Nordjysk udsætningsarbejde genoptages
Efter flere års pause har to nordjyske foreninger genoptaget deres udsætningsarbejde, efter det er lykkedes at få Dansk Center for Vildlaks i Randers til at stå for klækning og opdræt af ørrederne.
Indtil for få år siden fik flere nordjyske foreninger produceret deres udsætningsfisk hos en jysk dambruger, men problemer med fiskesygdomme og ikke mindst problemer med at få økonomien til at hænge sammen satte til sidst en stopper for samarbejdet.
Nu har Liver Å Lystfiskerforening og Sportsfiskerforeningen for Hjørring og Omegn imidlertid fået et samarbejde op at stå med Dansk Center for Vildlaks i Randers, så i disse uger er de to foreninger godt i gang med opfiskning af moderfisk.
Første gang i tre år
Det var første gang i tre år, at Liver Å Lystfiskerforening fik deres elektroder i vandet, da der blev elfisket lørdag den 2. november.
– Dagens strabadser bød på fornuftigt med fisk, og de 42 af dem tog vi med i hyttefadet. Det var fisk fra omkring 45 cm og op til omkring 85 cm. Der er hjemtaget en del fine bækørreder og mange fine havørreder, som nu er på vej til DCV ved Randers, hvor de bliver strøget for rogn og sæd om nogle uger. Efter strygning bliver fiskene genudsat i Liver å. Omkring september næste år kan vi igen sætte ½-års fisk ud af egen avl, så vi kan opholde bestanden, samtidig med at vi laver vandpleje, og Hjørring Kommune får implementeret en masse vandplansprojekter. Om to uger tager vi en kort tur igen, da vi lige mangler en god håndfuld hanfisk, og så er det slut for i år, fortæller Michael Ejstrup Nielsen fra foreningen.
Fiskene har fordelt sig
I Uggerby Å er to store spærringer ved Bindslev og Mosbjerg blevet fjernet siden sidst, der blev elfisket, og det satte sit præg på resultatet.
– Det var en flok spændte medlemmer, der mødte op ved omløbsstryget i Bindslev lørdag morgen, hvor vi elfiskede i det skønneste efterårsvejr, vi kunne tænke os til anledningen. Resultatet blev 24 havørreder elfisket på strækningen fra Bindslev til Uggerby fordelt på 19 hunner og 5 hanner. Den største fisk målte 75 cm. Det var ikke helt det resultat, vi have håbet på, og det burde have været bedre på den lange strækning, vi elfiskede, men vi må nok erkende, at fiskene nu efter, at der er fri passage i både Bindslev og Mosbjerg, nok skal findes højere oppe åsystemet, så vi tager en tur mere om to uger, fortæller Henrik Kassow Andersen, der er formand for Sportsfiskerforeningen for Hjørring og Omegn.
Vanskelige geologiske forhold
I de år, hvor det ikke har været muligt at sætte fisk ud, er pengene i stedet blevet anvendt til grus og sten, men problemer med store mængder sand i vandløbene gør, at der fortsat er behov for at ophjælpe bestandene gennem udsætninger.
– Hele Liver Å-systemet er opstået på gammel havbund, hvilket er lig med sand, sand og atter sand. Der er ganske få morænebakker med grus, og 99 % af alle tilløb er rette ud og uddybet i en grad, så man de fleste steder er langt nede i lerlagene, hvor der ingen grus er, fortæller Michael Ejstrup Nielsen og fortsætter:
– Vi fik lavet bestandsanalyse i sommer, som viste ørreder på kun 10 stationer ud af mere end 100 stationer. Der var kun én station med god økologisk tilstand i hele systemet. Åen blev slået ihjel ved forureninger i 2019 og igen i 2021. Der er derfor næsten ingen naturlig reproduktion på nuværende tidspunkt og i høj grad brug for, at vi får udsat fisk for at hjælpe bestanden på vej.