhvervsfisker. Den pointe har vi haft svært ved at trænge igennem med, men nu har Radikale Venstre taget den til sig, og det er vi meget glade for, siger Torben Kaas. 

- Der er mange gode takter i udspillet, men for mig personligt er det altid særligt glædeligt, når vores politikere kommer på banen med egentlige visioner for vores natur og landskaber. Udspillet nævnet specifikt, at Gudenåen og Storåen, som er to af vores mægtigste vandløb, skal genskabes som frit flydende vandløb uden de store spærringer ved Holstebro og Tange, som er ødelæggende for den sammenhængende vandløbsnatur. Det er for mig udtryk for ægte visioner for det Danmark, vi skal give videre til vores børn, siger Torben Kaas. 

I brancheorganisationen Dansk Lystfiskeri er der også stor tilfredshed med Radikale Venstres udspil. 

- I Dansk Lystfiskeri er vi glade for at have kunnet bistå Radikale Venstre med viden og input i arbejdet med det politiske udspil om lystfiskeri. Vi håber på en bred opbakning til udspillet i Folketinget og ser frem til denne markante udvikling af lystfiskeri i Danmark, siger Peter Lyngby, formand for Dansk Lystfiskeri. 

- Vi påskønner handlingsplanen fra Radikale Venstre og bifalder, at lystfiskeri omsider får nationalpolitisk opmærksomhed. Danmark har længe sakket bagud i anerkendelsen af den socioøkonomisk værdi en række fiskearter bidrager med. Både i kroner og øre og mental velvære. Økonomien i lystfiskernes fangster er i denne sammenhæng mange gange mere værd for samfundet end tilsvarende kommercielle fangster målt kilo for kilo, slutter Peter Lyngby. 

Du kan læse det samlede udspil her. 

Du kan læse interview med Martin Lidegaard i Sportsfiskeren #3 her: