DSF vil kæmpe for at laksefiskeri kan fortsætte i Østersøen

Andreas3 9 Kopi Foto: Tore Svendsen.

EU Kommissionen har netop fremsat et forslag om totalt stop for alt rekreativt fiskeri efter laks i den sydlige Østersø fra 2025. Forbuddet skal beskytte laks fra særligt sårbare laksestammer i en håndfuld Østersø-elve. Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at forbuddet er ude af proportioner og vil sammen med det tyske, svenske og finske sportsfiskerforbund arbejde for, at trollingfiskeriet i Østersøen kan fortsætte.

_0006_DSCF8923.jpg

Kaare Manniche Ebert

Biolog

Laks i Østersøen

 

Mere end 1 million laks fra elve i Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Tyskland svømmer rundt i Østersøen.

 

Laksene i Østersøen er enten vilde og med fedtfinne eller udsatte uden fedtfinne.

 

I enkelte elve er de genetisk unikke laksebestande hårdt pressede.

 

For at beskytte disse stammer er der indført en regel om, at trollingfiskere ikke må hjemtage vilde laks, men kun udsatte, fedtfinneklippede laks.

 

Ud fra tal om trollingfiskernes fangster, laksebestandene i Østersøen samt dødelighed ved genudsætning, har tyske biologer estimeret, at trollingfiskere med de nuværende regler er skyld i at 40 laks fra de sårbare bestande dør. Det tal kan stige til 161 laks, hvis lystfiskere må hjemtage én laks per dag – med eller uden fedtfinne.

 

Samtidigt er der en erhvervsmæssig bifangstkvote på laks – både vilde og udsatte – på 63.811 laks.

Siden 2022 har trollingfiskere i Østersøen kun måtte hjemtage én laks per fisker per dag. Og vel at mærke en fedtfinneklippet laks. Men nu foreslår EU-Kommissionen et totalt stop for alt rekreativt fiskeri efter laks fra 2025.

Argumentet er, at dødeligheden for de genudsatte vilde laks kan være op til 25 %, og at man derfor risikerer, at påvirke laksebestandene i nogle enkelte, sårbare Østersø-elve negativt – selv når der er hjemtagningsforbud for vildlaks. 

Et generelt forbud mod rekreativt laksefiskeri i Østersøen er ifølge biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Manniche Ebert, dog helt ude af proportioner. 

- Et totalt forbud er ikke vejen frem. Det vil med al sandsynlighed ikke have en mærkbar positiv effekt på de sårbare bestande. I stedet bør man arbejde mere målrettet med at forbedre naturgrundlaget i de elve, hvor laksen er presset og andre presfaktorer såsom prædation fra skarv, siger Kaare Manniche Ebert. 

Han henviser til tidligere beregninger af, hvor mange laks fra de sårbare stammer, der risikerer at blive fanget af trollingfiskere, hvis reglerne tilsiger en laks per dag per fisker uden fedtfinne samt en laks per dag med eller uden fedtfinne. Beregninger der, vel at mærke, er foretaget af uafhængige tyske eksperter på baggrund af ICES’ (Det Internationale Havforskningsråd) egne data for dødelighed ved genudsætning af laks. 

- De viser, at med de gældende regler (red., 1 fedtfinneklippet laks per dag per lystfisker) er trollingfiskerne fra en lang række lande årsag til, at så få som 40 laks fra de sårbare bestande dør. Hvis man ændrer reglerne til, at man må hjemtage 1 laks – med eller uden fedtfinne – som er vores forslag til en fair regulering, vil det medføre, at i alt 161 laks fra de sårbare bestande må lade livet. Altså en forskel på 120 laks per år. Så selv, hvis man tillader at hjemtage laks med fedtfinne, er der tale om en ubetydelig påvirkning af bestandene, siger Kaare Manniche Ebert og fortsætter: 

- Der er simpelthen tale om alt for streng forvaltningspraksis, der risikerer at lukke trollingfiskeriet efter laks i mange, mange år fremover, siger Kaare Manniche Ebert. 

Baltiske sportsfiskere og EAA går ind sagen 
Siden det kom frem, at EU Kommissionen ønsker at indføre et totalt stop for laksefiskeriet i den sydlige Østersø, har Danmarks Sportsfiskerforbund i denne uge afholdt møde med både det tyske, svenske og finske sportsfiskerforbund i regi af den europæiske paraplyorganisation European Anglers Alliance (Den Europæiske Sportsfiskeralliance).

- Der er enighed om, at et totalt stop for laksefiskeri er skudt helt ved siden af. Og der er i øvrigt enighed om, at vi vil kæmpe for, at det skal være tilladt at hjemtage en laks per dag med eller uden fedtfinne. Altså en lempelse af reglerne i forhold til i 2024. Fordi der i snit fanges 4-5 vilde laks, før man fanger en udsat uden fedtfinne, så giver den nuværende regulering reelt ikke noget godt til de vilde bestande. I stedet bør det være tilladt at hjemtage den første laks man fanger uanset om den er vild eller ej, siger Kaare Manniche Ebert og fortsætter: 

-  For som tidligere beskrevet, vil den samlede dødelighed for laks fra de sårbare stammer maksimalt stige med ca. 120 laks om året. En ubetydelig mængde set i et større perspektiv, hvor en række andre presfaktorer udgør et langt større problem, siger Kaare Manniche Ebert.

De fire sportsfiskerforbund fra Danmark, Tyskland, Sverige og Finland har derfor allerede kontaktet EU Kommissionen med henblik på at få taget forbuddet af bordet. I øvrigt vil hvert forbund kontakte de respektive nationale fiskeriministerier og fiskeriministre med ønsket om, at de i efterårets forhandlinger af fiskerireglerne for Østersøen vil tage sportsfiskernes ønsker med. 

Bekymring hos småbådsfiskerne 
Hos Sammenslutningen af Danmarks Småbådsklubber ser man med stor alvor på EU- Kommissionens forslag om et forbud mod laksefiskeriet.

- Trollingfiskeriet efter laks i den sydlige Østersø er det primære fiskeri for en stor del af vores medlemmer – og efterhånden noget af det eneste attraktive fiskeri, vi har tilbage. Et forbud vil derfor være ubærligt. Fiskeriet har jo en stor rekreativ værdi for vores medlemmer, men også stor samfundsmæssig værdi – blandt andet i flere yderområder og mindre havne, hvor fiskeriet udgår fra, siger formand for sammenslutningen, John Thomsen og fortsætter:

- Vi er glade for det tætte samarbejde med Sportsfiskerforbundet og vil sammen gøre alt for, at et totalt forbud ikke bliver til virkelighed, slutter John Thomsen.

Du kan læse mere om Østersølaksen i Sportsfiskeren Indblik #1.2023 nedenfor.