Endnu et historisk iltsvind skriger på politisk handling

Fiskedoed Ved Louns Bredning Arkivfoto fra 2023: Fiskedød ved Louns Bredning som følge af iltsvind. Foto: Birgit Scheel Christensen.

Udbredelsen af iltsvind i fjorde og kystområder er ikke set værre i 22 år. Danmarks Sportsfiskerforbund efterlyser en langt mere ambitiøs indsats for at redde havmiljøet.

Danmarks fjorde og kyster er ramt af det værste iltsvind i 22 år. Det viser den seneste nye iltsvindsrapport fra DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) ved Aarhus Universitet, der overvåger udbredelsen af iltsvind i de danske farvande.

Rapporten viser, at det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande midt i september måned var større end Fyn og Sjælland tilsammen. Iltsvindets udbredelse i september 2024 var næsten 50 % større end i september 2023 og det hidtil næststørste, der er registreret, kun overgået af iltsvindet i 2002.

Kræver en ambitiøs redningsplan
Der tegner sig et billede af, at havmiljøet bliver mere og mere presset, og det får Danmarks Sportsfiskerforbund til at slå alarm.

– Det bekymrer os meget, at kysterne igen er så hårdt ramt af iltsvind. Derfor er det også dybt bekymrende, at der med finansministeriets nye ”second opinion”-rapport bliver lagt op til at slække på kravene til kvælstofreduktion ved nogle af de hårdest ramte kystområder, siger Torben Kaas, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Second opinion-rapporten foreslår tre veje at gå for at nedbringe de udledninger af kvælstof, der medfører iltsvind i havet. Efter Danmarks Sportsfiskerforbunds vurdering vil selv den mest ambitiøse af de tre løsninger ikke bringe alle kystområder i god tilstand. Blandt andet fordi beregningerne bag rapporten ikke tager tilstrækkeligt højde for, at klimaforandringerne forstærker både udvaskning af kvælstof og udvikling af iltsvind.
 
– Politikerne skal kigge ned under havoverfladen og se realiteterne i øjnene frem for at klamre sig til optimistiske beregninger. Ellers vil de politiske forhandlinger om grøn trepart og genbesøget af landbrugsaftalen ende med en uambitiøs indsats, der aldrig redder vores havmiljø, siger Torben Kaas.

Han minder om, at Danmarks Sportsfiskerforbund i april måned var med til at begrave Vejle Fjord.

– Det gjorde vi som et råb om hjælp til danske fjorde og kyster og med et håb om politisk handling. Men hvis der ikke snart bliver vedtaget en langt mere ambitiøs redningsplan for havmiljøet, frygter vi en massebegravelse af danske fjorde i fremtiden, siger han.