Vejle Fjord-gravsten skal udstilles på Kattegatcentret

IMG 8498 (2) Gravstenen over Vejle Fjord skal i de kommende tre år udstilles på Kattegatcentret. Stenen blev oprindeligt doneret af stenhugger Filip Møller, og om stenen siger han: "Det er et Cirkelkors, men i dette tilfælde også symbol på de 4 elementer, hvor man kan se det ene element (luft) mangler. Så derved smadres cirkelkorset og den (gud)skabte natur ødelægges (cirkelkorset itu) om man vil." Foto: Greenpeace.

Gravstenen fra Danmarks Sportsfiskerforbunds begravelse af Vejle Fjord skal nu udstilles på Kattegatcentret. Oprindeligt skulle stenen være sænket på bunden af fjorden, men Kystdirektoratet kunne ikke give tilladelse.

_0006_DSCF8923.jpg

Kaare Manniche Ebert

Biolog

Det skabte stor opmærksomhed, da Danmarks Sportsfiskerforbund og Greenpeace d. 6. april i år ved et stort og velbesøgt arrangement ved Skyttehuset i bunden af Vejle Fjord stedte fjorden til hvile. Arrangementet gav genklang i medier i ind- og udland og helt ind på Christiansborg, og er mange gange siden blevet trukket frem i debatten om de nødlidende danske fjorde og kyster. 

Som en del af eventet havde den lokale stenhugger Filip Møller fra Horsens doneret en gravsten med påskriften ”Her hviler Vejle Fjord – Må du genopstå”. Oprindeligt var planen, at gravstenen skulle sænkes på bunden af Vejle Fjord og indgå som en del af et af fjordens stenrev, men Kystdirektoratet kunne desværre ikke give den nødvendige tilladelse. 

Nu får gravstenen alligevel et nyt og meningsfuldt hjem. Gravstenen skal nemlig udstilles på Kattegatcentret i Grenå de kommende tre år. Det skriver Kattegatcentret i en pressemeddelelse. 

- Gravstenen står som et vidnesbyrd om den store folkelige opbakning, da fjorden blev begravet, og vi ser frem til at fortælle den historie i vores udstilling "Dødvande", udtaler Frederik Toftgård, som er ansvarlig for udstillinger i Kattegatcentret. 

I Danmarks Sportsfiskerforbund er biolog Kaare Manniche Ebert glad for, at gravstenen nu får et nyt, fast hjem og fortsat kan bidrage til den offentlige debat om havmiljøet elendige tilstand og de manglende indsatser. 

- Det er godt at se, at vores arrangement i Vejle Fjord lever videre og bliver ved med at sætte fokus på de pressede fjorde og kyster. For kampen er ikke slut. Det forlyder, at Regeringen har lagt sig fast på en helt forkert kurs i de igangværende forhandlingerne om den grønne trepart, hvor man vil slække på kvælstofreduktionerne bl.a. i Vejle Fjord og en række andre områder, der er ramt af stadigt større iltsvind, siger Kaare Manniche Ebert, der derfor frygter flere fjordbegravelser i fremtiden: 

- Får man ikke skruet op for kvælstofindsatsen, løber Regeringen fra deres løfter om at redde havmiljøet og vores indre farvande. Det kan ikke tolkes anderledes, og måske vi så må invitere på flere fjordbegravelser i fremtiden. Det håber vi inderligt ikke, og vil nu kraftigt appellere til, at Regeringen lytter til oppositionen, danskerne og de grønne organisationer og får sat et ambitiøst mål for kvælstofreduktionerne til de danske farvande, siger Kaare Manniche Ebert. 

Gravstenen kan ses på Kattegatcentret fra 12. oktober og forventes som sagt at forblive på centret de kommende tre år.