Nyt projekt: Danmarks Sportsfiskerforbund vil styrke børne- og ungdomsarbejdet

Fremtidenslystfiskere Fiskeakademiet Flere børn og unge skal ud at fiske. Det er målet med Danmarks Sportsfiskerforbunds nye tre-årige projekt, der har fået støtte fra Friluftsrådet. Foto: Danmarks Sportsfiskerforbund.

Flere børn og unge skal gribe fiskestangen. Det er hovedformålet med Danmarks Sportsfiskerforbunds nye treårige projekt, der foreløbigt bærer titlen ”Fremtidens Lystfiskere”. Projektet er støttet af Friluftsrådet og starter d. 1. november 2024.

Fremtidens Lystfiskere

 

Danmarks Sportsfiskerforbund er projektejer. Projektet kører fra 1. november 2024 – 31. oktober 2027. 

 

Projektet har landsdækkende sigte – og vil ske i tæt samarbejde med lokale sportsfiskerforeninger og frivillige. 

 

Marie Brandt er ansat som projektleder. 

 

Projektets hovedformål er at motivere flere børn og unge (u.18 år) til at komme ud i naturen og dyrke lystfiskeri i fællesskab med andre børn og unge – gerne i en forening – og dermed så kimen til en livslang interesse for lystfiskeri, naturoplevelser og foreningsliv. Lystfiskeri skal være et naturligt valg som fritidsaktivitet for børn og unge på linje med fodbold, svømning eller andre almene fritidsaktiviteter. 

 

Projektet skal samtidig udvikle og styrke lystfiskerforeningernes og frivillige formidleres kompetencer til at undervise børn og unge i lystfiskeri og dermed drive en moderne og velfungerende juniorafdeling, så der fremadrettet er permanente, fysiske lystfiskerfællesskaber for børn og unge over hele landet. 

 

Endelig skal projektet forbedre den almene tilgængelighed til lystfiskeriet gennem fysiske og digitale indsatser, samt regionale netværks- og brobygningsindsatser. 

 

Danmarks Sportsfiskerforbunds Juniorudvalg, Instruktørsammenslutningen og et nyetableret unge-panel vil blive centrale aktører og sparringspartnere i projektet.

 

Projektet er støttet af Friluftsrådet.

 

For de fleste lystfiskere står mindet om den første fangst for altid stærkt i erindringen. Den lille skalle, bækørred eller torsk skulle for mange vise sig at blive startskuddet til en livslang passion for lystfiskeri. Med et nyt projekt vil Danmarks Sportsfiskerforbund nu arbejde for, at flere fanger deres første fisk og forhåbentlig bliver lystfiskere for livet.

For i en tid, hvor skærmene tager over og børn og unge aldrig har været mindre i naturen, mener Danmarks Sportsfiskerforbund, at der er behov for at styrke indsatsen med at få børn og unge til at gribe fiskestangen og komme ud i naturen. 

Det er derfor med stor glæde, at Danmarks Sportsfiskerforbund har modtaget 2,5 millioner kroner fra Friluftsrådet til projektet ”Fremtidens Lystfiskere”. 

- Dansk lystfiskeri er på mange måder under pres – og særligt to ting skiller sig ud: Et vandmiljø i dårlig forfatning, og et presset foreningsliv. Begge dele er en begrænsende faktor for, at børn og unge stifter bekendtskab med lystfiskeri. Derfor er vi utroligt glade for, at vores projekt Fremtidens Lystfiskere har fået støtte fra Friluftsrådet, hvor hovedformålet netop er at skabe grundlag for, at flere børn og unge kan få en livslang interesse for lystfiskeri og det at være i naturen, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund. 

En central del af projektet bliver at udvikle og styrke foreningernes rammer for børne- og ungdomsarbejdet. 

- De danske lystfiskerforeninger er i høj grad rygraden i dansk lystfiskeri. Det er i foreningerne, at erfaring og viden om lystfiskeri og naturforståelse ligger, det er foreningerne og de frivillige, der lægger titusindvis af timer i vand- og fiskepleje, og det er foreningerne, som sikrer adgang til fiskevand til en fair pris. Med tilsagnet ser vi nu frem til at samarbejde med foreningerne om at få flere børn og unge ud at fiske - og samtidig blive en aktiv del af foreningslivet, siger Torben Kaas. 

Projektet udspringer blandt andet af en intern foreningsundersøgelse blandt Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemsforeninger, hvor 26 foreninger udtrykte ønske om at starte en juniorafdeling og 16 foreninger gerne ville udvikle og styrke deres juniorafdeling. 

- Vores klare indtryk er, at der i flere foreninger er behov for generationsskifte, og det kræver, at der bliver givet plads til nye idéer og metoder – særligt når det kommer til arbejdet med børn og unge. Det er ikke noget, vi har fundet på, men noget som vores medlemsforeninger i høj grad også selv har råbt højt om. Derfor ser vi nu frem til at modernisere og organisere børne- og ungdomsarbejdet i dansk lystfiskeri på en helt ny måde, siger Torben Kaas og uddyber: 

- Uddannelse og organisering af frivillige, udvikling og afholdelse af nye aktivitetskoncepter og en markant digital tilstedeværelse bliver nogle af hjørnestenene i projektet. Forhåbentlig kan det ende også med at inspirere andre friluftsforeninger og -organisationer, og dermed indfri vores fælles ambitioner om at få flere børn og unge ud i naturen, siger Torben Kaas. 

Fisk