4.000 træklodser skal vise, hvor plastaffald ender
I løbet af de næste måneder vil 4.000 små træklodser bliver søsat i hele Varde Å-systemet som led i et projekt, der skal skaffe viden om, hvor plastaffald fra vandløbene ender henne.
Treasure er et EU-støttet projekt, hvis hovedformål er at reducere udstrømningen af plastaffald fra floder og andre vandløb til det marine miljø i Nordsøen.
Som en del af projektet forsøger man at opnå viden om kilderne til plastaffald og at kortlægge affaldet rejse via vandløb og floder videre ud i havmiljøet.
Almindelige borgere hjælper med registrering
Treasure-projektet består af samarbejdspartnere fra Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og Danmark, og i 2016 indledte man projektet ved at søsætte 65.000 individuelt nummererede træklodser på 16 udvalgte steder på forskellige tidspunkter. Formålet var at undersøge, hvor klodserne senere drev ind på kysten og dermed også blive klogere på plastaffaldets rejseruter, idet man har en forventning om, at træklodser og plastaffald vil ende de samme steder.
Den efterfølgende dataindsamlig er sket som Citizen Science – altså med almindelige borgere som omdrejningspunkt. Når borgere har fundet en træklods, har de kunnet registrere klodsens nummer, fundsted og tidspunkt på en hjemmeside, og det er lykkedes at få tilbagemelding på op til 70 % af de udsatte klodser. Registreringen af fundene kan ses her.
Her søsættes træklodserne
De 4.000 træklodser sættes ud på 10 steder i Varde Å-systemet:
1. Ansager Å – broen ved Lauborgvej
2. Grindsted Å – broen ved Mølbyvej
3. Varde Å – broen ved Kanalvej
4. Holme Å – broen ved Kærgårdsvej
5. Varde Å – broen ved Vesterbækvej
6. Varde Å – broen ved Torvegade i Varde
7. Alslev Å – broen ved Toftenæs
8. Ålegrøften – bro ved Præstevej
9. Mariebæk – bro ved Adelengvej
10. Varde Å – bro ved Tarphagevej
4.000 klodser søsættes i Varde Å-systemet
Det er nu Danmarks tur til at lægge vandløb til de næste del af projektet, og efter godkendelse fra Varde Kommune vil der her i november og igen i foråret 2025 blive søsat i alt 4.000 nummererede træklodser på forskellige lokationer rundt i Varde Å-systemet.
Træklodserne måler 95 x 95 x 22 mm. De er lavet af ubehandlet træ, og vejledende tekst og registreringsnummer er brændemærket ind i træet.
Hvis finder en træklods
Finder du en træklods ude ved kysten, kan du registrere fundet på denne hjemmeside, der vil være aktiv, når undersøgelsen starter til november.
Finder du en træklods et sted ved selve Varde Å-systemet, må du også gerne registrere den.
– Ligger den i vandkanten må du meget gerne registrere fundet og bagefter sende den videre ud i åen, så den kan fortsætte sin rejse. Ligger den inde på marken uden mulighed for at forsætte sin tur, vil vi også gerne have, at du registrerer den, men ring også gerne til mig på 61 79 69 49. Så kommer jeg nemlig ud og får den fjernet, fortæller Ryan Metcalfe, der koordinerer projektet for KIMO Danmark.