Støtte til udvidelse af smoltrev ved Limfjorden

Invielse Stenrev 363 De første sten til de nye smoltrev blev udlagt ved et event den 4. juni 2024. Nu er der udsigt til en udvidelse af revene. Foto: Niels Åge Skovbo.

Projekt Kysthjælper har sammen med flere samarbejdspartnere fået 85.000 kroner i støtte til udvidelse af de smoltrev i Limfjorden, der blev etableret tidligere i år. De skal være med til at sikre en bedre overlevelse for de mange smolt, der trækker ud fra Lindenborg Å og Binderup Å.

Der er nu udsigt til, at de mange smolt, der hvert år søger ud i Limfjorden fra henholdsvis Lindenborg Å og Binnerup Å får en mindre udsat overgang fra miljøet i åen til de nye opholdssteder ude i Limfjorden. Der er nemlig planer om at udvide de smoltrev, der blev etableret ved de to åers udløb i fjorden tidligere i år, og disse planer er nu blevet hjulpet godt på vej.

Projektet har nemlig fået 85.000 kr. i støtte fra projektpuljen ”Bedre lystfiskeri i Danmark”, og nu går arbejdet videre med at få fremskaffet de resterende midler. Projektets samlede budget er på lidt over 1,2 millioner kroner, og der mangler stadig at blive fundet cirka 350.000 kr., før alt er på plads.

Her kommer støtten fra
Støtten til smoltrevene ved Limfjorden kommer fra en projektpulje på 1,3 millioner kroner, som ”National strategi for Lystfiskeri” har bevilliget. Projektpuljen havde overskriften ”Bedre lystfiskeri i Danmark” og var målrettet konkrete projekter, som på kort sigt kan forbedre lystfiskeriet.

 

Puljen var rettet mod fem indsatsområder: "Fremme havørredfiskeri på kysten", "Potentialet ved de vestjyske fjorde", "Ørred- og stallingfiskeri", "De store søers fiskeri" og "Andre projekter".
Der indkom i alt 17 ansøgninger til puljen, og de 15 opnåede hel eller delvis støtte. Se alle de støttede projekter her.

 

”National strategi for lystfiskeri” blev etableret i 2018 af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og finansieres af midler fra staten. Som en del af strategien er oprettet hjemmesiden ”Fishing in Denmark”, og ”Nationalt Kyst- og Lystfiskercenter” er på vej i Assens.

 

Læs hele strategien her

Støtte til selve udlægningen
En af de største udgiftsposter i projektet er skibstransporten ud til åmundingerne og selve udlægningen af stenene, og det er især denne del, der er søgt penge til.

Støtten går også til en præcis opmåling af de udlagte sten. Der skal nemlig efterfølgende laves moneteringsundersøgelser ved revene for at undersøge deres effekt. Det sker i samarbejde med DTU Aqua, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet og skal sikre et videnskabeligt grundlag for fremtidig etablering af smoltrev og andre kystnære rev.

Brug for skjulesteder
Etableringen af stenrev ud for åmundingerne skal være med til at skabe skjul for de udtrækkende smolt fra de to vigtige og produktive ørredvandløb i den østlige del af Limfjorden. I udtrækningsperioden i foråret er de nemlig stærkt udsat for prædation fra især skarv i området.

– Samtidigt kan revene fungere som spisekammer og opvækstområde for de små smolt. De lever nemlig af forskellige smådyr, som ofte er at finde i de tangskove, der gror på stenrev. Revene vil derfor give både skjulesteder og forbedrede fødemuligheder for de små fisk, fortæller Erik Haar Nielsen fra Projekt Kysthjælper.

Bredt samarbejde omkring projektet
Projektet er et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund i form af ”Projekt Kysthjælper”, Aalborg Kommune og Limfjordsrådet samt lokale frivillige og foreninger.

Derudover er der et tæt samarbejde med de lokale frivillige kysthjælpere, som søger eksterne midler, sorterer de indsamlede sten med inddragelse fra lokale borgere samt monitorerer og overvåger de udlagte stenrev. De frivillige kysthjælpere har også en vigtig rolle i formidling om projektet.