Sportsfiskerforening vil dele fiskeoplevelser med skolebørn gennem Bliv NaturligVis

HOF Blivnaturligvis 2 Arbejdet i Bliv NaturligVis skal styrke børn og unges forhold til naturen.

Friluftsliv og naturoplevelser kan styrke selvtilliden hos skolebørn og løfte fagligt svage elever. Det er en af grundene til, at frivillige fra Holstebro og Omegns Fiskeriforening vil tilbyde lystfiskeroplevelser for skoleklasser gennem projekt Bliv NaturligVis.

Om Bliv NaturligVis

Bliv NaturligVis er et formidlingsprojekt under Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund, der tilbyder oplevelser med jagt og lystfiskeri til børn og unge i skoler, institutioner, klubber og ungdomsuddannelser.

Tilbuddene er baseret på undervisningsmaterialer og en stab af frivillige formidlere, der besøger skoler og institutioner.


Bliv NaturligVis er støttet af Nordea-fonden.

Allerede tidligere har frivillige fra Holstebro og Omegns Fiskeriforening (HOF) bidraget til undervisningen på lokale skoler med deres viden om vandmiljøet og erfaring med at rigge en fiskestang til. Men det har ikke altid været lige let at få foden indenfor på skolerne. Nu har foreningen derfor tilsluttet sig formidlingsprojektet Bliv NaturligVis, der tilbyder oplevelser med jagt og lystfiskeri for børn og unge i skoler, klubber og daginstitutioner.

Foreningens lille dream team af frivillige ser frem til at møde skolerne med deres nye Bliv NaturligVis-kasketter. Ved at indgå i Bliv NaturligVis’ formidlerstab bliver HOF en del af et professionelt koncept, der er skræddersyet til skolernes behov.

– At være en del af Bliv NaturligVis giver os en ekstra pondus over for skolerne, når vi skal overbevise dem om at tage imod vores tilbud til undervisningen, siger Gunnar H. Pedersen, der er formand for HOF og med i foreningens formidler-gruppe.

Støtte til lærerne
I Bliv NaturligVis får HOF sparring hos projektets sekretariat, og foreningen har mulighed for at trække på de undervisningsmaterialer, der er udviklet i Bliv NaturligVis.

– Vores mål er, at lærerne får øjnene op for, at fiskeri rummer masser af teori, viden og læring, som kan implementeres i den daglige undervisning, siger én af foreningens andre formidlere, Jesper Ladegaard Nielsen.

Det glæder ham, at HOF også har modtaget økonomisk støtte fra Bliv NaturligVis til at indkøbe både ekstra fiskesæt og ekstra redningsveste. Dermed har foreningen nu udstyr nok til at tage en hel klasse med på fisketur. Og det er faktisk en krævende opgave, som de færreste lærere kan håndtere alene, vurderer Gunnar H. Pedersen.

– Én lærer, der ikke engang selv er lystfisker, ville aldrig nogensinde få en klasse i gang med at fiske. For at få succes med fiskeriet, skal grejet for det første være i orden. Og så skal der være nogle ekstra voksne hjælpere med. Børnene kan jo typisk ikke slå en knude selv. Her kan vi frivillige virkelig gøre en forskel for skoleklasserne.

Bliv formidler i Bliv NaturligVis

Både individuelle lystfiskere og foreninger kan blive en del af formidlerstaben i Bliv NaturligVis.

Som frivillig formidler bliver du en del af fællesskabet med jægere og lystfiskere fra hele landet. Du får en Bliv NaturligVis-uniform og bliver tilknyttet en netværksleder, som du kan sparre med. Derudover kan du deltage i fælles arrangementer med andre formidlere med fokus på både faglighed og hygge.

Læs mere, og meld dig som formidler her

Er din forening interesseret i at være med i Bliv NaturligVis? Læs om mulighederne her

Kan man ”gå til” fiskeri?
Jesper Ladegaard Nielsen oplever, at der ikke længere er ret mange forældre, der tager deres børn med ud at fiske.

– Der skal ligesom være nogle, der baner vejen, og det var da fantastisk, hvis vi kunne få nogle flere unge mennesker væk fra skærmen og ud til åen, siger han.

Men mange unge er slet ikke fortrolige med den mulighed.

– Det første, de altid siger, er ”man kan da ikke gå til fiskeri”. Jo, man kan gå til fiskeri, og vi har faktisk en rigtig velfungerende juniorafdeling i vores forening med 30 unge lystfiskere.

Gennem sit arbejde med juniorafdelingen har Jesper erfaret, at børn, som har det svært i skolen, kan blomstre op som lystfiskere.

– Børn, der har svært ved at sidde stille og har det svært bogligt, er ofte kreative og gode med hænderne. I fiskeklubben bliver det for en gangs skyld dem, der hjælper de andre. Det giver dem en masse selvtillid, fortæller Jesper.

– Kan vi få bare 10 børn ud af en hel skole til at få interessen for fiskeriet eller udelivet i al almindelighed, så har vores formidling rykket noget.