Geddepremiere: Sådan fisker de gedder i maj

Andreas2 Andreas Sloth skifter mellem at kastefiske, fluefiske og fiske med død agn, når han fisker gedder i maj.

Den 1. maj slutter geddernes fredningsperiode og mange inkarnerede geddefiskere er klar ved søer og vandløb. Vi har talt med tre dygtige geddefiskere, der på hver deres måde fisker efter de grønne rovfisk. Læs her, hvordan Andreas, Lucas og Martin griber det an.

Gedderne har været på leg inde på lavt vand i løbet af april, og nu er de godt sultne. Sultne og opsatte er også mange geddefiskere, der har set frem til maj, hvor fredningen ophører i ferskvand. I brakvand er gedderne fredet til og med 15. maj, så her må entusiasterne vente lidt endnu.

Vi har fået tre dygtige lystfiskere til at fortælle om deres fiskeri og komme med gode råd til dem, der vil på geddefiskeri i maj måned.

Andreas Sloth // Geddefiskeri er intenst og sjovt

Andreas Sloth holder sig ikke til én metode, men skifter mellem kastefiskeri, fluefiskeri og fiskeri med agn.

– Geddefiskeriet er for mig noget helt særligt, det er et meget intenst og sjovt fiskeri, som man kan dyrke på mange måder, og så er det forholdsvis let tilgængelig, da de findes mange steder, fortæller Andreas og fortsætter:

– Jeg dyrker for det meste kastefiskeri, hvor jeg fisker med let grej. Det gør selv de små gedder underholdende at fange. Andre gange fisker jeg med flue, da det kan have sine fordele. Hvis jeg gerne vil fange en af de store gedder, er fiskeri med død agn mit foretrukne valg, da gennemsnitsstørrelsen er større ved dette fiskeri.

– Jeg kan godt lide at fiske gedderne i klart vand, så fiskeriet bliver visuelt. Man kan opleve gedderne kommer helt tæt på, og man ser dem tage, fortæller han.

Andreas1 Andreas har nogen gange held med at skifte til flue, når de andre metoder svigter.

Kastefiskeri
– Her vil jeg typisk fiske med en 7 til 8 fods triggerstang med en kastevægt imellem 10 og 70 gram, alt efter hvilken agn jeg bruger, og man skal ikke undervurdere de mindre agn, fortæller Andreas.

Fluefiskeri
Når han fisker med flue, bruger han en klasse 7-8 stang med en line, der passer til den dybde, han vil fiske i.

– Fordelen ved fluefiskeriet er, at med den forholdsvis vægtløse flue, som svæver i vandet, kan du friste gedderne selv i de søer, hvor friskpresset er rigtig stort, og fiskene ellers er svære at fange, siger han.

Fiskeri med død agn
Fiskeriet med død agn er ikke så aktivt, men giver til gengæld plads til en masse hygge, mens man venter på, at den helt store gedde skal hugge. Andreas er nemlig ikke i tvivl om, at det er denne metode, der giver den største gennemsnitsstørrelse på fangsterne.

– Jeg fisker typisk med tre stænger på 9-10 fod med en høj kastevægt og med et rig bestående af to trekroge, noget 1 mm monofilline og noget synk, og så har jeg nogle bidmeldere med, slutter han.

Tips & tricks
Andreas har samlet nogle gode tips til fiskeri. Dem får du her:

– Vejret kan have store indflydelser på ens fiskeri, og mine erfaringer er, at det godt må blæse og være overskyet, når man fisker efter gedder.

– Jeg har erfaret, at det kan betale sig at tage fluestangen i brug på dage, hvor det er svært at lokke dem på anden måde.

– Indspinningshastigheden har stor indflydelse på fiskeriet. Varier og prøv noget forskelligt. Jo renere vandet er, jo hurtigere kan du fiske din agn.

– Hvis man jagter den store gedde, kan man med fordel lave noget research for at finde de søer, hvor der tidligere er fanget store fisk. Som reelt vil det være de lidt større søer med en dybde på 8 -10 meter. 

– Det kan være en fordel at komme ud på vandet i båd eller flydering, så man kan komme rundt omkring og finde ud af, hvor gedderne opholder sig. Det kan være en god ide at starte, hvor der er pålandsvind.

Du kan følge Andreas Sloth på Instagram her.

Lucas Lucas Msiska Lund foretrækker at fiske med agnfisk, når han tager på geddefiskeri i maj på de sjællandske søer.

Lucas Msiska Lund // Foretrækker agnfisk i maj

Lucas slår mest sine folder på de større sjællandske søer og fisker i maj udelukkende fra båd. Her dørger han rundt med et par stænger med agnfisk, for det er den metode, der giver ham de fleste og største fisk i maj.

– Jeg søger dem først og fremmest på lavere vand i perioden efter gydningen. Det vil sige op til 3-4 meters dybde. Her går skallerne nemlig også på leg og så skal gedderne nok holde sig til, fortæller Lucas og fortsætter:

– Nogle gange fisker jeg også på det dybere vand, men jeg starter altid på det lave. Jeg dørger rundt med to stænger med agnfisk og prøver at få affisket en masse vand.

Lucas bruger ikke ekkolod, men gerne en plotter, så han kan vende tilbage til steder, hvor han har fundet fisk.

Agnfiskene kan ikke blive for store
– Udfordringen kan være at skaffe agnfisk, især de store skaller. Agnfiskene kan nemlig ikke blive for store til det her fiskeri, fastslår han og supplerer:

– Gedderne er glubske oven på legen og selv med store agnfisk kan det være svært at sortere de små gedder fra.

Lucas foretrækker at fiske om morgenen, hvor der som regel er mindre vind. Det er ikke så afgørende hvor dybt agnfisken er, for gedderne skal nok gå op til den.

– Er vi to mand i båden, fisker vi med paravaner og fire stænger, så vi affisker et bredt område, slutter han.

Martin Martin Olsen kastefisker med jerkbait og shads og skifter mellem det lave vand og skrænterne ud mod dybt vand.

Martin Olsen // Kastefisker med shad og jerkbait

Martins geddefiskeri foregår primært fra båd på de større sjællandske søer, hvor han foretrækker at kastefiske med jerkbait eller shad.

– I maj efter legen opsøger jeg de lavvandede vige, hvor gedderne har været på leg. Tit er de nemlig stadig her, fordi skallerne også trækker ind på det lave for at gyde, fortæller Martin.

Hvis han ikke finder gedderne på det lave, søger han ud mod skrænterne, hvor dybden falder til 3-6 meter, og han oplever tit, at gedderne skifter mellem det lave og skrænternes dybere vand i løbet af dagen.

– Inde på det lave fisker jeg med jerkbait i standardstørrelse, mens jeg bruger shads ud ved skrænterne. Jighovederne vejer 10-15 g, og shaden må gerne være 20 cm lang eller endnu længere, siger han.

Martin bruger samme elektroniske udstyr, som anvendes ved vertikalt fiskeri, men han bruger det i perspektiv-mode, som giver mulighed for at kigge frem i den retning, som båden bevæger sig. På den måde kan han spotte fiskene og kaste direkte til dem.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

DKK 470,00

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay
Betalingskort Kort

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"