Guide: 7 trin til udplantning af ålegræs
Hvordan skal man gribe det an, når man gerne vil udplante ålegræs på kysten? Her får du syv trin, der hjælper dig og resten af dit kysthjælper-hold fra drøm til virkelighed med udplantning af ålegræs.
Der er stigende interesse for udplantning af ålegræs, for danskerne vil gerne hjælpe med at genskabe de tabte ålegræsenge på kysterne. Samtidig mangler de frivillige viden om, hvordan man kommer i gang med sit ålegræsprojekt, og hvordan man i praksis gennemfører en ålegræsudplantning.
Kysthjælper arbejder for at styrke og understøtte det frivillige arbejde med udplantning af ålegræs, og derfor har vi udviklet guides og vejledninger til jer, der gerne vil i gang.
Her giver vi et overblik over de trin, I skal igennem for at gennemføre jeres egen ålegræsudplantning.
1. Find ud af, hvor I vil udplante ålegræs
Først skal I beslutte jer for en egnet lokalitet for jeres ålegræsudplantning. Gå evt. efter et område, hvor der tidligere har været sunde ålegræsbede eller et område i nærheden af sunde ålegræsbede.
Læs mere om udpegning af lokalitet her
2. Send en ansøgning til Kystdirektoratet
Ifølge de eksisterende regler må man ikke udplante ålegræs uden at have en tilladelse fra Kystdirektoratet. Få hjælp i Kysthjælpers vejledning til ansøgning om udplantning af ålegræs.
Se vejledning til ansøgning her
Vi anbefaler, at I supplerer det udfyldte ansøgningsskema med en selvstændig, beskrivende ansøgning.
Få vejledning til at lave den beskrivende ansøgning her
3. Planlæg jeres udplantning: Dato, budget og udstyr
Når I har fået jeres tilladelse til udplantning af ålegræs, kan I begynde at planlægge arbejdet. Ålegræs skal helst plantes ud i månederne maj, juni og juli.
Beslut jer for, om I vil arbejde intensivt på en enkelt dag, eller om I vil fordele arbejdet ud over flere dage. Typisk vil man kunne udplante 500-1000 ålegræsskud på én dag med 8-10 frivillige på land og 2-4 dykkere i vandet.
I skal desuden sørge for, at I har det nødvendige udstyr til udplantning af ålegræs.
Få hjælp til det med Kysthjælpers indkøbsliste til ålegræsudplantning, hvor I også kan se et eksempel på budget for en udplantning.
4. Sæt jeres hold af frivillige kysthjælpere
Ålegræsudplantning er manuelt arbejde, der kræver et solidt hold af frivillige. De fleste kan deltage i arbejdet på land, der består i at klargøre de høstede ålegræsskud til udplantning. Til selve udplantningen på havbunden er der brug for erfarne dykkere og hellere for mange end for få. Det er udmattende at udplante ålegræs, så det går bedst, når flere dykkere hjælpes ad.
Hvis I mangler frivillige dykkere, kan I tage fat i lokale dykkerklubber. De synes som regel, det er spændende at bruge deres hobby til at give havmiljøet en hånd.
Mangler I frivillige på land, kan I spørge de andre lokale foreninger, der bruger havet; fx fritidsfiskere, lystfiskere, sejlere og jægere. I kan også søge efter frivillige på sociale medier og ved omtale i lokalpressen.
5. Høst af ålegræs
Når vi udplanter ålegræs, bruger vi ålegræsskud høstet fra sunde donorbede i nærheden af den lokalitet, der skal plantes på. Høsten foregår med en rive, og det er vigtigt, at I kun høster midt inde i de store, sunde ålegræsbede.
6. Klargøring og udplantning af ålegræsskud
Vi anbefaler, at I udplanter jeres ålegræs med de metoder, som er videnskabeligt gennemprøvet og anerkendt af eksperter ved Syddansk Universitet. Hvert eneste ålegræsskud skal monteres på ikke-galvaniserede jernsøm med jerntråd. Bagefter skal skuddene plantes i havbunden efter et bestemt mønster, der sikrer den bedste overlevelse og vækst.
Se mere om metoden i denne video
7. Hold øje med jeres nye ålegræsbede
I Kysthjælper stopper arbejdet ikke, når det sidste ålegræsskud er plantet. Vi holder øje med det udplantede ålegræs for at finde ud af, om de udplantede skud vokser godt, og hvordan livet i det udplantede ålegræs udvikler sig. Når det går efter planen, vil det udplantede ålegræs brede sig stille og roligt, og allerede efter et år vil der være flere snegle, krebsdyr og småfisk i området sammenlignet med før jeres ålegræsudplantning. Altså en forbedret biodiversitet!
De fleste synes, det er vanvittigt spændende at følge de små grønne ”babyer” på havbunden, og forskerne vil også gerne vide, hvad I erfarer.
Her kan I finde et skema til dykkerundersøgelser af jeres udplantede ålegræs
Find alle vejledninger samlet på Kysthjælpers hjemmeside.
Kysthjælper – vi giver havet en hånd!
Projekt Kysthjælper arbejder for at forbedre havnaturen og genskabe levestederne for fisk og bunddyr i de kystnære havområder.
Arbejdet bliver udført i samarbejde med frivillige og består i udplantning af ålegræs og etablering af mindre stenrev og muslingerev i fire kystnære havområder.
Kysthjælper ledes af Danmarks Sportsfiskerforbund og er finansieret af VELUX FONDEN. En række forskningsinstitutioner, kommuner og NGO’er er partnere i projektet og bidrager med både viden og stærke hænder for at hjælpe havmiljøet.
Læs mere om Kysthjælper her