Tysk oprydningsindsats i Lillebælt

Image4 De sidste syv år har tyske frivillige gjort en stor indsats for at fjerne tabte fiskeredskaber fra Lillebælt.

Helt siden 2017 har frivillige fra Tyskland deltaget i oprydningsarbejde i Lillebælt, hvor de har fjernet spøgelsesgarn. I starten af august var et hold frivillige igen ude at gøre en vigtig indsats for havmiljøet.

Med udgangspunkt fra Gl. Ålbo Camping ved Lillebælt var et hold tyske dykkere og medhjælper på frivilligt arbejde i det danske farvand, hvor de jagter tabte fiskeredskaber – såkaldte spøgelsesnet – der er et stort problem for ikke mindst havpattedyr og fisk, fordi de fisker videre, efter de er tabt og medfører en krank skæbne for de dyr og fisk, der bliver fanget i dem.

Image0 Jørn Chemnitz og Verena Maria Obertopp Knudsen fra Naturpark Lillebælt var inviteret med på jagt efter spøgelsesnet i Lillebælt.

Blev blæst helt bagover
På årets togt var Jørn Chemnitz inviteret med. Han er formand for Natur, Miljø og Klima-udvalget i Kolding Kommune og medlem af forretningsudvalget i Naturpark Lillebælt, og han var imponeret over den tyske indsats.

– Jeg blev blæst helt bagover af det engagement, jeg mødte på Lillebælt. Arbejdet udføres af cirka 14 frivillige, som bruger deres ferier og betaler for mad og overnatning, mens de rydder op i vores farvand, fortæller Jørn Chemnitz og fortsætter:

– Driften af både og materiel betales af tyske sponsorer som et led i deres ESG-arbejde. Det er der stort potentiale i, og jeg glæder mig til, at vi i Danmark når lige så langt som i Tyskland.

ESG står for Environment, Social og Governance, og beskriver virksomheders arbejde med blandt andet bæredygtighed, miljø og klima.

Behov for indrapportering af tabte redskaber
Bag indsatsen i Lillebælt står organisationerne One Earth One Ocean og Scientific Diving Association. Projektet har været i gang siden 2017, og der hentes stadig tabte redskaber op fra dybet, men arbejdet kunne blive mere effektivt.

– Det er dybt bekymrende, at der kun blev indrapporteret 25 mistede garn i hele landet sidste år. Hvis vores tyske venner fik en cirka position for tabte net, ville de kunne arbejde langt mere effektivt, slutter Jørn Chemnitz.

Image1
Jagten på de tabte redskaber foregår fra et helt særligt fartøj.