shutterstock_Carsten_Medom_Madsen.jpg

Regeringen vil fjerne beskyttelsen fra 917 km vandløb, men de får kamp til stregen af 75 græsrodsrepræsentanter, der skal sidde i de kommende vandråd.

Af Danmarks Naturfredningsforening // Danmarks Sportsfiskerforbund

Det bliver ikke uden kamp, når regeringen vil fjerne beskyttelsen fra mange af de små danske vandløb.

Nærmere bestemt så drejer det sig om 917 km af små vandløb, som miljø- og fødevareministeren, Esben Lunde Larsen, vil have ud af vandplanerne, der sørger for beskyttelse til vandløbene.

– Det er en rigtig dårlig idé, at fjerne vandløb fra vandplanerne, for så får de ingen indsats, der kan forbedre dem og det vil derfor være til stor skade for vandløbenes biodiversitet. Selv små indsatser kan give vældige løft i vandløbskvaliteten, forklarer Henning Mørk Jørgensen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Hvis de 917 km vandløb bliver fjernet fra vandplanerne, er de under langt ringere beskyttelse, og det kan for eksempel betyde, at det bliver nemmere for landmænd at rørlægge og vedligeholdelsen kan blive mere voldsom. Denne vedligeholdelse er, ifølge Henning Mørk Jørgensen, det, der skader vandløbene mest:

– Alt hvad vi foretager os i vandløb, foretager vi os ikke for vandløbets skyld. Vandløb har det bedst med at blive ladt i fred, siger han.

Græsrodsrepræsentanter er klar til kamp

Lørdag d. 6. maj afholdt Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med DN møde for 75 frivillige engagerede, der alle er fortalere for at beskytte vores vandløb.

– Der er udbredt enighed om, at vi skal kæmpe for at holde så mange vandløb som overhovedet muligt inde i vandplanerne, så der kan laves indsatser, der forbedrer vandmiljøet, siger Henning Mørk Jørgensen.

Begge foreninger er repræsenteret i de såkaldte vandråd, der i løbet af 2017 skal vurderer, om de 917 km vandløb skal fjernes eller bevares. De lover regeringen kamp til stregen.

– Der er mulighed for, at vandrådene med god begrundelse kan bringe vandløb ind i vandplanerne, selvom de ikke lever op til regeringens kriterier, og det vil foreningerne selvfølgelig benytte sig af, fordi det gavner vores natur, når vandløb kommer under vandplanbeskyttelse, forklarer Henning Mørk Jørgensen, der bakkes op af natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund, Lars Brinch Thygesen:

– Vi har nu fået klædt alle vores vandrådsrepræsentanter rigtig godt på, så de er klar til at tage kampen op om hver eneste meter vandløb. Det er nogle yderst kompetente og dybt engagerede ildsjæle fra både DN og DSF, og der skal naturligvis lyde en stor tak for den store indsats, de lægger i dette arbejde, udtaler Lars Brinch Thygesen.

Landbruget vil gerne have fjernet flere vandløb

Landbrug & Fødevare er skuffet over de 917 km, fordi de havde regnet med et højere tal.

– Vi havde en forventning om, at der ville komme en reduktion på omkring 6000 km, fordi den tidligere minister meldte dette tal ud. Vi tror i Landbrug & Fødevarer på, at det er langt mere end 917 km vandløb, der ikke har naturpotentiale, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Hvis der kun fjernes 917 km vandløb fra vandplanerne, så mener de, at det kan komme til at koste samfundet dyrt:

– Det kan potentielt komme til at koste store summer, hvis forkerte vandløb tages med. Det skyldes dels, at der skal laves store fysiske forandringer for at komme i nærheden af god tilstand, og dels at vandløbene ofte er beliggende i intensivt dyrkede områder med fladt terræn, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

De er bange for, at flere vandløb i vandplanerne giver landbrugsarealerne forringet afvanding, fordi miljøkrav kan føre til flere planter i vandløbene, og flere planter kan nedsætte drænrørenes virkning.

Vandløbskriterier er for skrappe

Regeringens kriterier vedrørende blandt andet vandløbenes hældning, mener Henning Mørk Jørgensen er usagligt skrappe:

- Regeringen har lavet så skrappe regler, at de alene tjener til at holde vandløb ude af vandplanerne, og det gælder vandløb, som sagtens kan opnå god økologisk stand, siger han. Det viser en rapport udarbejdet af Det Nationale Center for Miljø og Energi og Danmark Tekniske Universitet. Hvis den rapport blev brugt sagligt ville langt flere vandløb blive en del af vandplanerne, mener Henning Mørk Jørgensen.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"