Holmegårdsbækkens retablering
Vi startede i forsommeren 2016 med et møde med lodsejerne Jette og Knud Brinch og Anders Sørensen fra Trend Dambrug, og ved den lejlighed fik vi tilladelse til at føre Holmegårdsbækken tilbage til Trend Å, fortæller Johannes Christensen, formand for Vandplejeudvalget i Trend Å Lystfiskeriforening.
Bækken var ført direkte ind til dambruget i 1967, hvor vandet i mange år blev anvendt i klækkehuset, men da Trend Dambrug ikke længere bruger vandet til det formål, fordi det er blevet omdannet til et moderne recirkuleret dambrug, var det oplagt, at bækken skulle munde direkte ud i Trend Å.
- Jeg undersøgte så flere muligheder for skaffe økonomiske midler, da det er om bekostelig affære at lave et sådant projekt, fortsætter VPU-formanden.. Sommeren 2016 ansøgte vi således Den Danske Naturfond om midler til føre bækken tilbage. Vi havde brugt sommeren til at planlægge og projekter bækkens løb, indhentet tilbud mv. så vi var godt klædt på til dette.
- Vi indsendte ansøgningen og heldigvis kunne de i fondes også se den gode ide i at føre bækken tilbage og den store naturværdi, som ansøgningen kunne fremme
Den egentlige ansøgning blev til med hjælp fra Sportsfiskerforbundets Kaare M Ebert, hvor vi havde opstillet budgetter og lavet projektforløb mv. Den blev så indsendt efteråret 2016 efter finpudsning hos DSF. Desuden skulle der lige afholdes møder med Vesthimmerlands Kommune og Paragraf 3-udvalg, samt møder med entreprenør, lodsejer mv, forklarer Johannes Christensen.
Foråret 2017 startede så den store del af det frivillige arbejde og vi fik ryddet bækken.
Så 50 år efter at bækken blev tæmmet og ført i dambruget, så er HedeDanmark netop nu ved at føre bækken tilbage, derefter vil elever fra fiskelinjen på Aalestrup Naturefterskole udplante vandranunkler og udlægge skjulesten og finpudse bækken, så den er klar til at modtage de gydende havørreder, der hermed vil få 1,5 km nyt gydevandløb at boltre sig – med fineste vandkvalitet i faunaklasse 6.
Holmegårdsbækken vil løbe frit igen primo okober 2017, slutter Johannes Christensen, som takker alle de lokale ildsjæle for deres store indsats.