”Frontløberne” søger hjælp fra lystfiskere til at udpege handicapvenlige fiskepladser
Er du lystfisker med et handicap? Så kan du blive en del af Frontløberne i projektet Natur for alle. Et fællesskab, der skal vise vejen til handicapvenlige natursteder og -oplevelser.
Aktiviteter i naturen kan være med til at styrke menneskers sundhed og livskvalitet. Det bekræfter en undersøgelse, som Danske Handicaporganisationer foretog blandt mennesker med handicap sidste år. Her svarede 81% blandt andet, at friluftsaktiviteter forbedrer deres humør i høj grad.
Men det kan være besværligt at opsøge naturoplevelser, når man lever med et fysisk eller mentalt handicap, uanset om man vil fiske, bade eller se på fugle. Fysiske omgivelser som stigninger og ufremkommelige stier kan være en stor udfordring. Hele planlægningen af turen kan også være en forhindring, hvis man ikke er vant til at være i naturen.
Videnscenter om handicap arbejder for at gøre op med disse barrierer og har derfor taget initiativ til projektet ’Natur for alle’. Projektet skal kortlægge og formidle de bedste bud på tilgængelige naturoplevelser i Danmark, så flere mennesker med handicap kan komme ud i det fri.
– Mennesker med et handicap har lyst til og behov for gode naturoplevelser ligesom alle andre, og det er baggrunden for ’Natur for alle’, siger leder af projektet, Lærke Falstaff.
Vi vil i projekt ’Natur for alle’ og i frontløber-gruppen meget gerne arbejde for, at vi får formidlet nogle gode fiskepladser. Frontløberne er i projektets øjne eksperterne til at udpege de gode steder.
Om projektet ’Natur for alle’
Projektet ’Natur for alle’ skal kortlægge tilgængelig natur i hele Danmark, så endnu flere mennesker med handicap kan få glæde af naturen. Projektet arbejder for at skabe en digital platform, hvor mennesker med funktionsnedsættelser kan finde stier i naturen, som passer til den enkeltes behov og eventyrlyst.
Læs mere om projektet her
’Natur for alle’ er skabt i et samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, Friluftsrådet, AAGE V. JENSEN NATURFOND, Sammenslutningen af Unge Med Handicap og Videnscenter om handicap. Projektet løber over tre år og er støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets Udlodningsmidler.
Frivillige frontløbere skal inspirere andre
En del af ’Natur for alle’ er at samle en gruppe frontløbere, som skal være med til at inspirere andre personer med handicap til at bruge naturen. Lige nu arbejdes der på at få samlet Frontløberne i et fællesskab på tværs af både handicap og naturinteresse. Som frontløber deler man ud af sine naturoplevelser og er med til at sætte fokus på de gode steder, hvor der allerede er adgang til naturen for alle.
– Måske sidder der nogle derude, som gerne vil inspirere andre til at tage ud at fiske. De er meget velkomne i vores frontløber-gruppe, som mødes både fysisk og online. Man kan være med uanset alder, og hvor man bor i landet. Eneste krav er, at selv lever med et handicap og har lyst til at vise andre, at der venter mange skønne naturoplevelser derude, siger Lærke Falstaff.
Frontløbernes opgave er blandt andet at vise de handicapvenlige natursteder frem gennem fælles aktiviteter og historier på sociale medier. Gruppen er med til at udvikle og teste en ny formidlingsplatform, der samler information om mindst 50 gode ruter med tilgængelige naturoplevelser i Danmark.
Vil du være frontløber?
Hvis du har lyst til at inspirere mennesker med handicap til at komme ud i naturen, så har du nu chancen for at blive en del af ’Natur for alle’ som frivillig frontløber. For at blive frontløber skal du være glad for at bruge naturen og have lyst til at fortælle din historie og dele dine erfaringer med oplevelser i naturen. Du kan deltage uanset handicap, og projektet dækker transportudgifter, mødeforplejning mv. til dig og din ledsager.
Læs om at være frontløber her
Hvis du vil høre mere eller tilmelde dig som frontløber, så send en mail til projektleder Lærke Falstaff på lf@handivid.dk eller ring på telefon 9282 5094.
Facebook-gruppe om handicap-fiskeri
Hvis du er lystfisker med et handicap, eller emnet har din interesse, kan du med fordel melde dig ind i Facebook-gruppen Handicap fiskeri og få nyt om blandt andet arbejdet i Danmarks Sportsfiskerforbunds handicapudvalg.
Inputs fra sportsfiskerforbundets handicapudvalg
Sportsfiskerforbundets bestyrelse nedsatte i foråret 2022 et handicapudvalg, der netop arbejder for bedre muligheder for, at mennesker med handicap kan komme på fisketur i naturen.
– Frontløbernes formål passer meget godt sammen med det arbejde, vi har indledt i Danmarks Sportsfiskerforbund, siger Egon Dall, formand i handicapudvalget.
– Udvalget har lavet en vejledning om, hvad en handicapvenlig fiskeplads er, og hvilke kriterier der bør være opfyldt. Planen er, at vejledningen skal sendes til kommuner og sportsfiskerforeninger, fortæller Egon Dall.
Han er selv kørestolsbruger og har erfaret, at mange fiskepladser er svært tilgængelige for mennesker med et handicap. Derfor har han over længere tid arbejdet med en kortlægning af handicapvenlige fiskepladser i Danmark, som på nuværende tidspunkt er integreret i Fishing in Denmarks app. Det er data, som Frontløberne og projekt ’Natur for alle’ også kan have glæde af.
– Vi er meget interesserede i at kunne videreformidle alle de gode steder, som Egon Dall har kortlagt. Vi vil i projekt ’Natur for alle’ og i frontløber-gruppen meget gerne arbejde for, at vi får formidlet nogle gode fiskepladser. Frontløberne er i projektets øjne eksperterne til at udpege de gode steder, siger Lærke Falstaff.