Laksefiskeriet i Østersøen fortsætter i 2025

Andreas3 9 Kopi Foto: Tore Svendsen.

Danmarks Sportsfiskerforbund og European Anglers Alliance har over den seneste tid kæmpet for at fastholde et rekreativt fiskeri efter laks i Østersøen i 2025. Der var ellers lagt op til et totalforbud, inden EU’s fiskeriministre skulle mødes, men forhandlingerne er endt med, at laksefiskeriet kan fortsætte næste år.

Laks i Østersøen

 

Mere end 1 million laks fra elve i Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Tyskland svømmer rundt i Østersøen.

 

Laksene i Østersøen er enten vilde og med fedtfinne eller udsatte uden fedtfinne.

 

I enkelte elve er de genetisk unikke laksebestande hårdt pressede.

 

For at beskytte disse stammer er der indført en regel om, at trollingfiskere ikke må hjemtage vilde laks, men kun udsatte, fedtfinneklippede laks.

 

Ud fra tal om trollingfiskernes fangster, laksebestandene i Østersøen samt dødelighed ved genudsætning, har tyske biologer estimeret, at trollingfiskere med de nuværende regler er skyld i at 40 laks fra de sårbare bestande dør. Det tal kan stige til 161 laks, hvis lystfiskere må hjemtage én laks per dag – med eller uden fedtfinne.

 

Samtidigt er der en erhvervsmæssig bifangstkvote på laks for 2025 – både vilde og udsatte – på knap 40.000 laks.

Både det Internationale Havforskningsråd, ICES, og EU-Kommissionen havde anbefalet, at der fra 2025 skulle nedlægges et totalforbud mod rekreativt fiskeri efter laks i Østersøen. Et forbud, der ifølge Danmarks Sportsfiskerforbund var helt ude af proportioner og reelt set ikke ville beskytte eller forbedre vilkårene for en håndfuld Østersø-laksestammer, der af andre årsager er pressede.

Derfor har Danmarks Sportsfiskerforbund arbejdet hårdt for, at et forbud blev taget af bordet, så det både økonomisk og rekreativt værdifulde trollingfiskeri kunne fortsætte i 2025. Og det er nu lykkedes. 

EU’s fiskeriministre vedtog tidligere i dag på et Ministerrådsmøde at tillade fiskeri efter laks i Østersøen i 2025. Reglerne vil være uændrede i forhold til 2024 med 1 fedtfinneklippet laks per dag per lystfisker. 

- Vores ønske var, at man tillod at hjemtage en laks per dag, uanset om den har fedtfinne eller ej. Selvom det ikke lykkedes, er vi meget tilfredse med, at vi i det mindste får holdt liv i trollingfiskeriet og sikret en vigtig rekreativ mulighed for de mange småbådsklubber og trollingfiskere omkring Østersøen, siger Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund. 

Kaare Manniche Ebert fremhæver det gode samarbejde med Sammenslutningen af Danmarks Småbådsklubber, Destination Bornholm, Dansk Lystfiskeri, European Anglers Alliance og sportsfiskerforbundene fra Sverige, Tyskland, Polen og Finland. 

- Det er det stærke samarbejde på tværs af organisationerne, der gør, at vi redder laksefiskeriet. Derfor skal der lyde stor ros til alle vores samarbejdspartnere, siger Kaare Manniche Ebert, der samtidig udtrykker skuffelse over den danske regering og fiskeriministerens håndtering af sagen: 

- Sammen med småbådsklubberne skrev vi tidligere i år til fiskeriminister Jacob Jensen med en klar opfordring om at tage kampen op for laksefiskeriet i Østersøen. Men Fiskeriministeren har aldrig vendt tilbage på vores henvendelse. Og i øvrigt kunne vi se af et regeringsnotat, at ministeren gik til Ministerrådsmødet med den holdning, at et stop for laksefiskeri i Østersøen kunne accepteres. Det er yderst skuffende, at ministeren øjensynligt ikke har kæmpet lystfiskernes sag i EU denne gang. Det vil vi selvfølgelig drøfte med Fiskeriministeren ved førstkommende anledning, siger Kaare Manniche Ebert.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Grøn Farve: Pink
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"