Vandplejepionerer vinder Danmarks Sportsfiskerforbunds hæderspris

DSC08503 (1) På billedet ses Søren Knabe, som er en af de fire modtagere af forbundets hæderspris. Foto: Havørred Fyn.

Arne Bager, Rune Hylby, Søren Knabe og Torben Thinggaard står bag tusindvis af vandplejeprojekter over hele landet. Nu modtager de Danmarks Sportsfiskerforbunds hæderspris for deres utrættelige arbejde i de sjællandske, fynske og jyske vandløb.

Danmarks Sportsfiskerforbunds hæderspris

 

Danmarks Sportsfiskerforbunds hæderspris 2024 er tildelt til de fire vandplejepionerer Arne Bager (Østjylland), Rune Hylby (Sjælland), Søren Knabe (Fyn) og Torben Thinggaard (Midt-/Vestjylland).

 

Hædersprisen tildeles for en særlig indsats på miljøområdet eller en særlig indsats for sportsfiskeriets interesse.

 

Prisen kan tildeles en person, persongruppe, forening eller sammenslutning. Den kan desuden tildeles en offentlig myndighed.

 

Med prisen følger 5.000 kr.

Hvert år lægger Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemmer ca. 60.000 frivillige timer i vandløbsrestaurering. Den frivillige indsats er en hjørnesten i arbejdet for at genskabe robuste bestande af vilde laks og havørreder og sender samtidig et klart signal til myndighederne om, at lystfiskerne er nogle af landets mest ihærdige frivillige, når det kommer til naturgenopretning.

Størstedelen af vandplejen sker i regi af landets sportsfiskerforeninger og de regionale grusbander. Og rundt om i landet gør de såkaldte ”grusbandeledere” en særlig stor indsats. Derfor har bestyrelsen i Danmarks Sportsfiskerforbund valgt at tildele forbundets hæderspris til fire ildsjæle, der har ydet en helt særlig indsats i vandplejearbejdet. 

- Vi vil med årets prisuddeling gerne anerkende den bredde, der er i arbejdet med at passe på vores vandløb. Vi har ikke kunnet imødekomme alle de indstillinger, der har været på området, men vi har valgt denne gang at hædre fire personer, som på hver sin måde repræsenterer det ypperste indenfor vandplejen, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund. 

De fire vindere er: 

  • Arne Bager, formand for Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere og vandplejegruppen Vandstjernerne 

  • Rune Hylby, bandeleder for Den sjællandske Grusbande

  • Søren Knabe, vandplejeformand i Vends Sportsfiskerforening, frivillighedskoordinator ved Havørred Fyn og tidligere formand for Vandpleje Fyn 

  • Torben Thinggaard, tovholder for vandplejegruppen Stenbiderne


Læs mere om de fire vindere her:

461176381 10161756123834559 6193686261010548949 N Foto: Marie Brandt.

Rune Hylby, bandeleder for Den sjællandske Grusbande

Hvad er din kommentar til, at du har vundet prisen?

Det er utrolig dejligt at blive anerkendt for sin indsats. Samtidig er jeg stolt over at være udvalgt sammen med de tre andre, der også gør en kæmpe indsats for vandmiljøet.

Hvor længe har du arbejdet med vandpleje? I hvilket regi?

Jeg startede mit vandplejearbejde i det forrige årtusinde. Det var i Tuse Å's Ørredsammenslutning, som jeg siden blev formand for i mere end 20 år. Den mere koordinerede vandpleje begyndte for 8 år siden, hvor jeg tog initiativ til Den sjællandske Grusbande, Fishing Zealand. Lige nu tæller Grusbanden mere end 800 frivillige medlemmer, der melder sig til projekterne.

Hvor mange projekter har du været med til at lave, og i hvilke vandløbssystemer?

I de seneste 8 år har jeg lavet mellem 120-150 rene projekter. Med rene projekter mener jeg projekter med udlægning af gydesubstrat, skjulesten, "dødt ved" og træplantning langs brinken, foruden etablering af sandfang. Derudover er der en masse andre initiativer, bl.a. fokus på "de gode vandplanter", fjernelse af spærringer, ventilering af gydebanker, bestandsanalyser mm., hvilket er et lignende antal. Projekterne er udført i vandløbssystemer på Sjælland, Lolland, Falster og Møn - fra de sydligste vandløb på Lolland, til de nordligste vandløb i både Odsherred og Nordsjælland og alt derimellem.

Hvad betyder det for dig at arbejde sammen med de andre frivillige?

Samarbejdet med de frivillige betyder alt, og når vi udfører projekter, er det altid med en af de lokale foreninger, samt en masse frivillige. Vi har det mega hyggeligt sammen, og det er vigtigt, at alle mærker, de gør en forskel. Alle kan være med og vi har tit kvinder og børn med på projekterne. At se en knægt på 4-5 år knokle løs på gydebankerne eller kaste sten i vandløbet, er bare pragtfuldt. Jeg tror, det er vigtigt for forståelsen af naturen, at man allerede som barn får lov til at være i den og mærke, det betyder noget at passe på den - og helst også forbedre den!

 

DSC08500 Foto: Havørred Fyn.

Søren Knabe, tidligere formand for Vandpleje Fyn og nuværende frivilligkoordinator for Havørred Fyn / Den Fynske Grusbande

Hvad er din kommentar til, at du har vundet prisen?

Jeg er naturligvis enormt stolt, glad og beæret over at modtage forbundets hæderspris. Det betyder meget for mig at få det store klap på skulderen, og jeg er utrolig stolt over at dele prisen med Torben, Arne og Rune. De er alle tre store forbilleder for mig, og det er derfor ret vildt at dele prisen med vandplejere fra øverste skuffe. Når det er sagt, så er jeg meget taknemmelig for den indsats de frivillige i Den Fynske Grusbande lægger for dagen. Uden deres slid og slæb af sten og grus, så stod jeg ikke her. 

Hvor længe har du arbejdet med vandpleje? I hvilket regi?

Jeg deltog på Danmarks Sportsfiskerforbunds og DTU Aquas restaureringskursus i 2009, og siden da har vandpleje og vandløbsrestaurering stået mit hjerte nær. Vandpleje er nærmest blevet en livsstil for mig. De første 10-12 år skrev og udførte jeg projekter for Vandpleje Fyn, og de sidste 3 år har jeg arbejdet som frivillighedskoordinator ved Havørred Fyn. Her har jeg til opgave at booste den frivillige indsats, og at få Grusbanden sat i arbejde. Sideløbende med arbejdet ved VPF og HØF har jeg lavet en del projekter for og med Vends Sportsfiskerforening, hvor jeg er vandplejeformand. 

Hvor mange projekter har du været med til at lave, og i hvilke vandløbssystemer?

Jeg har ikke styr på, hvor mange projekter jeg står bag, men det er da blevet til en god del efterhånden. I foreningsregi arbejder vi hovedsageligt i vandløb i Vends Herred (den nordvestlige del af Fyn), men når jeg trækker i arbejdstøjet for Havørred Fyn og Den Fynske Grusbande, så er hele Fyn på paletten. Og når jeg siger hele Fyn, så er det med øer og det hele. Jeg arbejder på hele Fyn, men jeg har også restaureret vandløbsstrækninger på Langeland, på Ærø og på Tåsinge, så jeg kommer vidt omkring. 

Hvad betyder det for dig at arbejde sammen med de andre frivillige?

Idealisme og trangen til at forbedre vores ofte forarmede vandløb er drivkraften i mit arbejde, men når det kommer til udførslen, så er fællesskabet, hyggen, og entusiasmen under udførslen en vigtig del af arbejdet. Ikke nok med vi udfører et godt og vigtigt arbejde for vores vandløb og for vores fiskebestande, så har vi det sjovt og hyggeligt undervejs, og det er mindst ligeså vigtigt for mig.

 

DSF9325 Foto: Andreas Findling-Rottem.

Torben Thinggaard, tovholder i Stenbiderne, Storåen

Hvad er din kommentar til, at du har vundet prisen?

Det er jeg fantastisk glad for og stolt over. Det er dejligt, at nogle forstår og anerkender indsatsen. Derfor vil jeg gerne sende en stor tak til Danmarks Sportsfiskerforbunds bestyrelse for deres valg. Det varmer meget og signalerer, at vandløbsrestaureringen, det faglige og videnskabelige grundlag, indsatserne hviler på, og frivilligheden er afgørende vigtigt. Den videnskabelige indsigt, fagligheden og den stadige opkvalificering heraf, er det der skal bære os igennem de store udfordringer, vi står over for og vi kan alle bidrage hertil. 

Hvor længe har du arbejdet med vandpleje? I hvilket regi?

Jeg har lavet vandløbsrestaurering og naturgenopretning i ca. 15 år. I begyndelsen var det lidt i det små, men efter jeg fik mulighed for at deltage i DTU Aqua og Danmarks Sportsfiskerforbunds fantastiske vandløbsrestaureringskurser, tog det for alvor fart. Jeg er enormt taknemmelig for det, jeg har lært af de kapaciteter vi har på området i Danmark. De er af international klasse og hele forudsætningen for, at jeg er kommet hertil.

Størstedelen af min vandløbsrestaurering og naturgenopretning er sket i regi af Sammenslutningen ved Storå og Skjern Å Sammenslutningen, men jeg har også lavet noget igennem Karup Å Sammenslutningen og været med til nogle projekter i Østjylland og på Sjælland. Jeg har en drøm om også at bidrage lidt på Sydhavsøerne, Fyn og Bornholm, for der har jeg ikke været med endnu. Jeg elsker at se nye vandløb, og jeg lærer noget nyt hver dag. 

Hvor mange projekter har du været med til at lave, og i hvilke vandløbssystemer? 

Det er en hel del og jeg tør ikke sætte et præcist antal på. Det er flere hundrede individuelle indsatser. I Storå-systemet alene har jeg etableret, eller været med til at etablere, et godt stykke over 200 gydestryg, heraf mange relativt store og foretaget mange andre indsatser med f.eks. udlægning af dødt ved, skjulesten og så videre.

I kalenderåret 2022 udlagde jeg cirka 2800 tons grus, sten og dødt ved, alene betalt ved private midler og fondsmidler. 2800 tons svarer vægtmæssigt til omtrent 3000 Toyota Aygo'er. Det lykkedes i den forbindelse at få Den Danske Naturfond til at bidrage med 907.000 kr. til et projekt i Skjern Å-systemet. Jeg skylder derfor en meget stor og hjertelig tak til Den Danske Naturfond, som har muliggjort en stor forbedring i Hoven Å og Omme Å, der bidrager til optimering af forholdene for blandt andet en række sårbare eller truede fiskearter. 

Hvad betyder det for dig at arbejde sammen med de andre frivillige?

Den frivillige vandløbsrestaurering i Danmark har en meget stor betydning i forhold til miljø- og naturforbedringer. I øvrigt har den også en overraskende stor samfundsøkonomisk værdi og angår ofte en genopretning, som Danmark alligevel er forpligtet til at foretage, men ikke nødvendigvis gør. Det frivillige samfundsgavnlige arbejde er et udtryk for civilsamfundets store potentielle styrke og når vi samarbejder med private lodsejere og offentlige myndigheder skabes der større sammenhængskraft omkring det nødvendige og obligatoriske miljø- og naturarbejde.

De frivillige, jeg arbejder sammen med, er i mange tilfælde blandt de mennesker, jeg har mest respekt for og det betyder meget for mig at være en del af sådanne arbejdsfællesskaber og være en del af sagen sammen med dem. Desværre findes der stadig alt for mange enmandshære rundt omkring på dette område, og det er alt for sårbart. Rekrutteringssuccesen til mange projekter i mine områder er desuden stadig alt for ringe. Kan man fiske, kan man også bidrage til arbejdet. Der er plads og opgaver, som passer til alle, uanset hvilke forudsætninger man har og om man kan afsætte én time, eller flere hundrede timer om året. Derfor er min opfordring til alle, der endnu ikke har fået taget hul på det: Spring ud i det - det er fantastisk givende på alle parametre, du får nogle nye supergode venner, og du kommer til at gøre en kæmpe forskel.

 

DSC07475 Foto: Troels Holstein Kaa.

Arne Bager, formand for Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere og vandplejegruppen Vandstjernerne

Hvad er din kommentar til, at du har vundet prisen?

Det er jeg meget beæret over. Det er en stor overraskelse – det havde jeg egentlig ikke forventet eller regnet med.

 

Hvor længe har du arbejdet med vandpleje? I hvilket regi?

For cirka 12 år siden blev jeg gjort til formand for Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere. Og det er jeg stadigvæk. De forskellige foreninger i Aarhus Bugt-området har lagt arbejdet med vand- og fiskeplejen i den sammenslutning – dvs. produktion af yngel, udsætninger, men over årene har aktiviteterne fokuseret mere og mere på vandplejearbejde og restaurering af vandløb. I øvrigt arbejder jeg i høj grad med de sager, der handler om at genetablere gode og sunde vandløb. En central opgave har bl.a. været sagen om Årslev Engsø, hvor det har ligget mig meget på hjerte at få genskabt en sammenhængende Aarhus Å og genskabt den selvreproducerende ørredbestand i åen.

Hvor mange projekter har du været med til at lave, og i hvilke vandløbssystemer? 

Jeg har næsten ikke tal på det. Mit arbejde har primært været i Aarhus Å-systemet, hvor som sagt Årslev Engsø har fyldt meget. Men også arbejdet med at få genskabt Giber Å som et naturligt vandløb har været vigtigt – og det har heldigvis været en stor succes, hvor man er gået fra en meget lav ørredtæthed til en rigtig flot å med store ørredtætheder.

En meget stor del af min frivillige tid – ift. at genoprette og passe på naturen – er jo i øvrigt skrivebordsarbejde, hvor jeg holder øje med forureningssager, vandløbsprojekter, havneudvidelser, kommer med høringsbidrag osv. Det er en mindst ligeså væsentlig del af mit arbejde, som den mere praktiske restaureringsdel.

Hvad betyder det for dig at arbejde sammen med de andre frivillige?

Jeg oplever altid en enorm opbakning fra de frivillige, og selve den praktiske gennemførelse af projekterne er altid en super social oplevelse. Det der forbinder os er ønsket om at se nogle gode resultater – skabe en rig natur og sunde vilde fiskebestande. 

Jeg vil i øvrigt meget gerne fremhæve det gode samarbejde med åmænd, biologer og vandløbsfolk i i de østjyske kommune og særligt i Aarhus Kommune. De har været utroligt åbne over for samarbejde, og samspillet mellem det frivillige og de kommunale projekter har været rigtig god. Det har medført en gensidig respekt og forståelse, og vi ført til en mere positiv politisk bevågenhed omkring vandløbsarbejdet i det østjyske.

 

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"