Kysthjælper: Nu kan flere nordjyder donere sten til nye stenrev

Sten Fra Haven Mange haveejere har sten tilovers, som kan bidrage til mere liv og større biodiversitet på havbunden.

De seneste to år har nordjyderne kunnet aflevere natursten på udvalgte genbrugspladser som donationer til Kysthjælpers nye stenrev i Limfjorden. Nu kan borgerne aflevere sten på alle genbrugspladser i både Aalborg og Jammerbugt Kommuner.

Siden begyndelsen af 2023 har nordjyderne afleveret godt 120 tons overskydende natursten, der blev indsamlet i containere på tre forskellige genbrugspladser i Aalborg Kommune. Stenene indgår i en pulje sammen med stendonationer fra landbruget, bygge- og anlægsbranchen og virksomheden RGS Nordic, og alle stenene skal bidrage til nye stenrev i Limfjorden i et samarbejde mellem projekt Kysthjælper og Aalborg Kommune repræsenteret af Limfjordsrådet.

I juni i år blev de første 600 tons sten lagt ud på fire forskellige lokaliteter i Limfjorden. Næste etape forventes at finde sted i løbet af foråret 2025. 

Stenindsamlingen har været så stor en succes, at genbrugspladserne i Jammerbugt Kommune nu tilslutter sig projektet, mens indsamlingen af natursten også udvides til alle genbrugspladser i Aalborg Kommune. Den opskalerede stenindsamling er blevet planlagt i samarbejde med Nordværk, der driver genbrugspladserne for en række nordjyske kommuner.

Hvorfor etablerer vi stenrev i Limfjorden?

Stenrev er afgørende for biodiversiteten i Limfjorden. I stenrevene dannes der huler og sprækker, som tiltrækker fisk, krabber, hummere og andre smådyr. Desuden forbedrer stenene iltforholdene ved at give tang et sted at vokse, hvilket fremmer iltproduktionen i fjorden.

Tidligere blev mange sten fjernet fra fjorden til byggeri af kirker og moler, hvilket har skadet de naturlige stenrev og forringet vilkårene for fjordens marine liv.

I dag er det ulovligt at fiske sten, da man har indset, hvor vigtige stenrevene er for biodiversiteten. Derfor arbejdes der i dag på at genoprette stenrevene, så biodiversiteten i Limfjorden kan forbedres og sikre et sundt havmiljø.

Flere kan give havet en hånd
I Jammerbugt Kommune kan borgerne aflevere deres overskydende natursten på Nordværks fire genbrugspladser i kommunen, nærmere bestemt i Pandrup, Aabybro, Brovst og Fjerritslev. Og med flere nye indsamlingspladser kan endnu flere nordjyder bidrage aktivt til arbejdet for et bedre havmiljø, konstaterer projektleder i Kysthjælper, Erik Haar Nielsen.

– Det centrale i projekt Kysthjælper er, at danskerne selv er med til at give havet en hånd. Derfor er vi taknemmelige over, at endnu en kommune nu stiller sine genbrugspladser til rådighed, så der bliver kortere vej for de borgere, der gerne vil donere natursten til projektet, siger han.

Han glæder sig samtidig over, at aalborgenserne nu får bedre muligheder for at aflevere deres natursten, idet Aalborg Kommune ruller stenindsamlingen ud til samtlige af kommunens genbrugspladser – fra Hou i øst til Nibe i vest.

Her kan du aflevere natursten til Kysthjælpers stenrev:

• Naturstenene kan afleveres på alle genbrugspladser i hhv. Aalborg og Jammerbugt Kommune.
• Naturstenene skal afleveres på en særlig anvist plads – som regel i en container eller et udvalgt område af genbrugspladsen.
• Naturstenene skal være større end 10 cm. Der må ikke være iblandet byggeaffald såsom fliser, murbrokker mv.
• Det er kun natursten, der kan bruges til stenrevene.

Stensortering 0893
Før udlægning i havet bliver de indsamlede sten sorteret med hjælp fra frivillige for at sikre, at kun de egnede natursten havner i Limfjorden. Foto: Niels Åge Skovbo.

Kysthjælper – vi giver havet en hånd

Projekt Kysthjælper arbejder for at forbedre havnaturen og genskabe levestederne for fisk og bunddyr i de kystnære havområder.
 
Arbejdet bliver udført i samarbejde med frivillige og består i udplantning af ålegræs og etablering af mindre stenrev og muslingerev i fire kystnære havområder.
 
Kysthjælper ledes af Danmarks Sportsfiskerforbund og er finansieret af VELUX FONDEN. En række forskningsinstitutioner, kommuner og NGO’er er partnere i projektet og bidrager med både viden og stærke hænder for at hjælpe havmiljøet.

Læs mere om Kysthjælper her