Invasion af skarv i vandløb truer sjælden fisk
Efter mere end en uge med hård kulde, der har lagt låg på søerne og de kystnære områder i fjordene, bliver der netop nu observeret ekstremt mange skarver i vandløbene. Forklaringen er logisk: Der findes føde, som er tilgængelig, i de rindende vande.
Opdateret den 8. marts 2018 kl. 12.43.
Store skarvflokke i vandløb
Det skønnes, at der i vintermånederne findes op imod 30.000 skarver i Danmark. Hvor mange af dem, der netop nu jager i vandløbene, vides ikke – men at antallet er øget, siden kulden gjorde sit indtog, er indiskutabelt.
Egne observationer på en kort strækning af Vejle Å tyder på, at antallet af fiskende skarver er øget med 3-4 gange i forhold til ugerne før. Der er ligeledes observeret meget store flokke i Storå, og så har vi fået foruroligende meldinger fra Ribe Å.
Snæbel på menuen i Ribe Å
Her har erhvervsfisker Gert Mikkelsen tilladelse til at regulere skarver på sit eget åstykke, der ligger vest for Ribe. Han har de seneste dage set rigtige mange fiskende skarver, og det er også lykkedes ham at nedlægge nogle. En af dem havde en relativt stor snæbel i maven, og en anden havde en havørred.
Snæblen er en af verdens mest sjældne og truede fiskearter med en bestand på nogle få tusinde, hvoraf de fleste findes i Vidå-systemet. Men også i de andre Vadehavsåer findes der sandsynligvis små bestande.
Stor dødelighed på grund af skarv
Den danske stat har med medfinansiering af EU fjernet spærringer og gennemført andre initiativer i flere Vadehavsåer for et trecifret millionbeløb med henblik på at ophjælpe de sårbare snæbelbestande.
Indtil videre har de gode initiativer efter alt at dømme ikke medført fremgang for snæblen. En mulig årsag til det blev dokumenteret i 2014, hvor et forskningsprojekt i Vidåen viste et samlet tab af snæbel på omkring 26 %, hvoraf skarven var ansvarlig for mindst 30 %.
Undersøgelsen i Vidåen er beskrevet i en videnskabelig artikel. Forfatterne skriver i resumeet, at en øget skarvprædation vil være en trussel mod snæbelbestanden. Med de mange observationer af fiskende skarver i vandløbene netop nu er der en reel risiko for, at bestanden af snæbel i Vadehavsvandløbene bliver nedbragt. Fundet af den halvtfordøjede snæbel i maven på den nedlagte skarv fra Ribe Å understreger den alvorlige situation.
Ansøg om tilladelse til regulering
Danmarks Sportsfiskerforbund opfordrer foreningerne til at holde øje med vandløbene, så længe kulden fortsætter. Hvis der observeres skarver, så bør der tages kontakt til lodsejere og efterfølgende ansøges om tilladelse til regulering.
Søg tilladelse til regulering her
Hvis du er tvivl om, hvordan du skal ansøge – eller hvis du har fået afslag på regulering – er du meget velkommen til at kontakte undertegnede: biolog Kaare Manniche Ebert, Danmarks Sportsfiskerforbund, på 4097 1492 eller per mail til kme@sportsfiskerforbundet.dk.