Ny plan for fiskepleje: Tilbagegang i vandløbene ved Karrebæksminde Bugt

DSC 0301 Saltø Å lidt vest for Næstved er et af de vandløb, der løber til Karrebæksminde Bugt.

I 2022 blev der lavet bestandsundersøgelser i vandløbene, der løber til Karrebæksminde Bugt, og det er nu udmøntet i en ny plan for fiskepleje. Resultaterne viser en tilbagegang i ørredbestandene, hvilket til dels kan tilskrives tørre forhold på undersøgelsestidspunktet.

DTU Aqua laver hvert år bestandsundersøgelser i udvalgte vandløbssystemer for at revidere planerne for fiskepleje. Det sker som regel med 9-10 års mellemrum, og i 2022 var turen kommet til vandløbene, der løber til Karrebæksminde Bugt på Sydsjælland. Her har Suså, der er Sjællands største å-system, sit udløb, og det samme gælder Saltø Å og Fladså, samt en række mindre vandløb.

Resultat påvirket af manglende vand
Den nye plan for fiskepleje for området er nu udgivet, og her slås det indledningsvis fast, at mange af de undersøgte vandløbsstrækninger enten var helt udtørrede eller med en lavere vandføring end normalt.

Tilsvarende tørre forhold var ikke gældende ved de to foregående undersøgelser i 2005 og 2013, og den tilbagegang, der blev fundet ved undersøgelserne i 2022, kan derfor til dels forklares med det manglende vand.

Generel tilbagegang
Ved undersøgelserne blev i alt 137 stationer besøgt. Der blev lavet elbefiskninger på 65 stationer, mens resten blot blev besigtiget.

Ved elbefiskningerne i 2022 blev der fundet ½-års ørreder på 48 % af stationerne mod 62 % i 2013. De tilsvarende tal for ældre ørreder var 46 % i 2022 og 62 % i 2013.

Den gennemsnitlige tæthed af ½-års ørreder blev i 2013 opgjort til 34 pr. 100 m2. I 2022 var den faldet til 18 pr. 100 m2. For ældre ørreder var tætheden faldet fra 8 til 5 pr. 100 m2.

Ørredkortet

På Ørredkortet fra DTU Aqua kan du klikke dig ind på detaljerede oplysninger om alle de stationer, der er blevet undersøgt. Du finder kortet her.

 


Den nye Plan for fiskepleje finder du her.

Problematiske passageforhold
Undersøgelsen peger på, at der er spærringer og dårlige passageforhold, der afskærer fiskene fra at nå frem til gyde- og opvækstområder oppe i å-systemerne. Det gælder ikke mindst de to store spærringer i Suså ved Holløse Mølle og Maglemølle, men der peges også på problemer ved ti andre stationer.

Ved seks stationer peges der på problemer med tilgroning, mens der kun er én station, hvor der angives problemer med hårdhændet vedligeholdelse og slet ingen med unormal høj sandvandring.

Endelig peges der på fem stationer, hvor der er mangel på skjulesten og gydemateriale.

Enkelte ændringer i udsætningerne
I undersøgelsen i 2022 er den naturlige smoltproduktion beregnet til 1.753 stk. i Saltø Å, 1.755 stk. i Suså og 3.302 stk. i Fladså.

Udsætningsbehovet er opgjort til 11.800 stk. yngel og 40.000 stk. smolt. Det afviger lidt fra 2015, hvor udsætningsbehovet blev opgjort til 10.300 stk. yngel. 6.900 stk. ½-års ørreder og 33.800 stk. smolt.

Holløse
Passageløsninger ved de store store spærringer i Suså er med i vandplenerne. Her er det opstemningen ved Holløse Mølle.

Ørredfond ser tørke som årsag
Søren Grothe Petersen, der er formand for Sydsjællands Ørredfond, har gennemset den nye plan for fiskepleje og peger på tørken på undersøgelsestidspunktet som årsag til nedgangen.

– Umiddelbart burde det bekymre, at ørredbestanden har vist en faldende tendens. Men da gydebanketællingerne har vist en stigende tendens, tyder det på, at bestandsreduktionen skyldes den manglende vandføring i sommeren 2022, siger Søren Grothe Petersen og fortsætter:

– Det er ikke godt, at der flere steder er konstateret trådalger i vandløbene. Det tyder på utilstrækkelig spildevandsrensning, og det er nok noget, som vi nok kommer til at følge op på. I den forbindelse, er det positivt, at forureningssagen i Fladsåen, hvor der løb urenset spildevand ud i næsten et halvt år fra en pumpestation, ikke har vist sig at have haft en negativ indflydelse på bestanden efterfølgende. Den steg tværtimod en lille smule.

Udsigt til at spærringer forsvinder
Søren Grothe Petersen ser frem til, at de store spærringer i Suså forsvinder.

– Spærringerne navnlig i Susåsystemet er selvfølgelig en af de største barrierer for en større ørredbestand. De fleste af disse spærringer er heldigvis indstillet til fjernelse i forbindelse med Vandplanerne. Vi får så se, om vi kommer hele vejen, siger han og fortsætter:

– Det overrasker mig, at der er flere små isolerede ørredbestande i Øvre Suså, men samtidig undrer det, at de så ikke er der flere steder, hvor de i kraft af gode forhold burde være til stede. Hårdhændet vedligeholdelse er kun konstateret ét sted, mens der et par steder, hvor det ville have været godt, hvis der havde været én forbi med en le.

– Vi kan nu starte udsætninger igen i Fladmose å – både med yngel og smolt. Vi håber selvfølgelig i den forbindelse, at vi igen kan få etableret en lille gydebestand, slutter Søren Grothe Petersen.