Grønne NGO’er i nødråb til EU: Danmarks udskydelse af vandmiljøindsatser er ulovlig

Vandplaner Foto: Andreas Findling-Rottem.

Miljøtilstanden i de danske søer, vandløb og i grundvandet er katastrofal. Alligevel udskyder regeringen indsatserne for at skabe god tilstand til 2033, hvilket er seks år senere end EU forpligter til. Det får nu fire grønne NGO’er til at rette skarp kritik af regeringen i et klagebrev til EU-Kommissionen.

241027 DSF Kongres Bestyrelse Suppleanter 1667

Torben Kaas, Formand

Danmarks Sportsfiskerforbund

Tilstanden for danske søer, vandløb og grundvand er kritisk. Af de 985 søer, der er omfattet af de danske vandområdeplaner, er der i øjeblikket ingen, der har både god økologisk og kemisk tilstand. Ud af de 18.600 kilometer vandløb og åer, der er inkluderet i vandområdeplanerne, er kun 500 kilometer – svarende til knap 3 procent  – i god tilstand. Og knap halvdelen – 43 procent – af de danske forekomster af grundvand, er ikke i god kemisk tilstand.

Med andre ord er situationen alvorlig for de danske ferskvandsområder.

På trods af de dystre realiteter har den danske regering udsat implementeringen af de nødvendige tiltag, der skal bringe søer, vandløb og grundvand i god tilstand til 2033. Det får nu Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Greenpeace og Rådet for Grøn Omstilling til at rette skarp kritik af regeringen overfor EU Kommissionen:

- Vi opfordrer på det kraftigste Kommissionen til at gå i dialog med den danske regering for at få denne bevidste overtrædelse af Vandrammedirektivet stoppet. Regeringen bør ikke vente otte år med at implementere nødvendige tiltag, som kunne iværksættes nu for at redde vores overfladevand (red. vandløb og søer) og grundvand. Det er 25 år siden, at Vandrammedirektivet trådte i kraft, og alle regeringer har haft tilstrækkelig tid til at gøre det, der kræves, skriver de fire NGO’er i et brev til Kommissionen.

Ifølge de fire organisationer risikerer Danmark at få en sag på halsen for direktivbrud. Det kan i værste fald medføre bøder og sanktioner fra EU.

- Skiftende regeringer har over årene udskudt de nødvendige indsatser for vores søer og vandløb. Vi har råbt op om det i årevis, og alligevel har området været underprioriteret og underfinansieret længe. At regeringen nu mener, at der skal gå 8 år før vi når i mål er helt uacceptabelt og vi vil kraftigt opfordre til at der sammen med kommunerne skrues gevaldigt op for tempoet, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Vi håber med vores henvendelse, at EU nu træder i karakter og kraftigt indskærper overfor Regeringen, at flere udskydelser ikke kan accepteres. Det er på tide, at den fodslæbende danske tilgang, når det kommer til at genoprette vores vandmiljø ophører. Det kan ikke være rigtigt, at regering efter regering bare kan sende problemer og regning videre uden konsekvenser, siger Torben Kaas.

Læs klagebrevet fra de fire organisationer til EU-Kommissionen her.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"