Fødevarestyrelsen frikender fisk og krebs i Alling Å
Efter jordskredet ved Nordic Waste lidt syd for Randers har Fødevarestyrelsen undersøgt fisk og krebs i Alling Å. På baggrund af resultaterne vurderer styrelsen, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at spise fisk og dyr fra åen.
Det er nu blevet undersøgt om forurening efter jordskredet ved Nordic Waste har resulteret i problemer med at spise fisk og krebs fra den nærliggende Alling Å.
I foråret satte Randers Kommune en faunaundersøgelse i gang, som viste, at smådyrslivet i Alling Å nedenfor Nordic Waste er i en god økologisk tilstand, og senere i august i år kom resultaterne af undersøgelser af signalkrebs i Alling Å, som viste, at krebsene kunne markedsføres som fødevarer på alle målestationer med undtagelse af den, der lå tættest på motorvejen, hvor der var en overskridelse på bly.
Nu foreligger så også resultaterne for fisk, hvor der er indfanget fisk på tre lokaliteter. To nedstrøms Nordic Waste og én i et tilstødende vandløb. Det er stationære fisk som bækørred og ål, der er undersøgt, og resultaterne viser, at der er fundet meget lave niveauer af de forskellige stoffer i fiskene, så på baggrund af de foreliggende analyser, er der ikke sundhedsmæssige bekymringer ved at spise dem.
Glæde over resultatet, men frygt for iltsvindsproblemer
For Randers Sportsfisker Klub, der har fiskevand ved Alling Å, er det en positiv nyhed efter et langt forløb med mange bekymringer for vandløbets tilstand.
– Det er selvfølgelig godt at høre, at det er muligt at hjemtage og spise både fisk og krebs fra åen, siger klubbens formand Jan Hyllested og fortsætter:
– Men vi har desværre oplevet en nedgang i havørredfangsterne i åen, hvor niveauet er faldet fra 200 til nu kun 20 om året, og vi har gennem de sidste 10 år oplevet problemer med iltsvind i åen. Det har sammenhæng med nogle iltforbrugende processer, der går i gang, når kvælstof omsættes i forbindelse med oversvømmede enge, og med udsigt til de kommende indsatser i forbindelse med treparts-aftalen, giver det anledning til bekymring. Vi har derfor valgt at indgå i en ny taskforce sammen med forbundet og andre foreninger med tilsvarende problemer, så vi kan få fokus på problemstillingen.