Glæde i Grusbanden: Ørredtæthed firdoblet på projektstrækning

Kohave 1 Efter grusbandens udlægning af grus og skjulesten var ørredbestanden i Kohave Møllerende firdoblet på ét år.

Et år efter Den sjællandske Grusbande havde været på besøg ved Kohave Møllerende på Sydsjælland, var det tydeligt, at ørrederne havde kvitteret for indsatsen. Mængden af ørreder var nemlig mere end firdoblet, da bandeleder Rune Hylby i sidste uge undersøgte vandløbet.

Kohave Møllerende er et tilløb til Saltø Å, der løber til Karrebæk Fjord lidt vest for Næstved. Her lavede Den sjællandske Grusbande et restaureringsprojekt i august 2022, hvor vandløbet blev beriget med 35 tons gydegrus og 100 tons skjulesten.

Den sjællandske Grusbande
Grusbanden er et projekt under Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund. Du kan deltage i dens aktiviteter, som bliver opslået på grusbandes Facebookside.

Grusbanden skal næste gang i aktion i Fiskbæk ved Næstved den 9. september 2023.

Ørredtætheden mere end firdoblet
Her et år efter indsatsen var lederen af grusbanden Rune Hylby igen på besøg ved vandløbet for at undersøge, hvordan det nu stod til med ørredbestanden.

Resultatet viste ganske tydeligt, at ørrederne havde kvitteret for de nye gydemuligheder, og de mange skjulesten havde haft deres effekt, for antallet af ørrederne var mere end firdoblet. Ved elbefiskningen inden restaureringsprojektet fandt Rune Hylby sidste år 21 ørreder pr. 100 m2 på strækningen, men i år var tallet vokset til 91 pr. 100 m2 på den samme strækning.

– Det er et vildt resultat, og min forudsigelse fra sidste år om 250-300 stk. ørredsmolt på hele projektstrækningen, der kan vandre ud i Karrebæksminde Fjord, tror jeg ikke holder. Det bliver en del højere, fortæller Rune og fortsætter:

– Der var nemlig masser af skjul for de små bette kræ, så jeg er sikker på, de også får en god vinteroverlevelse.

Kutlinger
Fundet af den invasive sormundede kutling var en kedelig overraskelse.

En slange i paradiset
Mens der var stor glæde over fundet af de mange ørreder, var det med anderledes blandede følelser, at nogle andre fisk røg i nettet. Det var nemlig sortmundet kutling.

– Vi fandt yngel fra sortmundet kutling på samme strækning som ørrederne. De var meget små - 2-3 cm lange var de mindste kutlinger - og ifølge Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum og manden bag Det danske Fiskeatlas er det første gang, der er fundet så små kutlinger i vandløbene, fortæller Rune Hylby og fortsætter:

– Den sortmundede kutling er en invasiv fiskeart og hører ikke til i den danske natur. Det var bemærkelsesværdigt, at de steder, hvor der stod en større sortmundet kutling i vandløbet, dér var der ingen ørredyngel.

Læs mere om Rune Hylbys undersøgelse i Kohave Møllerende her.

TV2 Øst var med Rune Hylby ude ved vandløbet. Se deres optagelse her.

Se strækningen med de mange ørreder
Rune Hylby optog en video, der viser den restaurerede strækning. Se den her:

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"