Hårde tider for turbådene på Øresund

Havstrygeren 290602 Turbåd Øresund Turbådene på Øresund har udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen, efter de nye restriktioner for torsk trådte i kraft ved årsskiftet.

Fra nytår trådte de nye restriktioner for torskefiskeriet i kraft, og det har gjort det væsentligt sværere for turbådene at få forretningen til at løbe rundt. Vi har talt med flere af skipperne for at høre om deres planer for det kommende år. Læs her, hvordan de griber situationen an.

Reglerne for det rekreative torskefiskeri i den vestlige del af Østersøen blev her fra årsskiftet skærpede, så torsken er fredet i perioden 15. januar til og med 31. marts. I den øvrige del af året må du som lystfisker kun hjemtage én torsk om dagen.

Øresund er en del af den vestlige Østersø, og de nye restriktioner har gjort det svært for turbådene, der netop i vintermånederne plejer at hente en stor del af deres omsætning.

Vi har talt med flere af dem for at høre, hvad de har planlagt for det kommende år, og trods de hårde vilkår prøver de i alle udtrykkets betydninger at holde skruen i vandet.

Mulighed for lange medeture
Hans Hagerup, der er skipper på MS Viking, regner ikke med mange ture i løbet af de næste måneder, hvor torsken er fredet, men han fortæller, at han vil prøve at lave nogle lange medeture i februar og marts.

Senere på foråret og forsommeren kommer der ture efter fladfisk og hornfisk, inden makrellen tager over i sommermånederne. Til efteråret bliver det især sildeture, der kommer på programmet.

Du kan se mulighederne for at komme på ture med MS Viking her.

Endnu intet svar fra ministeren

Danmarks Sportsfiskerforbund skrev den 10. december 2021 et brev til Rasmus Prehn, der er Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Brevet indeholdt en kraftig appel til ministeren om at give en økonomisk håndsrækning til de betrængte turbåde. Her den 11. januar 2022 har forbundet endnu ikke modtaget noget svar fra ministeren.

 

Du kan læse brevet her.

Klar til at tage grupper med ud
Peter Øllgaard, der står bag Antares, Havstrygeren og Arresø, forventer heller ikke mange ture i årets første måneder, men understreger, at man er klar til at stævne ud, hvis en gruppe på minimum 10 mand melder sig klar.

Ellers bliver det først fra juni der bliver ture efter fladfisk og hornfisk og senere også efter makrel og sild.

Peter er glad for at havnen i Helsingør har givet turbådene henstand med betaling for havnepladserne, da det hjælper lidt på den anstrengte økonomi, og han fortæller, at det gode skib Antares kan erhverves ganske billigt, hvis nogen skulle have lyst til at kaste sig ind i branchen.

Du finder oplysninger om bådenes ture her.

P7270227 Der er heldigvis også fine fladfisk at fange i Øresund.

Mulighed for ture på Kattegat
Skipper Peder Elberg fra MS Jaws planlægger at lave 10 timers ture på Kattegat i løbet af vinteren. Her er man nemlig ikke underlagt fangstbegrænsning på torskene. Han fortæller, at turene vil blive gennemført, hvis der er minimum otte deltagere, som er klar til at sejle ud fra Helsingør.

Han planlægger at få båden på værft i marts, og derefter sættes kursen mod Bornholm for at trollingfiske efter laks i to uger, samt deltage i den store trollingkonkurrence.

Fra maj kommer der ture efter fladfisk og hornfisk på programmet, og i uge 24-25 går turen til Bua på den svenske Kattegatkyst. Her kommer det til at handle om artsfiskeri efter blandt andet pighaj, havkat, torsk og makrel.

Senere på året vil han lave ture efter fladfisk og sild på Øresund med udgangspunkt fra enten Helsingør eller Vedbæk.

Du kan se programmet for MS Jaws her.

Nye tider hos Spar Lystfiskeri
Martin Hubert fra Spar Lystfiskeri fortæller, at de har ændret sejltiderne, så de imødekommer flere ønsker og behov. Det betyder, at turbådene Sværd, Fyrholm, Øby og Skipper som standard sejler kl. 8-12, 12-17, 10-15 og 8-15. Desuden sejles aftenture kl. 17-21 i forårs- og sommermånederne.

Frem til april sejles sæsonture og ture efter fladfisk.

– Fra april og til nytår kommer vi - udover de almindelige ture - til at lave en masse spændende ture som makrelfiskeri med chum, fladfisketure og også specielle artsture med mere, fortæller Martin.

Han fortæller også, at målrettet fiskeri efter torsk kun kommer til at foregå på dybder ud til 17-18 meter, så torskene kan klare at blive genudsat.

Du kan se Spar Lystfiskeris program her.

 

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"