Å-guide: Målrettet foreningsarbejde har skabt grundlaget for fint fiskeri i Voer Å

Chr6 Christian Krogh svinger fluestangen på strækningen lige nedstrøms Blåkilde.

Voer Å løber gennem det østlige Vendsyssel lige nord for Jyske Ås. Den huser en fin havørredstamme, der i dag klarer sig selv og hvert år vender talstærk hjem for at deltage i gydningen. Den lokale forening optager medlemmer, og desuden kan du købe dagkort til åen. Her kan du læse om åen og få tips til fiskeriet.

Kører du nordpå ad motorvejen mod Frederikshavn, kommer du op over Jyske Ås. Det skovklædte bakkedrag strækker sig fra det centrale Vendsyssel og i sydøstlig retning mod Kattegat. Lige nord for åsen har Voer Å sit løb. Fra området lige sydøst for Tårs løber den cirka 40 kilometer parallelt med åsen ned til sit udløb i Kattegat ved Voerså.

Åen er i dag helt fri for spærringer i hovedløbet, og den har været forskånet for de gylleudslip, der andre steder i landsdelen har sat sit præg på vandløbene. 

Voer Å Sportsfiskerforening
Voer Å Sportsfiskerforening har i dag omkring 300 medlemmer. Den optager stadig nye medlemmer, og det er desuden muligt at købe dagskort til åen.

 

Læs om mulighederne her på foreningens hjemmeside, hvor du også finder kort over fiskevandet og reglerne for fiskeriet.

Målrettet vandplejearbejde har givet gode resultater
Voer Å Sportsfiskerforening har fiskeretten ved lange stræk af åen, og foreningen har gennem de sidste ti år arbejdet målrettet med at forbedre gyde- og opvækstbetingelserne for ørreder i åen. De sidste fiskeudsætninger blev foretaget i 2018, og siden har fiskene selv klaret deres reproduktion.

Da der blev lavet omfattende bestandsundersøgelser i 2022 for at lave en ny Plan for fiskepleje, viste det sig, at der havde været en stor fremgang. Den gennemsnitlige tæthed af ½-års ørreder var næsten fordoblet siden den forrige undersøgelse i 2012.

Ved undersøgelsen i 2022 blev det samlede naturlige smoltudtræk beregnet til 17.550. Det er særdeles højt, åens størrelse taget i betragtning.

Der er ikke pligt til at indberette fangster i foreningen, så derfor forelægger der ikke eksakte tal for de årlige lystfiskerfangster ved åen.

De øvre stræk
I de øvre dele af foreningens fiskevand finder du de mest naturlige og uregulerede stræk, hvor åen især gennemløber engarealer. Åen er relativ smal og indbyder mest til ”snigerfiskeri”, hvor du skal lede efter de gode standpladser. Et udgangspunkt kan være parkeringspladsen ved Brøndenvej.

Brøndenvej
Ved Brøndenvej snor åen sig gennem eng og skov.

Mellem Blåkilde og Aalborgvej
Længere nedstrøms kan du parkere ved Blåkilde. Herfra har du en tre kilometer lang strækning ned til parkeringen ved Aalborgvej.
Da foreningen tidligere elfiskede efter moderfisk, var det på denne strækning, de uden problemer fandt fiskene i det sene efterår.

Åen løber gennem landbrugsland med enge, hvor der flere steder går kreaturer. Der er derfor flere steder hegnet ned til åen, men det er muligt at gå mellem hegnet og åen.

Åen er reguleret og løber udrettet på lange stræk, men det betyder ikke, at der mangler fisk. De kan sagtens finde skjul langs brinker og grøde. 
Åen er kun 2-3 meter bred, men kan fint fiskes med både spin og flue. Fisk gerne opstrøms med enten en spinner eller en skumflue.

Blåkilde
Skønt åen er reguleret nedstrøms Blåkilde, kan der være fint med fisk.

Fra Aalborgvej over Spændet Bro til Præstbro
Den fem kilometer lange strækning er nok den mest populære blandt de lokale lystfiskere. Åen løber også her gennem landbrugsland, men især ned mod Præstbro slynger den sig mere. Den bliver også bredere, og der hvor motorvejen krydser over, er der flere dybe huller, som opstod under anlægsarbejdet.

Selv om stykket er velbesøgt, kan man sagtens få albuerum, hvis man bevæger sig et stykke væk fra parkeringspladserne.

Den skæve Bro
Når du kommer nedstrøms Præstbro, er åen blevet noget bredere, og et godt udgangspunkt her kan være pladsen ved Den skæve Bro. Du kører ned ad en lille markvej til en betonbro, der afviger en del fra det vandrette plan – deraf navnet.

Her løber åen også gennem landbrugsland, men med et snoet forløb. Der er overvejende dyrkede arealer ned til åen og færre kreaturer. Åen er rimelig let at komme til, og du kan bruge de fleste metoder her.

Denskævebro2
Pladsen ved Den skæve Bro er et godt udgangspunkt.

Skovstykket
Den sidste strækning ud mod Kattegat løber åen gennem skov. Der er ikke fiskemuligheder yderst gennem byen, men foreningen har et fint stræk lige opstrøms. Åen løber her dybt i en dal mellem gammel bøgeskov. Den flyder meget stille afsted, og bevoksningen sætter nogle grænser for, hvilke metoder der kan anvendes. Ormefiskeri er en god mulighed, der ikke kun kan friste ørrederne, for bliv ikke overrasket, hvis en skrubbe bider på. En flydende wobler, der kan drive ned til en plads under træerne, er også et godt bud.

Skoven
Åen løber roligt det sidste stykke gennem skoven ud mod Kattegat.

Christian Stoksted Krogh
Bor i Brønderslev og arbejder som lærer.
48 år.
Deler sine fiskeoplevelser på Instagram

Succes med både spinner og skumflue
En af de lystfiskere, der meget ofte besøger åen, er Christian Stoksted Krogh. Fra sin bopæl i Brønderslev har han ikke mange minutter til de foretrukne stræk, som han mest besøger om aftenen eller meget tidligt om morgenen i sommermånederne.

De mange ture har givet et solidt kendskab til åen, og vi har fået Christian til at komme med nogle anbefalinger til fiskeriet.

Sæsonstart sidst i juni
– Min sæson starter i juni, hvor der endnu er få fisk i åen, men fra sidst på måneden kommer der gang i tingene, og min højsæson er juli, august og september. I september foretages den sidste grødeskæring med mejekurv. Det ændrer åen meget, samtidig med at der bliver flere farvede fisk i åen, så på det tidspunkt skifter jeg åen ud med kysten, fortæller Christian og tilføjer, at man altid kan spørge om forholdene ved åen - herunder grødeskæring -  inde på foreningens Facebook-side.

Planer for grødeskæring i 2024 kan ses her.

Chr3 Christian fanger mange af sine fisk tidligt om morgenen.
Chr2 Skumfluefiskeriet er sjovt og udfordrende.
Chr4 Christian kommer især ved åen i juli og august, hvor der er chance for blanke fisk.

Foretrækker morgen og aften
Christian fisker gerne om aftenen, hvor det er lettere at få ørrederne op til fluen, men især i ferieperioden i juli møder han op ved åen allerede i det allerførste morgenlys.

– Jeg kan godt lide at fiske ind i lyset, og på den tid af dagen har man næsten altid åen helt for sig selv, fortæller han og fortsætter:

– Fisker man om efteråret og ved høje vandstand, kan man også sagtens have held til at fange fisk midt på dagen.

Chr1
Opstrøms fiskeri med spinner er ofte det, der giver fisk i Voer Å.

Start gerne med opstrøms spin
Christian fiskede tidligere mest med spinner ved åen, og det er da også det, han anbefaler den nye, der vil prøve fiskeriet i åen.

– Prøv med en spinner som for eksempel en Mepps Anglia str. 4 og kast opstrøms. Lad være med at lave mange kast over samme del af åen, men bevæg dig hurtigt opstrøms og dæk en masse vand, indtil du finder den hugvillige fisk. Kan du få kastene til at ligge langs brinkerne, er det et plus, anbefaler han og tilføjer:

– Det er en god ide at vende tilbage og fiskede de samme stræk af åen, så man får erfaring med, hvor fiskene står.

Chr5 Christian har et godt udvalg af skumfluer med til åen.

20 % spin og 80 % skum
I de senere år har Christian i stigende grad skiftet spinneren ud med skumfluen, og i år har han fisket med den 80 % af tiden.

– Det er et sjovt og udfordrende fiskeri. Det er vildt, når de tager fluen, men det kan være en udfordring at få dem kroget. Jeg eksperimenterer med at binde dem på rør og fiske med en trekrog for at forbedre krogningsprocenten. Jeg fisker også med temmelig store fluer, for så undgår jeg at kroge de små bækørreder, der gerne prøver at tage fluen, fortæller Christian og siger afslutningsvis, at det er meget få fisk, han tager med hjem. Det sker stort set kun, hvis fisken er blevet skadet under fighten.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

DKK 470,00

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay
Betalingskort Kort

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"