Kysthjælper: ”Der ligger en motivation i måske at kunne få min hobby tilbage”

DSCF8758 Frivillige dykkere sørger for, at de klargjorte ålegræsskud bliver plantet i havbunden, ét for ét. Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Frivillige kysthjælpere er i gang med at puste nyt liv i Horsens Fjord med en større udplantning af ålegræs. Drømmen er at få havmiljøet tilbage til tider med store ålegræsenge og et rigt fiske- og dyreliv under overfladen.

Det lyder egentlig meget simpelt. Ved hjælp af et stort søm, et stykke ståltråd, et friskhøstet ålegræsskud og en erfaren dykker kan man udplante ålegræs på den nøgne havbund. Men der skal udplantes mange ålegræsskud for at skabe en ny ålegræseng, og hele processen foregår manuelt. Derfor er der brug for hænder, og i projekt Kysthjælper er det frivillige, der tager affære.
 
10 dage i træk mødes frivillige havelskere for at nørkle med nyhøstede ålegræsskud og udplante dem på bunden af Horsens Fjord i et område nær Bisholt på sydsiden af fjorden.
 

Om Kysthjælper

Projekt Kysthjælper undersøger, hvordan frivillige kan være med til at skabe bedre levesteder for fisk, dyr og planter i kystnære havområder til gavn for biodiversiteten.

Projektet er ledet af Danmarks Sportsfiskerforbund og finansieret af VELUX FONDEN.

Kysthjælper varer frem til 2025 og er forankret med lokale projekter i Horsens, Assens, Århus Bugten og Limfjorden.

Stor arbejdsflid
Kaptajnen for udplantningen er Jan Karnøe, lystfisker og medlem af Horsens og Omegns Sportsfiskerforening. Han drager omsorg for udplantningen, fra det første ålegræsskud er høstet, til det sidste igen er plantet et nyt sted i havbunden.
 
– Vi udplanter i gennemsnit 1.000 skud om dagen, så jeg forventer, at vi har udplantet 10.000 skud i fjorden, når vi runder af den 26. juni, siger Jan Karnøe.

– De frivillige er meget dedikerede til opgaven. De bliver ved, indtil vi er færdige med at montere dagens portion af ålegræsskud, fortæller han.

Snakken går mellem de frivillige hjælpere, mens der bindes ålegræsskud op på søm forud for udplantningen. Foto: Søren Astrup Jørgensen.
Snakken går mellem de frivillige hjælpere, mens der bindes ålegræsskud op på søm forud for udplantningen. Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Vil redde hav og hobby
Kysthjælperne kommer med forskellige baggrunde. Der er jægere, lystfiskere, fritidsfiskere, sejlere, naturfredningsfolk og undervandsjægere, og så er der dem, der ikke dyrker nogen bestemt hobby i havet.

Alle kommer for at gøre noget godt for miljøet i Horsens Fjord. Det gælder også Johannes Ravn. Han er undervandsjæger og har oplevet, hvordan havet er blevet fattigere, siden han begyndte at undervandsjage for ca. 10 år siden.
 
– Da jeg startede med UV-jagt, var der altid mange fladfisk, og jeg så også flere torsk end i dag, siger han.

– Jeg oplever, at der bliver mindre og mindre liv. Der er færre fisk, og mere havbund, der bare ser død ud. Når der er så få fisk, mister jeg lysten til at tage den ene fisk, jeg møder. Så vil jeg hellere bruge mine dykkerevner til at genoprette havnaturen.

– For mig ligger der en motivation i måske at kunne få min hobby tilbage, siger Johannes Ravn.

DSCF8755 Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Tilmeld dig Kysthjælpers nyhedsbrev

Vil du holde dig opdateret om projekt Kysthjælper - så tilmeld dig vores nyhedsbrev her, hvor der løbende vil komme seneste nyt om projektet.

* Påkrævet