Sandarten i Haderslev Dam får en håndsrækning
Sønderjysk Sportsfiskerforening har fået støtte til udsætning af sandart i Haderslev Dam, hvor fiskearten har været hjemmehørende helt tilbage fra 1700-tallet, men bestanden er i dag lille og trænger til ophjælpning.
Med en økonomisk støtte på lige knap 100.000 kr. fra projektpuljen ”Bedre lystfiskeri i Danmark” er Sønderjysk Sportsfiskerforening klar til at gøre en indsats for at ophjælpe sandartbestanden i Haderslev Dam.
En unik sandartbestand
I "Atlas over danske ferskvandsfisk" fra 2012, kan man læse, at Haderslev Dam er unik, da der er dokumenteret tilstedeværelse af sandart helt tilbage til 1700-tallet og frem til nu.
Miljøtilstanden i søen er imidlertid dårlig og langt fra målsætningen om god økologisk tilstand. En undersøgelse af fiskebestanden i 2022 viste en forekomst af små sandart, og ellers er søen domineret af fredfisk som skaller og brasen, så der vil være fint fødegrundlag for en større sandartbestand.
– Søen bliver hvert år grøn af alger, hvilket ikke er et problem for sandarterne, der er tilpasset til at jage ved dårlige lysforhold. Skulle det lykkes at forbedre miljøforholdene i søen, vil der stadig være moderat sigtedybde. Søen er orienteret øst-vest, og sammenholdt med moderat dybde vil vindforholdene fortsat betyde, at fint materiale hvirvles op fra bunden og dermed giver ringere sigt, fortæller Preben Nielsen, der er formand for Sønderjysk Sportsfiskerforening.
Her kommer støtten fra
Støtten til projektet kommer fra en projektpulje på 1,3 millioner kroner, som ”National strategi for Lystfiskeri” har bevilliget. Projektpuljen havde overskriften ”Bedre lystfiskeri i Danmark” og var målrettet konkrete projekter, som på kort sigt kan forbedre lystfiskeriet.
Puljen var rettet mod fem indsatsområder: "Fremme havørredfiskeri på kysten", "Potentialet ved de vestjyske fjorde", "Ørred- og stallingfiskeri", "De store søers fiskeri" og "Andre projekter".
Der indkom i alt 17 ansøgninger til puljen, og de 15 opnåede hel eller delvis støtte. Se alle de støttede projekter her.
”National strategi for lystfiskeri” blev etableret i 2018 af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og finansieres af midler fra staten. Som en del af strategien er oprettet hjemmesiden ”Fishing in Denmark”, og ”Nationalt Kyst- og Lystfiskercenter” er på vej i Assens.
Læs hele strategien her.
Flere initiativer
Foreningens planer for søen omfatter flere initiativer udover selve udsætningen af fisk. Man ønsker blandt andet at udlægge grus for at lave flere gydeegnede områder. Det er desuden planen at forsøge udlægning af udtjente juletræer, som gavner gydningen for aborre og skaber skjul for både aborre og sandart. Det har foreningen gode erfaringer med fra Slivsø. Det skal dog afstemmes med de øvrige brugere af Haderslev Dam.
Planen er at udsætte op til to gange 200 gydemodne sandart i løbet af de næste to år. Dette har foreningen fået tilladelse til fra DTU-Aqua. Tilbage står nu at få afklaret, hvor fiskene skal komme fra. Her kan der blive tale om Saltbæk Vig, men Arresø kan også komme på tale, hvis de nødvendige tilladelser kan opnås.
Håb om en bedre miljøtilstand
Haderslev Dam benyttes af et stort antal mennesker til rekreative formål, herunder roning, svømning og fiskeri. Alle kan købe dagkort til søen hos Sønderjysk Sportsfiskerforening, og byens børn under 12 år har ret til at fiske uden fiskekort fra de strækninger, der er åbne for fiskeri fra land. Læs mere her.
– En forbedring af miljøtilstanden vil derfor være til gavn for rigtig mange mennesker. Dammen har afløb til Haderslev Fjord, og en forbedring af miljøtilstanden i dammen vil også medføre positive miljøeffekter for fjorden, slutter Preben Nielsen.