Dårligt nyt: Fyns Laksefisk lukker

DSCF0707

Onsdag blev det offentligt, at Fyns Laksefisk, der producerer havørreder til udsætning på Fyn og Sjælland, lukker senest i juni 2025. Lukningen ærgrer Danmarks Sportsfiskerforbund.

Fyns Laksefisk har i årevis leveret havørreder til udsætning på Fyn og Sjælland, og har spillet en central rolle i at gøre Fyn til en verdenskendt havørreddestination.

Men senest til juni 2025 lukker Fyns Laksefisk, som vi kender det i dag. Det skriver uddannelsesinstitutionen FGU Fyn, der indtil nu har varetaget drift og økonomi forbundet med Fyns Laksefisk. Afviklingen skyldes, at ”der ikke kan skabes økonomisk bæredygtighed”, og lovgivningsmæssigt bliver FGU Fyn derfor nød til at nedlægge driften. 

- Det er en trist og frustrerende situation, at FGU Fyn er nødsaget til at lukke Fyns Laksefisk, som spiller en helt central rolle i arbejdet med at styrke kystfiskeriet på Fyn. Det er i dag det eneste sted i landet, hvor der produceres havørreder til udsætning i lukkede, recirkulerede anlæg, siger Torben Kaas. 

- I Danmarks Sportsfiskerforbund arbejder vi for en fremtid, hvor udsætninger ikke er nødvendige. Der er vi ikke endnu, og i mellemtiden har vi brug for, at der produceres udsætningsfisk på en måde, så det ikke belaster vores vandmiljø yderligere. Vi er derfor meget kede af beslutningen om at lukke Fyns Laksefisk. Vi håber, at gode kræfter vil have held med at finde en løsning, så produktionen kan fortsætte, siger Torben Kaas. 

Danmarks Sportsfiskerforbund har sammen med Dansk Lystfiskeri længe kæmpet for en mere fair prissætning for udsætningsfisk, så produktionen på miljøvenlige anlæg som Fyns Laksefisk kunne blive økonomisk bæredygtig. Men det er desværre ikke lykkedes endnu. 

Torben Kaas hæfter sig i øvrigt ved, at Fyns Laksefisk udover opdræt af fisk til udsætning har spillet en stor rolle i den øvrige vand- og fiskepleje på Fyn og i resten af landet. 

- Fyns Laksefisk har været et omdrejningspunkt for vand- og fiskeplejen på Fyn og har løbende bidraget til forskningsprojekter, været en del af projekt Smoltvagt og altid haft et konstruktivt og fortroligt samarbejde med de mange frivillige lystfiskere. Der bliver nu en opgave med at få fastholdt det stærke frivillige engagement i vand- og fiskeplejen på Fyn, og ikke mindst få det store forskningsprojekt om genfangst af udsatte havørreder, der for øjeblikket kører på Fyn, i mål, slutter Torben Kaas.

Fisk