Smoltvagt: Sådan løser du bedst opgaven

Nu varer det ikke længe, inden tusinder af ørredsmolt bliver udsat i åmundingerne, og mange steder står smoltvagter klar til at sikre overlevelsen for de små fisk, når de skal finde vej fra å til hav og fjord. Her er nogle tips til, hvordan du kan løse din opgave som vagt. Har du ikke booket en vagt endnu, er der stadig ledige pladser, så vær med til at gøre en forskel.
I løbet af april skal tusinder af ørredsmolt finde vej fra åløbet og ud i havet eller fjorden. Det gælder både de udsatte smolt og de naturlige, som åen selv producerer.
Overgangen mellem ferskvand og saltvand er en risikabel affære, hvor ikke mindst sultne fugle som skarv og måger lurer på et let bytte. Derfor står smoltvagter klar ved mundingerne for at sikre den bedste overlevelse i de første dage, efter årets udsætninger har fundet sted.
Skræm fuglene bort
Opgaven som smoltvagt handler især om at bortskræmme fuglene fra området omkring åmundingen. Derfor er det en god ide, hvis du
• Laver larm
• Vifter med armene
• Bevæger dig
Forlad ikke din vagt før tid, for fuglene vender hurtigt tilbage.
Er vagten før eller efter din egen vagt ikke besat endnu, så prik gerne en fiskekammerat på skulderen, det vil nemlig forøge værdien af både din og kammeratens indsats, hvis der hele tiden er vagter på plads.
Spred budskabet
Brug også gerne noget af din vagt på at sprede budskabet om indsatsen.
• Del billeder på Facebook og Instagram og spred budskabet
• Brug hashtagget #smoltvagt
• Tag gerne projektpartnerne @sportsfiskerforbundet, @dansklystfiskeri, @fishingindenmark.info, @seatroutfyn, @fishingzealand, @fynslaksefisk og @dansklaksefond
Du kan nå det endnu
Der er stadig ledige vagter ved de vandløb, der er tilmeldt smoltvagtprojektet. Læs her, hvordan du kan deltage og finde de ledige vagter.