Viborg Kommune tager første skridt i indsats for havørreden i Gudenåen

PA110013 Et 5-årigt projekt skal sikre bedre forhold for havørrederne i Gudenåen nedstrøms Tangeværket.

Efter en arbejdsgruppe kom med et bud på en handleplan for at få havørreden tilbage i Gudenåen, har Viborg Kommune nu med en bevilling på 600.000 kr. taget det første skridt i forhold til at få arbejdsgruppens anbefalinger ført ud i livet.

I 2018 blev arbejdsgruppen ”Havørreden tilbage i Gudenåen” etableret med deltagelse af fire lokale sportsfiskerforeninger, tre kommuner samt Danmarks Sportsfiskerforbund og DTU Aqua. Som et led i arbejdsgruppens arbejde blev der foretaget undersøgelser med vildtkameraer ude ved de små gydebække langs Gudenåen, og resultaterne blev afrapporteret sidst i 2023.

Fiskene mangler skjul
De opsatte vildtkameraer viste med tydelighed, at der var et stort prædationstryk fra især fiskehejre og odder i de små tilløbsbække, hvor havørrederne gyder.

Det skyldes ifølge fiskeplejekonsulent Bjarke Dehli, at de små ørreder mangler skjul i bækkene.

– Der er fint med gydegrus i de fleste bække, men der er et stort efterslæb med hensyn til at få forbedret de fysiske forhold, så der skabes skjul til fiskene. Det kan for eksempel ske ved udlægning af sten og dødt ved, reduceret vandløbsvedligeholdelse og fremme af processer, der genetablerer den naturlige dybdevariation i bækkene, fortæller Bjarke Dehli og fortsætter:

– På nogle af de undersøgte lokaliteter med høj fysisk variation var der således pæne ørredbestande, selvom der også var hyppige registreringer af odder. Et stort udbud af naturlig variation er særligt vigtigt, fordi ørrederne i de fleste vandløb først trækker mod havet som 2-års smolt. Derfor har de brug for at kunne skjule sig for prædatorerne i hele opvækstperioden i vandløbet, fortæller Bjarke Dehli.

Handleplan for 5-årig indsats
Arbejdsgruppens indsats blev udmøntet i en foreløbig handleplan, der skitserer indsatserne for et 5-årigt projekt. Du kan læse planen her.

Viborg Kommune tager første skridt
Den 2. januar 2024 blev der afholdt møde i Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune, og her blev det besluttet at bevilge 600.000 kr. til projektet hen over en 5-åring indsatsperiode.

Det er nu forventningen, at Faurskov Kommune og Randers Kommune træffer samme beslutning, og de 1,8 mio. kroner, der dermed bevilges, skal primært gå til projektledelse.

Desuden er der budgetteret med 4,475 mio. kroner i løbet af projektperioden til de konkrete indsatser ude ved vandløbene. Disse midler skal findes ekstern, primært hos forskellige fonde.

Endelig vil der ske en yderligere indsats finansieret af staten gennem vandplanerne.

Det forventes, at arbejdet vil gå i gang i løbet af foråret 2024.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"