Vellykket skarvmøde i Åkirkeby

DSC 0370 Foto: Frederik Lorentzen.

Sportsfiskere og jægere på Bornholm nedsætter nu en gruppe, der sammen skal planlægge, hvordan de kan beskytte de vilde havørreder ved at friholde øens vandløb for skarv.

DSC 0360 1 Formand for Bornholm Sportsfiskerforening, Simon Rømer, bød velkommen. Foto: Frederik Lorentzen.

På skarvmødet i Åkirkeby den 8. marts, som var arrangeret af de bornholmske sportsfiskerforeninger, blev grundlaget for et vigtigt samarbejde mellem øens jægere og sportsfiskerforeningerne lagt. Formålet med den nye konstellation er at friholde åens vandløb og de unikke havørredbestande for skarvprædation.

De 55 deltagere, der bestod af jægere, sportsfiskere og enkelte medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening, DOF, blev budt velkommen af Simon Rømer, formand for Bornholms Sportsfiskerforening og medlem af Danmarks Sportsfiskerforbunds forbundsbestyrelse. Han pointerede, at mødets formål ikke var at lægge skarven for had eller at reducere skarvbestanden, men at det derimod handlede om at forebygge, at øens vilde havørreder bliver ædt af skarven.

Næste indlæg blev holdt af Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund. Han fortalte, at antallet af ynglende skarver, ungfugle og skarver på træk på øen stort set svarer til tætheden i resten af landet, og det derfor var rimeligt at antage, at skarverne også på Bornholm kan presse sårbare havørredbestande. Han opfordrede til især at rette fokus på de seks største vandløb på øen, der producerer 75 % af øens smolt, og som er så dybe på nogle strækninger, at skarven kan fiske i dem.

Pernille Kofoed, direktør i Visit Bornholm, fortalte om vigtigheden af lystfiskerturisme på øen – og at forudsætningen for den er robuste bestande af vilde havørreder.

DSC 0374 Udover at være ivrig jæger og lystfisker er Gordon P. Henriksen også bestyrelsesmedlem i den nystiftede brancheforening ”Dansk Lystfiskeri”, som har erklæret, at skarvproblematikken er et af de områder, hvor brancheforeningen ser et behov for mere handling. Foto: Frederik Lorentzen.

Dernæst kom jæger og lystfisker Gordon Henriksen på banen. Han fortalte om sine erfaringer med skarv – både som jagtobjekt, men også som en smagfuld råvare. Hans budskab var, at skarven både er velsmagende og spændende at jage.

Efter de tre oplæg var der debat, som blev styret af Anders Skov, formand i Bornholms Trollingklub. Debatten var nuanceret med argumenter både for og imod regulering. De primære argumenter imod en målrettet regulering var, at der bør være klare beviser for, at skarven udgør et problem i de bornholmske vandløb, før man skal regulere dem der. Fortalere for regulering mente derimod, at der absolut ikke bør være skarver i ferskvand, idet de der kun har ét formål – at æde ørreder.

Skriv under: Vi foreslår alternativ skarv-plan

En række fiskearter og -bestande er i fare for at forsvinde – det gælder for eksempel bækørred, stallling og snæbel. Og den væsentligste årsag er, at de bliver ædt af skarven. Det er også dokumenteret, at skarven i nogle vandløb presser ellers robuste bestande af laks og havørred.

Er du enig? Skriv under for en ny og bedre forvaltning af skarv, så vi kan beskytte de vilde fiskebestande.

Skriv under
for en bedre forvaltning af skarv

* påkrævet

Nydannet gruppe
Efter mødet meldte flere sig til at være med i en nydannet gruppe, der skal arbejde videre med, hvordan man optimerer forvaltningen og friholder øens vandløb for fiskende skarver. Simon Rømer, formand for Bornholms Sportsfiskerforening og medlem af Danmarks Sportsfiskerforbunds forbundsbestyrelse, var godt tilfreds med mødet og dets resultat.

– Det var et godt og åbent møde, hvor alle deltagere havde mulighed for at komme med deres forskellige holdninger til skarvproblematikken, hvilket jeg synes, var vigtigt for at komme godt fra land. Inden mødet var jeg spændt på, om det overhovedet var muligt at samle en gruppe, men det lykkedes heldigvis, siger formanden og fortsætter:

– Derudover glæder det mig, at vores engagerede medlem Emil Schønemann, som har været medlem af Bornholms Sportsfiskerforening, siden han var junior, har påtaget sig opgaven med at samle og styre gruppen herfra. Det bliver spændende at følge, hvor det kan bære hen, slutter han.

Lignende tiltag i Vejle Sportsfiskerforening
Vejle Sportsfiskerforening har også taget initiativ til et øget samarbejde med de lokale jagtforeninger med henblik på at få hjælp til at regulere skarver i Vejle Å. På et møde den 3. marts i Sportsfiskeriets Hus, hvor Vejle Sportsfiskerforening havde inviteret repræsentanter fra jægerne, Vejle Kommune og Danmarks Sportsfiskerforbund, blev der givet håndslag på et tættere samarbejde. Og det er påkrævet – det var i Vejle Å, at der i vinteren 20-21 blev registreret, at 98 % af ørrederne på en strækning blev ædt af skarverne.