Havfiskeklub: Rekordstore fisk og over 600 målere

Flemming2 Den 15. august 2024 lykkedes det Flemming Hansen at hive en blå havkat på ikke mindre end 29 kg op fra dybet ved Havøysund i Norge. Han kan nu se frem til at få den registreret som ny verdensrekord.

I 25 år har Havfiskeklubben Måleren taget medlemmerne med ud på spændende havture i både danske og udenlandske farvande. De har nu rundet måler nummer 600, og den seneste tur resulterede i en potentiel verdensrekord for blå havkat.

For 25 år siden besluttede tre venner at stifte Havfiskeklubben Måleren. Inden da tog de med ud med forskellige turbåde, men oplevede, at nogle medfiskere med mangelfuldt grej skabte problemer ombord, så de besluttede at tage sagen i egen hånd. En ny hjemmeside skabte medlemsgrundlaget, og gennem den nyetablerede klub kunne de selv arrangere ture og sikre, at deltagerne havde det nødvendige grej, og de kunne give en vejledning, så det blev en god oplevelse for alle.

– Vores udgangspunkt var Fyn, men det geografiske spiller ikke den store rolle, og de cirka 100 medlemmer, vi har i dag, kommer fra hele landet, fortæller Jan Dalgaard Madsen, der er kasserer i klubben. En opgave, han har varetaget gennem alle 25 år, og tilsvarende gælder for foreningens formand Jeppe Hansen.

Magnus I 2017 fangede juniormedlemmet Magnus Madsen, der da var 15 år, en flot rødspætte på hele 5,7 kg på en tur til Færøerne. Det var en uofficiel Europarekord.

Ønsker at støtte det politiske arbejde
– Vi valgte efter et par år at blive en del af Danmarks Sportsfiskerforbund og har været det siden. Det var ud fra et ønske om at bakke op om det politiske arbejde, som forbundet udfører, og med den miljøtilstand, vi i dag ser i vores farvande, er det kun endnu mere nødvendigt, siger Jan Dalgaard Madsen og fortsætter:

– Det er trist at se, hvordan situationen er i de indre farvande. Vi har stadig enkelte ture til Langelandsbæltet, men eller tager vi på Vesterhavet, hvor vi skal længere og længere ud for at finde fiskene.

Potentiel ny verdensrekord
Klubben arrangerer hvert år ture til udlandet. Det gælder ikke mindst til Norge, hvor 18 mand i år var ved Hansness nord for Tromsø, og i øjeblikket er otte mand på tur til Havøysund.

– De otte mand er i år blevet guidet af Brian Ahlers, der er æresmedlem i klubben og en af de dygtigste havfiskere, jeg kender. Det har sikkert også spillet en rolle, da en af deltagerne fangede en kæmpe blå havkat på 29 kg, som er en potentiel ny verdensrekord, fortæller Jan Dalgaard Madsen.

Holdet fiskede med agn på dybder ned til 330 meter. Det gav i første omgang nogle flotte rødfisk og brosmer, men så fik Flemming Hansen noget på, som var langt større. Efter en lang og sej kamp kom en kæmpestor blå havkat til overfladen. Det blev vejet til 29 kg og målte 126 cm. Den nuværende verdensrekord er på 25,2 kg, så der er udsigt til, at fisken bliver godkendt som ny rekord.

Støt arbejdet for et bedre havmiljø

 

Som medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund støtter du arbejdet for at forbedre vores havmiljø, der lider under store mængder af fedtemøg og årligt tilbagevendende iltsvind.

 

Bliv en del af vores fællesskab gennem en forening som Havfiskeklubben Måleren eller som direkte medlem. 

 

Bliv medlem her.

Over 600 målere
Klubbens navn Måleren refererer til den gængse betegnelse for torsk og andre arter på 10 kg og opefter, og dem har medlemmerne fanget mange af i løbet af de 25 år. Faktisk er der nu fanget over 600 i alt. Det dækker over både torsk, sej, lange, helleflynder, gråhaj, havkat, kulmule, brosme, havål med mere. Du kan se en liste med alle målerfangsterne her

– Og der er vel at mærke tale om fisk, der selv har bidt på pirken eller agnen, understreger Jan Dalgaard Madsen, for det traditionelle bulefiskeri med mange fejlkrogede fisk på Øresund i vintermånederne fik klubben hurtigt nok af. I stedet er fiskene især fanget ude i Vesterhavet og ved de norske kyster.

– Ud over turene til Norge har vi også været ved Færøerne, og inden længe skal vi til Den Engelske Kanal. Har man lyst til at deltage, er der lige nu venteliste for nye medlemmer, men man står sjældent så længe på den, før man bliver lukket ind i varmen, slutter Jan Dalgaard Madsen.

Fisk