Nye tider i ørredsøen: Orange Bead Hot Daddy

Orange Bead Ørredsøens fisk tager gerne en flue.

Put & take-vandene tiltrækker traditionelt mange nystartede lystfiskere, men flere af ørredsøerne oplever nu et stigende rykind af mere erfarne fluefiskere. I visse ørredsøer har man nemlig muligheden for at finde et visuelt fluefiskeri, hvor baglinen heller ikke er et sjældent syn. Her ser vi nærmere på forårets favoritflue.

Artiklen er tidligere bragt i Sportsfiskeren nr. 1, 2022.

I Danmark er nystartede lystfiskere ofte hyppige gæster i de mange put & take-søer landet over. Ørredsøerne tilbyder bekvemmelighed og som regel en mængde af fisk, man sjældent finder i ørredvande med en naturlig bestand. Når man kun lige akkurat har fundet ud af, hvad der er op og ned på fiskestangen, kan det desuden være en fordel at have flere fiskere i nærheden. Nogle vil have mere viden, og kombinationen af flere fisk og flere fiskere gør ganske enkelt, at man som nybegynder gør sig mange erfaringer på kort tid.

Kan man ovenikøbet være så heldig at se fiskene i vandet, bliver det for alvor tydeligt, om den valgte strategi vækker appetit hos ørrederne eller ej.

Kure 12 Kopi Regnbueørrederne giver kamp til stregen, og for en sikker landing bør man altid medbringe et landingsnet ved ørredsøen.

Flere fluefiskere
En af dem, som kender til sight fishing efter ørreder, er Mads Pedersen, som til dagligt arbejder i grejbutikken Fluer.dk i Vejle. Butikken driver også flere ørredsøer, blandt andet Fyelmose Put & Take ved Østbirk, hvor Mads Pedersen møder flere og flere fluefiskere.

– Førhen tog mange fluefiskere kun i put & take-søer, når de ikke kunne komme i åen eller på kysten. Det har langsomt ændret sig, og i dag møder vi ofte specialiserede fluefiskere ved vores ørredsøer. De fisker ikke blot med klassiske farverige put & take-fluer, men har æskerne fyldt med skumfluer og diverse imitationer. Tørfluerne vinder også frem, ligesom jeg forudser, at de flydende Booby-fluer bliver det næste store ved de danske put & take-søer. Booby-fluer kan du nemlig fiske ekstremt langsomt lige over bunden, og det kan mange af de udsatte ørreder ikke stå for. Fluetypen kræver dog, at man har en form for synkende flueline for at blive fisket effektivt, men jeg ser flere og flere fluefiskere, som møder op med et stort arsenal af fluegrej ved søerne. Det er helt tydeligt, at de ikke er kommet bare for lige at prøve med fluen – nej, de ved, hvad de laver, og er godt gearet med dyrt grej og beklædning. I butikken har jeg også jævnligt kunder, som køber fluegrej fra øverste hylde til ørredsøen, siger Mads Pedersen og fortsætter:

– Udviklingen i put & take-fiskeriet er gået stærkt de seneste år, ikke kun blandt fluefiskerne. Der er kommet et hav af nyt endegrej på markedet til spinnefiskeren. Alverdens agn i mange farvekombinationer. Og meget af endegrejet er skrumpet en del i vægt og størrelse. Nogle af blinkene er faktisk så små, at de kun kan fiskes på bombardaflåd. I det lys har fluefiskeren lidt nemmere ved at være i frontlinjen i mine øjne. Det er relativt enkelt at binde et par nye fluer og så eksperimentere med nye farver. Det er en lidt anden stykpris, end hvis man lige smutter ud og køber ti nye blink i stedet.

Dji 0763
I de klarvandede ørredsøer er det muligt at dyrke sight fishing, hvor man på forhånd ser fiskene, man kaster til. Her ses Fyelmose Put & Take oppefra.
MVF3044 Kopi Orange Bead Hot Daddy er en formidabel flue til forårsfiskeri i put & take.

Fluen og farven for dagen
En af de fluer, Mads Pedersen fremhæver som en sikker forårsfavorit, er fluen Orange Bead Hot Daddy, der med sine forførende gummiben har overlistet regnbueørrederne gang på gang.

– Som fluetype er Orange Bead Hot Daddy ikke en ny opfindelse, men tilgængeligheden af alskens fluebindemateriale i alverdens farver har gjort det muligt at finpudse mønstret. Ofte skal man dog lige ramme den helt rigtige farve for dagen, så derfor binder vi også fluen i både en pink og en grøn variant. Cyclop-hovederne, gummibenene og glitrende dubbing fås i virkelig mange fine varianter, og jeg kan opfordre til at teste andre farvekombinationer end vores tre favoritter. En dag er en særlig outsider måske det eneste, som ørrederne vil have. Orange Bead Hot Daddys tunge hoved får hurtigt fluen ned i vandet, hvor de livlige gummiben lokker ørreden ved selv meget langsom indtagning. I den forbindelse observerer jeg desværre jævnligt fluefiskere med visse omstillingsproblemer ved ørredsøerne. Er der tale om eksempelvis rutinerede kystfiskere, har de tit en tendens til at fiske med både for store fluer, og ikke mindst fiske dem for hurtigt. Visse dage hugger regnbueørreden gladeligt på en hurtigfisket flue, men som regel lønner det sig at sænke farten lidt. Især her i foråret. Spotter du fisk, er der også et lille cowboytrick, du kan prøve med Orange Bead Hot Daddy. Da opdrætsfiskene har været vant til fodring fra oven, siden de var ganske små, reagerer de ofte instinktivt på det plop, fluens tunge hoved giver, når det lander på overfladen. Prøv derfor at kaste på siden eller lige bag de fisk, du spotter. Ikke lige foran som man skulle tro. Denne taktik kan næsten føles lidt som snyd, men det virker, forsikrer Mads Pedersen.

Rod Tip 01
Af og til skal tempoet på indtagningen af fluen helt ned for at få ørrederne til at hugge.
Kure 10 Kopi Den mest udbredte fisk i ørredsøerne er regnbueørreden, der kendes på dens små, sorte pletter på krop og halefinne samt det rødviolette bånd på siden.

Visuelt selvtillidsboost
I Danmark har vi ikke mange klare vande, hvor man kan dyrke det eftertragtede sight fishing – altså fiskeri, hvor man på forhånd ser fiskene, man kaster til og fisker efter. Mads Pedersen er en erfaren fluefisker, og han kender ganske godt fornemmelsen af, hvordan synet af store ørreder stiver selvtilliden og motivationen af som fluefisker.

– Jeg har prøvet at sight-fiske ørreder i New Zealands smukke natur, og selvfølgelig er danske put & take-vande ikke helt det samme. Men regnbuerne i ørredsøerne kan altså stadig noget. I Fyelmose Put & Take har vi et visuelt fiskeri, hvor ørrederne flere steder kommer ind over lavt og klart vand med sandbund, hvor fiskene bliver synlige for os lystfiskere. Ikke nok med at du visse steder således kan se de fisk, som du kaster på. Der er også tale om ret stærke ørreder, som gerne går dybt i baglinen. Det sker jo ikke ret tit ude på de danske kyster. Fisker man i ørredsøer, hvor der regelmæssigt udsættes fisk, fornemmer man tydeligt, at man rent faktisk fisker på noget. Den følelse kan nogle gange være svækket på de store, naturlige søer eller på kysten. Det styrker troen at se fisk, og du bliver hurtigere en dygtigere fluefisker, når du direkte kan afkode, om din indsats får fiskene til at hugge eller ej. Det giver samtidig en større motivation for at eksperimentere. At kunne se fiskene inspirerer også mange fluefiskere til at skærpe fluekastet. Ser man igen og igen fluen lande for langt fra ørreden, hjælper det måske med lidt træning eller instruktion. Gode fluekast fremmer også fiskeriet i ørredsøen, for så er de heller ikke nemmere, de udsatte fisk. Grundreglerne for godt lystfiskeri er stadig de samme. Bevæg dig forsigtigt rundt langs søen og så videre, pointerer Mads Pedersen.

Tid til hygge
Ørredsøernes bekvemmelighed er højt skattet af mange familier. Har man børnene med på fisketur, er det en stor hjælp at have bænke og et læskur, når interessen tabes, eller vejret driller. Som familiefar kender Mads Pedersen de scenarier alt for godt, men han anbefaler samtidigt gerne ørredsøen som mål for en hyggelig tur med fluefiskeslænget.

– Jeg har fisket virkelig meget efter havørred på kysten, og tager man på kystfluetur med vennerne, sker der ofte det, at man lige får en hurtig kop kaffe sammen, og så er alle mand over alle bjerge. Skal børnene med på kysttur, har de måske nok en fest i hornfiskesæsonen, men så går det sjove også af for dem derude. Til gengæld bliver alle børn helt vilde i øjnene, når de kan se fisk og dermed meget bedre forstå gøremålet med en fisketur. Børns interesse er flygtig, så det vigtigste er egentlig, at de kommer ud i naturen. Det ene øjeblik synes de fiskeriet er super spændende, det næste er det måske sjovt at hoppe rundt i en vandpyt. I put & take-søen er det nemmere at få talt sammen og lave en hyggelig frokostpause med vennerne. Måske endda med det store udtræk, da tingene sjældent skal bæres langt fra bilen. Fisketuren bliver dermed til en langt bedre social oplevelse. Det er faktisk muligt at finde danske ørredsøer, hvor udgangspunktet er naturlige søer og moser med et rigt dyreliv. Når jeg selv er i ørredsøen, nyder jeg og vennerne langt hellere synet af fugle og rådyr end synet af en øde grusgrav, slutter Mads Pedersen.

Rainbow Day 2 20 06 12 Kopi
Vil man dyrke catch and release, såfremt ørredsøen tillader det, så anbefaler Mads Pedersen, at man binder Orange Bead Hot Daddy på en modhageløs krog eller klemmer modhagen ned.

Materialer

Krog: Ahrex FW570 / FW571 str. 10-12
Tråd: Sort
Hoved: Hot Orange cyclop bead
Rib: Oval sølvtinsel
Krop: Woolly Sparkle Dub, Black Widow
Ben: Orange Black Barred Rubber Legs
Hackle: Sort hane

Bindetips
Orange Bead Hot Daddy er en relativt simpel flue at binde, selv om gummibenene kan være drilske at styre. Det hjælper lidt, hvis du binder knuder på benene i forvejen, inden du binder dem på krogen. Pas på ikke at dubbe for kraftigt lige bag cyclop-hovedet, da gummibenene og hacklet behøver godt med plads.