500 tons sten til Horsens Fjord
40.000 kvadratmeter sandbund fordelt på seks lokaliteter i Horsens Fjord bliver nu beriget med 500 tons sten. Dermed skabes der nye levesteder for tang, skaldyr og fisk i fjorden, og en selvforstærkende proces sættes i gang. Udlægningen startede den 3. oktober 2024 og fortsætter en uge frem.
I Horsens Fjord bliver der nu etableret seks nye stenrev, der skal skabe nye levesteder for ikke mindst planter, skaldyr og fisk. Fjorden husede tidligere tonsvis af store sten, men som så mange andre steder blev de fisket op og brugt til blandt andet havnemoler og kystsikring.
Nu kommer 500 tons sten tilbage til fjorden, og de placeres på seks lokaliteter på vanddybder fra 1,5 til 4 meter. De seks lokaliteter er Brakøre, Husodde Strand, Boller Mole, Store Fiskbæk, Lille Fiskebæk og Klokkedal Å. Ved Husodde Strand og Boller Mole er der tale om såkaldte dykkerrev, mens de øvrige er smoltrev, der skal sikre en større overlevelse for de smolt, der vandrer ud fra vandløbene i foråret.
Starter en selvforstærkende proces
Blandt de frivillige, der er involveret i projektet, er Jan Karnøe, som også er bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund.
– Det er fantastisk, at vi nu får flere områder med sten i Horsens Fjord. Stenene er vigtige, fordi de gør det muligt for tang og muslinger at sætte sig. Tangskovene fungerer som spise- og skjulested for fisk og yngel, mens muslingerne filtrerer vandet og gør det klarere. Det gør, at sollyset nemmere kan trænge ned til tangplanterne og ålegræsset, hvilket forbedrer deres vækstbetingelser. Der er altså tale om et selvforstærkende økosystem, siger Jan Karnøe.
Støtte fra fond og lokale landbrug
Bag projektet ved fjorden står Partnerskabet til restaurering af Horsens Fjord og Horsens Kommune, som har fået 400.000 kr. i støtte fra Løvbjerg Fonden, mens tre landbrug i Horsens Kommune – Serridslevgård, Go-gris og Strandholt – har indsamlet og leveret stenene til projektet.
Begejstring hos Kysthjælper
Udsigten til flere nye stenrev i Horsens Fjord vækker begejstring i Danmarks Sportsfiskerforbunds projekt Kysthjælper, der også arbejder med naturgenopretning i fjorden.
– De seks nye rev er et fantastisk supplement til Kysthjælpers arbejde i fjorden med udplantning af ålegræs og etablering af stenrev, siger projektleder i Kysthjælper, Erik Haar Nielsen.
Han er imponeret over det store engagement i at forbedre fjordens miljøtilstand hos både frivillige og private donorer og fra kommunens side.
– Horsens er en af de kommuner, der går foran i arbejdet med naturgenopretning i havet. Kommunen har for eksempel stiftet Ren Horsens Fjord Fonden for at skaffe finansiering til naturgenopretningsprojekter. Ligesom os i Kysthjælper har Horsens Kommune nemlig erfaret, at det koster mange penge at anlægge nye stenrev, og de midler har langt de fleste kommuner ikke i deres budgetter, slutter han.