Glæde i Grusbanden: Ørredtæthed firdoblet på projektstrækning

Kohave 1 Efter grusbandens udlægning af grus og skjulesten var ørredbestanden i Kohave Møllerende firdoblet på ét år.

Et år efter Den sjællandske Grusbande havde været på besøg ved Kohave Møllerende på Sydsjælland, var det tydeligt, at ørrederne havde kvitteret for indsatsen. Mængden af ørreder var nemlig mere end firdoblet, da bandeleder Rune Hylby i sidste uge undersøgte vandløbet.

Kohave Møllerende er et tilløb til Saltø Å, der løber til Karrebæk Fjord lidt vest for Næstved. Her lavede Den sjællandske Grusbande et restaureringsprojekt i august 2022, hvor vandløbet blev beriget med 35 tons gydegrus og 100 tons skjulesten.

Den sjællandske Grusbande
Grusbanden er et projekt under Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund. Du kan deltage i dens aktiviteter, som bliver opslået på grusbandes Facebookside.

Grusbanden skal næste gang i aktion i Fiskbæk ved Næstved den 9. september 2023.

Ørredtætheden mere end firdoblet
Her et år efter indsatsen var lederen af grusbanden Rune Hylby igen på besøg ved vandløbet for at undersøge, hvordan det nu stod til med ørredbestanden.

Resultatet viste ganske tydeligt, at ørrederne havde kvitteret for de nye gydemuligheder, og de mange skjulesten havde haft deres effekt, for antallet af ørrederne var mere end firdoblet. Ved elbefiskningen inden restaureringsprojektet fandt Rune Hylby sidste år 21 ørreder pr. 100 m2 på strækningen, men i år var tallet vokset til 91 pr. 100 m2 på den samme strækning.

– Det er et vildt resultat, og min forudsigelse fra sidste år om 250-300 stk. ørredsmolt på hele projektstrækningen, der kan vandre ud i Karrebæksminde Fjord, tror jeg ikke holder. Det bliver en del højere, fortæller Rune og fortsætter:

– Der var nemlig masser af skjul for de små bette kræ, så jeg er sikker på, de også får en god vinteroverlevelse.

Kutlinger
Fundet af den invasive sormundede kutling var en kedelig overraskelse.

En slange i paradiset
Mens der var stor glæde over fundet af de mange ørreder, var det med anderledes blandede følelser, at nogle andre fisk røg i nettet. Det var nemlig sortmundet kutling.

– Vi fandt yngel fra sortmundet kutling på samme strækning som ørrederne. De var meget små - 2-3 cm lange var de mindste kutlinger - og ifølge Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum og manden bag Det danske Fiskeatlas er det første gang, der er fundet så små kutlinger i vandløbene, fortæller Rune Hylby og fortsætter:

– Den sortmundede kutling er en invasiv fiskeart og hører ikke til i den danske natur. Det var bemærkelsesværdigt, at de steder, hvor der stod en større sortmundet kutling i vandløbet, dér var der ingen ørredyngel.

Læs mere om Rune Hylbys undersøgelse i Kohave Møllerende her.

TV2 Øst var med Rune Hylby ude ved vandløbet. Se deres optagelse her.

Se strækningen med de mange ørreder
Rune Hylby optog en video, der viser den restaurerede strækning. Se den her: