Reglerne for havbars fortsætter uændret i 2025
Reglerne for fiskeri efter havbars bliver i 2025 de samme som de to foregående år. Det betyder, at der fortsat er forskellige regler alt efter, hvilket farvand du fisker i. Danmarks Sportsfiskerforbund havde gerne set de samme regler for hjemtagning, fredning og mindstemål i hele landet. Tjek reglerne her.
Reglerne for havbarsfiskeri er en tro kopi af reglerne i 2023 og 2024. Det betyder, at der er forskellige regler i tre områder.
I Nordsøen syd for Hanstholm:
Her må du maksimalt hjemtage to havbars om dagen. Mindstemålet er 42 cm, og havbarsen er fredet i februar og marts.
I Nordsøen nord for Hanstholm, samt i Skagerrak og Kattegat:
Her gælder også mindstemålet på 42 cm, men der er ingen fredningstid eller begrænsning på hjemtagning.
I Bælthavet, Øresund og Østersøen:
Her er der ingen regler for hverken mindstemål, hjemtagning eller fredningstid.
Så gerne de samme regler i alle farvande
Danmarks Sportsfiskerforbund har i et høringssvar giver udtryk for, at der burde gælde de samme regler i alle danske farvande, og at de burde tage udgangspunkt i de regler, der gælder for Nordsøen syd for Hanstholm.
– Vi bakken op om, at kvoten fastholdes på to fisk per dag, og der kan dyrkes catch and release i de måneder, hvor hjemtag er forbudt. Danmarks Sportsfiskerforbund finder det dog både besynderligt og meget lidt bæredygtigt, at denne regulering kun gælder i Nordsøen syd for Hanstholm, ligesom mindstemålet på 42 cm ikke er gældende i alle danske farvande. Mindstemålet gælder kun i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, men ikke i den nordlige del af Østersøen, hvor der ellers i nogle områder fanges pænt med havbars. Det gælder blandt andet i Lillebælt-området, skriver biolog Kaare M. Ebert i høringssvaret og fortsætter:
– Det er den samme bestand af havbars, der fiskes på – uanset om de fanges i Nordsøen eller i Østersøen. Vi foreslår derfor, at når den relevante bekendtgørelse om mindstemål i saltvand kommer i høring, så skal mindstemålet på havbars være 42 cm overalt i danske farvande. Ud fra samme argumentation, vil vi også opfordre til, at der overalt i de danske farvande, hvor EU-reguleringen ikke gælder, indføres en daglig fangstbegrænsning på f.eks. 2 eller 3 havbars per fisker per dag for det rekreative fiskeri.