Gamle gydestryg lå gemt under sandet
Fire år efter at spærringen ved Dalum Papirfabrik blev fjernet, er de gamle gydestryg nu dukket frem i Odense Å, efter sand og mudder er blevet skyllet væk på den strækning, hvor vandet var opstuvet. I denne vinter har havørrederne gjort flittigt brug af de nye gydemuligheder.
Da der blev elfisket efter moderfisk på Fyn i november, blev en ny strækning besøgt for første gang. Udstyret blev nemlig sat i vandet, hvor Dalum Papirfabrik tidligere holdt til i Odense. Her var åen opstemmet indtil sommeren 2020, hvor spærringen blev fjernet. Det fjernede også en lang opstuvningszone, hvor åen, før spærringen blev fjernet, havde så meget karakter af sø, at en lille havn med joller var udgangspunkt for geddefiskeri på strækningen, hvor vanddybden var omkring halvanden meter.
Da der blev elfisket, viste der sig da også at være havørreder på strækningen, og 15 blev taget med hjem til Fyns Laksefisk.
Sten under den bløde bund
Strækningen opstrøms den gamle papirfabrik har et rigtig fint fald, men mens åen var opstemmet, havde en masse sedimenter aflejret sig på den oprindelige bund, og først her fire år efter fjernelsen af spærringen var sand og mudder blevet skyllet væk.
Det åbenbarede en flot stenet bund, der nu endelig kom til sin ret igen, og de nye gydemuligheder var havørrederne ikke sene til at tage i brug.
– På en flere kilometer lang strækning ser vi nu store, lange gydebanker i hele åens bredde. Her er virkelig potentiale for at de store fisk kan gyde, og – hvem ved – måske finder et par laks herop på et tidspunkt, fortæller Willy Dannevang, der er formand for Odense Å Sammenslutningen.
Mulighed for spændende fiskeri
Strækningen giver også nogle fine muligheder for at fiske efter åens havørreder i løbet af sommer og efterår, men lige nu kræver det en vis indsats, da tilgroning langs åen skaber nogle udfordringer, men Willy Dannevang håber, at flere får øjnene op for mulighederne.
– Vi har set en nedgang i indrapporteringen af fangster de seneste år, men jeg håber, det vender, for der er virkelig potentiale i åen. Det så vi blandt andet her i år, hvor Søren Lørup fangede en stor, flot havørred på 8,2 kg, så det er bare med at komme til åen – og gerne på den genskabte strækning opstrøms broen ved Dalumvej, slutter Willy Dannevang.
Sådan kan du komme til at fiske i Odense Å
Fiskeriet i Odense Å administreres af Odense Å Sammenslutningen og medlemmer af de foreninger, der er tilsluttet sammenslutningen, har adgang til at fiske i store dele af åen. De præcise strækninger kan ses på sammenslutningens hjemmeside. Her kan du også se, hvilke foreninger, der er tilsluttet.
Du kan også købe dagkort til åen via hjemmesiden eller hos lokale grejforretninger.
Husk også årets Odense Å-premiere, der finder sted den 8. marts 2025.