Nu kan foreninger snart få rådgivning og støtte til skarvregulering

Karup2 Sten Johansen var i sidste uge på regulering ved Karup Å, og efter lidt over to timer var bestanden reduceret med 15 fugle.

Projektpuljen ”Bedre lystfiskeri i Danmark” har valgt at give støtte til et 2-årigt projekt, hvor hovedopgaven er at yde rådgivning og støtte til foreninger, der gerne vil i gang med at regulere skarv ved deres fiskevand.

Den nuværende lovgivning åbner muligheder for regulering af skarv, men inden man kan komme i gang med selve reguleringen, skal man have indhentet en række tilladelser. Det opleves ofte som en omstændelig og besværlig proces, og der er stor risiko for, at initiativerne løber ud i sandet.

Nu er der imidlertid snart hjælp på vej, for Dansk Lystfiskeri og Danmarks Sportsfiskerforbund har i samarbejde søgt om midler til at få etableret en rådgivende funktion, der kan hjælpe foreningerne med reguleringen i fiskevande, hvor fiskebestanden er presset på grund af skarvprædation.

Her kommer støtten fra

 

Støtten til projektet kommer fra en projektpulje på 1,3 millioner kroner, som ”National strategi for Lystfiskeri” har bevilliget. Projektpuljen havde overskriften ”Bedre lystfiskeri i Danmark” og var målrettet konkrete projekter, som på kort sigt kan forbedre lystfiskeriet.

 

Puljen var rettet mod fem indsatsområder: "Fremme havørredfiskeri på kysten", "Potentialet ved de vestjyske fjorde", "Ørred- og stallingfiskeri", "De store søers fiskeri" og "Andre projekter".

 

Der indkom i alt 17 ansøgninger til puljen, og de 15 opnåede hel eller delvis støtte. Se alle de støttede projekter her.

 

”National strategi for lystfiskeri” blev etableret i 2018 af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og finansieres af midler fra staten. Som en del af strategien er oprettet hjemmesiden ”Fishing in Denmark”, og ”Nationalt Kyst- og Lystfiskercenter” er på vej i Assens.

 

Læs hele strategien her

Støtte fra projektpulje
Ansøgningen blev sendt til den projektpulje på 1,3 millioner kroner, som ”National strategi for Lystfiskeri” står bag, og i august blev det meldt ud, at der var bevilliget 200.000 kr. til projektet. Hele budgettet er på 300.000 kr., og de sidste 100.000 kr. er Dansk Lystfiskeri ved at tilvejebringe gennem en indsamling. Der er håbet, at projektet kan komme i gang i efteråret 2024.

Ny rådgiver får central rolle
Der er allerede ansat en rådgiver, der skal løse en række opgaver, så det bliver lettere for foreningerne at iværksætte skarvregulering.
Rådgiveren skal blandt andet udarbejde vejledninger og stå til rådighed med bistand, når der skal ansøges om tilladelser, ligesom vedkommende skal formidle ”best practice” og viden om de bedste metoder til reguleringen.

Det er også tanken, at rådgiveren skal være opsøgende i forhold til at få igangsat lokale arbejdsgrupper og indsatsplaner på udsatte lokaliteter med særlig høj prædation af skarv.

Inden udgangen af oktober vil Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med Dansk Lystfiskeri udsende information om, hvordan konsulenten kan konsulteres, ligesom der vil blive afholdt møder i Jylland og på Sjælland, hvor konsulenten præsenteres.

Rammerne skal udnyttes optimalt
Hos Danmarks Sportsfiskerforbund ser biolog Kaare Manniche Ebert frem til, at projektet vil hjælpe foreningerne over de besværligheder, der i nogle tilfælde har stoppet engagementet hos de frivillige.

– Lovgivningen giver jo en række muligheder for regulering, men der har manglet rådgivning i, hvordan man kan optimere indsatsen. Den nye rådgiver har allerede stor erfaring med at rådgive om regulering, og når han får etableret et netværk blandt de foreninger, der arbejder med at begrænse skarvprædationen, får han mulighed for dels at lære af deres erfaringer og dels at lære fra sig, siger Kaare Manniche Ebert.

I næste udgave af Sportsfiskeren vil der være et portræt af den nye skarvkonsulent.